Gravid uke 6

Du er nå i gravid i uke 6 og fosteret ditt er 4 uker gammelt.

gravid uke 6. Foto: Shutterstock.com
gravid uke 6. Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I overgangen fra 5 til 6 graviditetsuke begynner hjertet til fosteret å slå. Det slår først uregelmessig med lange pauser, for så å øke til ca. 175 slag i minuttet i 9. svangerskapsuke, for deretter å avta til rundt 130 - 160 slag i minuttet, noe som er vanlig for et nyfødt barn.

Hjertet slår med et kammer nå. Celler og vev gjør at ansikt, øyne og øre kan antydes. Fordøyelses-systemet dannes. Munnen og øyeanlegg bygges.

Oppbygning av organer begynner for alvor. Håndledd og fingre utvikles. Testikler eller eggledere dannes.

Fosterets lengde: 4-8 mm. (Hos embryo er det vanlig å måle lengden fra isse til sete.)

LES OGSÅ: Gravid uke for uke

6 UKER GAMMELT FOSTER: Bilde fra ultralyd undersøkelse av et menneskefoster. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
6 UKER GAMMELT FOSTER: Bilde fra ultralyd undersøkelse av et menneskefoster. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix Vis mer

Du begynner kanskje å merke at buksene begynner å stramme bittelitt, selv om magen ikke er særlig tydelig ennå. Hormonene progestron og østrogen herjer med kroppen din nå. Du har merker kanskje at du er mye trett og har behov for ekstra søvn. Kanskje du har litt forstoppelse også? Råd ved forstoppelse! Noen kan også kjenne milde mens-lignende smerter fra livmoren. Dette er voksesmerter.

Ingen grunn for å gi deg med trening, så lenge du tar visse hensyn. På våre temasider om trening og graviditet kan du lese mer.

Hvis du begynner å blø kan det være et tegn på truende abort. 1 av 4 kvinner vil oppleve en ufarlig "festeblødning". Les mer her om blødning ved graviditet og hva du bør gjøre om du begynner å blø.

Det er på tide å bestille den første svangerskapskontroll. Den anbefales gjennomført i uke 8-12.

<-- TIL FORRIGE UKE TIL NESTE UKE -->

ULTRALYDBILDE FOSTER UKE &: Ultralyd er en diagnostisk teknikk som sender høyfrekvente lydbølger inn i kroppen via en transduser. De returnerende ekko blir registrert og brukt til å bygge opp et bilde av en innvendig struktur. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix
ULTRALYDBILDE FOSTER UKE &: Ultralyd er en diagnostisk teknikk som sender høyfrekvente lydbølger inn i kroppen via en transduser. De returnerende ekko blir registrert og brukt til å bygge opp et bilde av en innvendig struktur. Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix Vis merAktuelt for deg nå:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer