Gravid uke 13

Du er nå gravid i uke 13, fosteret ditt er 11 uker gammelt

FOSTER I UKE 13: Fosteret er 11 uker gammelt. Bilde av menneskebaby med 3D ultralyd. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
FOSTER I UKE 13: Fosteret er 11 uker gammelt. Bilde av menneskebaby med 3D ultralyd. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gratulerer - du er nå gravid i uke 13 og har startet på 2. trimester!

Fosterets forskjellige organer fortsetter å vokse, men organenes "arkitektur" er lagt. Det betyr at skade på grunn av medikamenter, infeksjon og lignende vil etter denne perioden ikke gi misdannelser. Stemmebåndet begynner så smått å utvikle seg. Fosterets bukspyttkjertel begynner å produsere insulin, og leveren begynner å utsondre galle.

Fosterets lengde: 6,6 cm (Fra isse til sete)

Din livmor vokser jevnt og trutt. Dette kan gi litt magesmerter. a alltid opp med lege eller jordmor hvis du har magesmerter. Mild magesmerte kan være ufarlige ligamentsmerter, men la alltid en fagperson vurdere det hvis du er i tvil.

Du vil oppleve økt appetitt, men husk å spise sunt!

Det er ikke bare magen din som forandrer seg mens du er gravid. Brystene dine skal også gjennomgå en stor forandring frem mot fødselen. Kanskje du allerede må opp en BH-størrelse?

MAGEN DIN I UKE 13: Nå vokser livmoren din jevnt og trutt. Foto: Shutterstock.com ©
MAGEN DIN I UKE 13: Nå vokser livmoren din jevnt og trutt. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

I stedet for å sove på ryggen kan det være lurt nå å finne en annen sovestilling. Når du ligger på ryggen øker presset på organer og blodårer som ligger "bak" fosteret.

Gravide skal bruke bilbelte. Det er ingen grunn til å ikke gjøre dette, selv om du er gravid. Du kan med fordel legge bilbeltet så langt ned på magen som mulig, evt. kjøpe et hjelpemiddel for gravide, for å legge beltet nedenfor fosteret. Les mer om dette: Bilbelte og graviditet

Har du katt? Toksoplasmose er en fryktet infeksjon for gravide, som kan ramme fosteret. Unngå kontakt med katteavføring mens du er gravid.

Aktuelt for deg nå:

 

TIL NESTE GRAVIDITETSUKE –>

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer