Gravid uke 3

Befruktningen skjer i inngangen til denne uken. Du vet enda ikke at du er gravid!

Uke 3: Det er nå befruktningen skjer Foto: Shutterstock.com ©
Uke 3: Det er nå befruktningen skjer Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Graviditetstester vil først gi utslag i de to neste ukene.

Egget som er vakkert og gjennomskinnelig har faktisk et skall som minner om egget til ei høne. Det er seigt, elastisk og beskyttende. Selv om egget ikke kan bevege seg, er det på ingen måte passivt. Det deltar selv aktivt i befruktningen, på samme måte som sædcellen. Egget har nemlig stor tiltrekningskraft, og trekker til seg de sædcellene som måtte befinne seg i nærheten.

LES OGSÅ: 15 tidlige tegn på graviditet

0-23 timer etter samleiet har spermiene nådd fram til egget, en vei på 17-18 cm. Befruktningen finner sted i egglederen, enten det er egget eller sædcellen som kommer først. Sædceller kan leve her i flere døgn. Eggcellen derimot lever kortere.
Eggets indre er beskyttet med et kraftig, vanskelig gjennomtrengbart skall som ikke består av celler, men av en seig masse. Sammenlignet med den store eggcellen er sædcellen svært liten, men det genetiske budskapet ligger lagret i hodet. Flere sædceller kommer seg inn i spalten mellom det ytre og indre eggskall, og i løpet av få minutter er vinneren kåret. Befruktningen har skjedd!

Etter noen døgn begynner vandringen ned mot livmoren, og samtidig deler cellen seg for første gang. Den befruktede cellen deler seg så gang på gang.

Noen opplever en liten festeblødning 6 dager etter befruktning. Fenomenet er imidlertid vanskelig å oppdage for de fleste.

Innen uken er omme har den delt seg over 100 ganger. Embryoet er nå blitt 0,15 mm stor. Cellene vil utvikle seg meget hurtig, og alle organsystemene skal dannes frem til din 8. svangerskapsuke.

Fosterets lengde: 0,15 mm

Hormonproduksjonen i kroppen din endrer seg - forbereder kroppen din på å bære frem et barn.

Visste du at barnet allerede nå i 3.- 4. svangerskapsuke begynner å produsere polypeptider - kjemiske stoffer som er forbundet med hukommelse og informasjonsoverføring? Fantastisk, ikke sant?

Du som planlegger svangerskap eller er gravid bør ta folattilskudd

<-- TIL FORRIGE UKE                                             TIL NESTE UKE -->


Aktuelt for deg nå:

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer