Svangerskapskløe

Gravide Bente fikk svangerskapskløe

Opphopningen av gallesyrer påvirker barnet, og innebærer derfor en økt risiko for barnet de siste ukene før termin.

FARLIG KLØE: Bente slet med svangerskapskløe som viste seg å være langt farligere enn sårene hun hadde fått av all kløingen på hendene sine. Med for høye verdier av gallesyre, var det en fare for babyen i magen og Bente måtte overvåke babyens bevegelser hele døgnet. Foto: privat
FARLIG KLØE: Bente slet med svangerskapskløe som viste seg å være langt farligere enn sårene hun hadde fått av all kløingen på hendene sine. Med for høye verdier av gallesyre, var det en fare for babyen i magen og Bente måtte overvåke babyens bevegelser hele døgnet. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mammanett.no: Bente Hogganvik slet som de fleste andre gravide med moderate svangerskapsplager i starten av graviditeten. Lavt blodtrykk, svimmelhet, tretthet og kvalme var en del av hverdagen, men helt overkommelig med litt tilrettelegging i jobben.

Da de tolv første ukene var forbi, var plagene gitt seg og Bente og mannen gledet seg til å bli foreldre.

I uke 29 begynte Bente imidlertid å få en plagsom svangerskapskløe, og gleden over et behagelig svangerskap frem til termin så ikke like lys ut.

Fikk sår på hendene

- Etter noen uker var kløen blitt så ille at jeg ikke fikk sove. Og jeg hadde fått sår flere plasser på hendene mine. Da jeg oppsøkte legen, kunne de konstatere at jeg hadde et høyt gallesyrenivå, og at det var på grunn av dette at jeg hadde begynt å klø så mye. Jeg startet med medisiner og ble bedt om å jevnlig sørge for at det var aktivitet hos barnet.

USIKKER GRAVIDITET: For Bente var graviditeten med Ida Marie svært usikker, da hun fikk påvist graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase (svangerskapskløe) i uke 29.  Foto: Privat
USIKKER GRAVIDITET: For Bente var graviditeten med Ida Marie svært usikker, da hun fikk påvist graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase (svangerskapskløe) i uke 29. Foto: Privat Vis mer

- Det var et skjema jeg skulle fylle ut i de tilfellene der jeg ikke hadde kjent bevegelse fra barnet i løpet av de siste en eller to timene. Jeg var i tillegg på faste kontroller hver uke for å ta nye prøver. Med en gang det hadde vært tegn til forverring, ville fødselen bli satt i gang, var beskjeden jeg fikk, forteller Bente.

Måtte overvåke babyens bevegelser

For henne var det en helt surrealistisk situasjon å være i, og det eneste hun klarte å tenke på var om det kom til å gå bra med babyen hun bar i magen sin. 

- Jeg klarte ikke konsentrere meg, jeg slet med å sove og jeg klarte ikke å fungere normalt i hverdagen lenger. Jeg gikk konstant og analyserte bevegelsene. For lite bevegelser? For mye bevegelser? Alt kunne jo være symptomer på noe? Jeg gikk konstant i frykt for at noe skulle skje, sier hun ærlig. 

- Det ville vært min feil.

Det hele endte med en fulltidssykemelding for Bente. Hun orket ikke alle tankene og bekymringene lenger, selv om hun egentlig forstod så godt hvorfor ting måtte være slik de var da - uforutsigbart og uten kontroll. Hvorfor hun måtte være årvåken og følge med på babyens mønster i magen hele døgnet. 

Med en gang det hadde vært tegn til forverring, ville fødselen bli satt i gang.

REDD: Det å gå med en voldsom usikkerhet for barnets helse under graviditeten, vil ofte innebære en betydelig mental påkjenning. For noen kan dette bety at de i liten grad klarer å glede seg over graviditeten, fordi bekymringene tar for stor plass, mener psykologspesialist Kjersti Hildonen. Foto: Shutterstock / Martin Novak
REDD: Det å gå med en voldsom usikkerhet for barnets helse under graviditeten, vil ofte innebære en betydelig mental påkjenning. For noen kan dette bety at de i liten grad klarer å glede seg over graviditeten, fordi bekymringene tar for stor plass, mener psykologspesialist Kjersti Hildonen. Foto: Shutterstock / Martin Novak Vis mer

- Jeg slet spesielt med tanken om at dersom det skjedde noe med babyen min, og jeg ikke merket det, ville det være min feil. Det å bli satt i en slik situasjon var helt forferdelig vondt, legger Bente til.

Frisk baby født uke 37

I sykemeldingsperioden fikk Bente en ny og etterlengtet ro rundt seg. Hun klarte lettere å holde kontroll på bevegelsene til babyen sin. Det var en svært vanskelig tid, men lille Ida Marie bestemte seg selv for å komme ut i svangerskapsuke 37, og den usikre ventetiden var endelig over. 

- Vannet gikk av seg selv, så den lille jenta vår var tydeligvis helt klar. En nydelig prinsesse på 3295 gram og 48 cm.

LES OGSÅ: Gravid arbeidstaker - kjenn dine rettigheter

Fakta om graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase:

  • Kløen er ofte lokalisert til håndflater og fotsåler, men det kan også klø andre steder på kroppen.
  • Kløen er gjerne mest plagsom om natten. I sjeldne tilfeller kan huden bli gul som et tegn på gulsott.
  • Tallene er usikre, men graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase er påvist hos 1-3 prosent av gravide kvinner i Skandinavia.
  • Årsaken til svangerskapskolestase er ukjent.
  • Risikoen for å utvikle graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase er høy dersom en har hatt det i tidligere svangerskap.
  • Tilstanden oppstår i de fleste tilfellene i løpet av de tre siste månedene av svangerskapet.
  • Denne tilstanden medfører en liten økning av faren for plutselig fosterdød, hvor risikoen er 0,5-3,5 prosent. I 96,5-99,5 prosent av tilfellene vil det gå bra. 
  • Det er også litt økt risiko for for tidlig fødsel. 

Kilder: Legehandboka, Kevin Sunde Oppegaard

-Kløe er eneste symptom

- Rundt 20-25 prosent av gravide opplever en uspesifikk svangerskapskløe, og jeg vil si at den forekommer hyppig i svangerskap, sier overlege Kevin Sunde Oppegaard.

Han synes likevel at det er vanskelig å anslå hvor mange prosent som opplever graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase - en tilstand som innebærer leverpåvirkning og forhøyet nivå av gallesyrer i blodet hos den gravide, hvor kløe vanligvis er det eneste symptomet.

LES OM ANDRE SINE ERFARINGER I FORUMET: ICP-Svangerskapskløe med forhøyet gallesyrenivå, erfaringer?

- Graviditetsbetinget intrahepatisk kolestase lar seg kjenne ved kløe uten utslett, spesielt i hendene og under fotsålene, men man kan også ha kløe bare på kroppen. Kløen pleier å være mest uttalt om natten, sier Oppegaard.

Økt risiko for babyen de siste ukene

- Undersøkelser viser at tilstanden hvor opphopningen av gallesyrer også påvirker barnet, og at det dermed er en økt risiko for barnet de siste ukene før termin, sier overlegen.

Han anbefaler at den gravide følges opp med ultralydundersøkelser og registrering av barnets hjertefrekvens med såkalt CTG-registrering

Psykologspesialist Kjersti Hildonen. Foto: privat
Psykologspesialist Kjersti Hildonen. Foto: privat Vis mer

- Hvor ofte avhenger av symptomene. Noen ganger setter vi i gang fødselen noe før termin dersom den gravide har symptomer på tross av behandling, og forholdene ligger til rette for det, understreker Oppegaard.

En mental påkjenning

Det å gå med en voldsom usikkerhet for barnets helse under graviditeten, vil ofte innebære en betydelig mental påkjenning. For noen kan dette bety at de i liten grad klarer å glede seg over graviditeten, fordi bekymringene tar for stor plass, mener psykologspesialist Kjersti Hildonen.

- Du tør ikke kjenne på glede eller håp, fordi du er så engstelige for å bli skuffet. Dette kan igjen føre til at noen strever med tilknytningen til barnet som er i magen. All denne bekymringen og uroen kan naturlig nok øke sjansen for at den gravide blir deprimert, også etter fødsel.

LES OGSÅ: Fødselsdepresjon - her er tegnene du bør kjenne til

Overvåking av babyen kan også være bra

Hildonen forklarer at for en gravid kan et ytterligere ansvar med å overvåke barnets aktivitetsnivå i magen, gi et betydelig økt stressnivå, men at noen likevel kan erfare en slik overvåking som noe håndfast som den gravide kan holde tak i, oppi all bekymringen. 

- Slik at det å følge med på aktivitetsnivå, gir en større ro og form for kontroll, oppi all uvissheten og den overveldende ansvarsfølelsen, sier psykologen.

Hun vil anbefale gravide som står oppi en slik situasjon om å drøfte sin bekymring med jordmor eller lege.

- Sett ord på hva dette gjør med tankene og følelsene omkring barnet som skal komme. Det finnes ofte god hjelp bare i det å sette ord på egne tanker og følelser, sier Hildonen.

LES OGSÅ: Babycall - er det greit å overvåke barnevakten?

Denne saken er et redaksjonelt samarbeid mellom Mammanett.no og KK.no. Mammanett.no og KK.no er begge eid av Aller Media AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer