Gravid uke 14

Du er nå i svangerskapsuke 14, ditt foster er 12 uker gammelt.

FOSTER: 12 uker gammelt menneskefoster i livmor. (Bilde tatt med ultralyd) Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
FOSTER: 12 uker gammelt menneskefoster i livmor. (Bilde tatt med ultralyd) Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hjertelyden til fosteret kan nå høres ved en ultralyddetektor. Hjertet slår meget fort, dobbelt så fort som hos et voksent menneske.
Armer og ben kan bøye seg. Fingrene kan lukke seg til en knyttneve og det kan suge på tommelen.

Fosterets lengde: ca 8 cm (Fra  isse til sete)

Barnet begynner så smått å "tørrtrene" på å trekke pusten. Fosteret har nå smaksans. Det reagerer på ulike smaker i fostervannet ved å drikke mer eller mindre av det.

Nå skal det være mulig å måle fosterets hjerterytme, når du er på svangerskapskontroll. Gled deg - det er for de fleste en fantastisk opplevelse å høre ditt barn hjerte for første gang. Jordmor bruker en sonicaid for å høre barnets puls.

ULTRALYDBILDE FOSTER: På bildet ser du et foster i svangerskapsuke 14 (12 uker gammelt foster) tatt med 3D ultralyd. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
ULTRALYDBILDE FOSTER: På bildet ser du et foster i svangerskapsuke 14 (12 uker gammelt foster) tatt med 3D ultralyd. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix Vis mer

Magen din begynner å ta form, slik at omverdenen ser at du er gravid. Antagelig vil magen din bli dobbelt så stor før du kommer til termindatoen. Denne perioden i graviditeten føler mange seg opplagte, energiske og i god form. Kanskje har du fått en mørk stripe fra navlen og ned? Den forsvinner en tid etter at du har født.

Du har sikkert lagt merke til at dine bryster er tyngre nå. Brystene dine forbereder seg på å produsere morsmelk. Melke-kjertler og melkeganger blir større i brystet. Brystknoppen blir større og mørkere. Du får noen små knuter (Montgomerys knuter) på brystknoppen. HPL heter hormonet som påvirker brystene.

Noen gravid vil i uke 14-16 ta en Fostervannsprøve eller en duotest. Dette gjøres ved de store regionale sykehusene.

Aktuelt for deg nå:

 

TIL NESTE GRAVIDITETSUKE –>

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer