Gravid uke 4

Du er nå i gravid i uke fire, og fosteret er to uker gammelt.

Et 12,5 dager gammelt embryo. Ryggraden stenges inne og anlegg til ben og armer dannes. Foto: Shutterstock
Et 12,5 dager gammelt embryo. Ryggraden stenges inne og anlegg til ben og armer dannes. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lille embryoet har funnet feste i livmoren. Valget av bosettingsplass er ikke tilfeldig! Her og der har livmoren bygget opp små røyser med avrundede strukturer som sender ut kjemiske signaler: "Land her!"

Embryoet har nå morkakeceller som trenger dypt ned i livmorslimhinnen, og det starter en intens utvilking av kjemiske stoffer. Små blodkar vokser inn i slimhinnen, og forteller alle kroppsystemene hos deg at et nytt lite menneske har begynt å vokse i livmoren din.

Når dette skjer opplever også noen en liten festeblødning - det første bittelille signalet om graviditeten som de fleste ikke får med seg.

15 tidlige tegn på graviditet

ER DET EN BABY? Ikke så lett å se. Men allerede i neste uke skjer det skjedd store forandringer - og en liten baby tar form. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
ER DET EN BABY? Ikke så lett å se. Men allerede i neste uke skjer det skjedd store forandringer - og en liten baby tar form. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix Vis mer

HCG gir tidlig graviditetssymptomer

Hormonet HCG begynner å produseres, og det er dette som måles på graviditetstester.
Dagen for forventet menstruasjon passerer uten at blødningen kommer. Noen får riktignok på tross av graviditeten en liten ufarlig blødning på dette tidspunktet. Forskjellig vev som det videre skal bygges organer av dannes. Anlegg til ben og armer dannes. Ryggmargen har til nå ligget åpen. Nå stenges den inne og beskyttes av vev.

Begynner du allerede nå å lure på om du er gravid? Hvis du er følsom for kroppens signaler, kan du allerede merke nå at noe er annerledes. Ikke pga at den millimeterstore celleklumpen i livmoren, men pga hormonforandringer. Her kan du lese om usikre, sannsynlige og sikre svangerskapstegn.

Usikker på termindato? Her finner du Mammanetts terminkalkulator som også regner ut dato for svangerskapspermisjon og når du kan regne med å kjenne fosterbevegelser

Du er nå i første av tre svangerskapstrimestre

<-- TIL FORRIGE UKE                                             TIL NESTE UKE -->

 

Aktuelt for deg nå:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer