Gravide bør unngå smitte av den femte barnesykdommen

Den femte barnesykdom er ufarlig, så lenge du ikke er gravid.

UTSLETT: Den femte barnesykdom kjennetegnes blant annet ved et rødt sammenflytende utslett i ansiktet, som i løpet av et par dager sprer seg til resten av kroppen. Foto: Scanpix
UTSLETT: Den femte barnesykdom kjennetegnes blant annet ved et rødt sammenflytende utslett i ansiktet, som i løpet av et par dager sprer seg til resten av kroppen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LOMMELEGEN.NO: - Hvis man er gravid og blir smittet, kan fosteret noen ganger utvikle alvorlig anemi sier Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM).

Anemi er lav blodprosent, det vil si mangel på røde blodlegemer.

Den femte barnesykdom kjennetegnes ifølge Folkehelseinstituttet ved et rødt sammenflytende utslett i ansiktet, som i løpet av et par dager sprer seg til resten av kroppen. Ofte får man varmefølelse og lett kløe i huden. Vanligvis får man lett feber og forkjølelsessymptomer noen dager i forkant av utslettet. Voksne har ofte få symptomer, men spesielt kvinner kan også få leddsmerter som hos noen få kan vare i flere måneder. Utslettet forsvinner i løpet av 7-10 dager. 

Sykdommen kommer av parvovirus B19, og heter på fagspråket erythema infectiosum. Ifølge Oslo Universitetssykehus har sykdommen vanligvis et mildt forløp, men kan ledsages av feber og litt hodepine. Hos noen er sykdommen helt uten symptomer. Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM).

LES OGSÅ: Tredagersfeber

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer