Gravid? Så mye ekstra kan du spise!

Jada, vi vet at vi ikke skal spise for to. Men det er et faktum at en graviditet krever ekstra kalorier. Vet du hvor mange?

SPIS FORNUFTIG: Og ikke dobbelt opp. Foto: Shutterstock ©
SPIS FORNUFTIG: Og ikke dobbelt opp. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere sa man at gravide "skal spise for to". Det er på mange måter helt feil - man skal ikke spise dobbelt så mye som tidligere. Men samtidig helt rett: Du må spise fornuftig og nok så både fosteret og du selv har det bra.

285 kalorier per dag 

– Å bære frem et barn koster ca. 80 000 kalorier gjennom de 40 ukene man går gravid. Dette kan høres mye ut men egentlig vil dette si at man kan spise i snitt rundt 285 kalorier ekstra per dag, forteller ernæringsfyiolog Caroline Heggen, fra Helsesenter1 i Tønsberg.

For kvinner som reduserer sitt normale aktivitetsnivå - og det vil være ganske mange - vil det si at man ikke trenger mer enn 200 kcal ekstra per dag for å tilføre nok energi til vekst av fosteret. 

– Dette tilsvarer en ekstra brødskive med magert pålegg per dag og et glass melk (2dl), sier Heggen

LES OGSÅ: Hvor mye har du lagt på deg'a? Er det frekt å spørre? 

I gjennomsnitt trenger du så mye ekstra mat hver dag:

  • Første trimester: En frukt, for eksempel ett eple. 
  • Andre trimester: Ett mellommåltid, for eksempel en brødskive eller en frukt.
  • Tredje trimester: To mellommåltider, for eksempel havregrøt og en frukt.

(Kilde Helsedirektoratet, Helsenorge.no

ERNÆRINGSFYSIOLOGEN: - Graviditeten krever i snitt 280 kalorier ekstra. Men mest i siste termin. Foto: privat
ERNÆRINGSFYSIOLOGEN: - Graviditeten krever i snitt 280 kalorier ekstra. Men mest i siste termin. Foto: privat Vis mer

Det er alltid et men…

Å spise handler om mer enn bare å bli mett. Maten skal smake godt, og du må få i deg nok næringsstoffer og energi. For at barnet skal vokse og utvikle seg, behøver du mer mat enn ellers. Du behøver ikke så veldig mange flere kalorier, men du behøver for eksempel mer vitaminer og mineraler. Det får du i deg når du spiser sunt og variert, i følge Helsedirektoratet.

- Selv om energibehovet ikke er betydelig økt er derimot næringsbehovet - altså behovet for vitaminer og mineraler - økt. Dette vil si at som gravid må man passe på å dekke næringsbehovet uten å tilføre for mye energi fra maten, sier Heggen.

LES OGSÅ:  Jeg kommer aldri til å bli slank igjen! Vi kan berolige deg!

Hvor mye er normalt og legge på seg?

Vanlig vektøkning er mellom 11 og 16 kilo for gravide. Vekten øker oftest mest i siste del av svangerskapet, i følge Helsedirektoratet. 

Heggen poengterer også at hvor mye man bør legge på seg avhenger av kroppsvekten ved svangerskapets start. 
- For jenter med normal vekt (BMI mellom 20-25) anbefales en vektøkning på mellom 11-16kg. For tynne kvinner er det viktig å legge på seg nok i graviditeten mens for de som er overvektige anbefales en lavere vektøkning. 

Helsedirektoratet skriver at dersom du i utgangspunktet er overvektig, er det i orden om du bare går opp noen få kilo. Du bør ikke slanke deg når du er gravid.

Det er ikke fett du legger på deg

- Det er ikke slik at all vekten som kommer på i svangerskapet kun er fett på mammaens kropp. Barnet, fostervann, livmor, morkake, økt blodmengde, større væskelager, mer brystvev og fettlager for amming utgjør ved svangerskapets slutt cirka 12 kilo. De kvinnene som derfor er redde for å legge på seg vekt i svangerskapet bør derfor revurdere den tankegangen. Det er viktig å ha et lager og tære på etter fødsel når ammingen (som er svært energikrevende) startes, sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Dette skal du ikke spise når du er gravid

Det går i rykk og napp

Heggen sier at ingen har helt likt svangerskap og mange opplever også at vekten plutselig hopper for så å kanskje stå stille en periode. 

- Dette er helt normalt. Noen legger på seg mye de første 3-4 månedene, mens andre ikke og noen øker mer i vekt i midten av svangerskapet. Noen er veldig kvalme og klarer ikke spise noe særlig mens andre har det helt fint og er kanskje litt mer sultne enn før de ble gravide. Barnet vokser minst i starten men rundt 3. trimester begynner fosteret og legge på seg for alvor. Fosteret legger på seg så mye som 200 gram per uke de siste ukene.

LES OGSÅ: Så stor blir magen din! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer