<b>UTSLETT:</b> Den femte barnesykdom kjennetegnes blant annet ved et rødt sammenflytende utslett i ansiktet, som i løpet av et par dager sprer seg til resten av kroppen. Foto: Scanpix
UTSLETT: Den femte barnesykdom kjennetegnes blant annet ved et rødt sammenflytende utslett i ansiktet, som i løpet av et par dager sprer seg til resten av kroppen. Foto: Scanpix Vis mer

Gravide bør unngå smitte av den femte barnesykdommen

Den femte barnesykdom er ufarlig, så lenge du ikke er gravid.

LOMMELEGEN.NO: - Hvis man er gravid og blir smittet, kan fosteret noen ganger utvikle alvorlig anemi sier Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM).

Anemi er lav blodprosent, det vil si mangel på røde blodlegemer.

Den femte barnesykdom kjennetegnes ifølge Folkehelseinstituttet ved et rødt sammenflytende utslett i ansiktet, som i løpet av et par dager sprer seg til resten av kroppen. Ofte får man varmefølelse og lett kløe i huden. Vanligvis får man lett feber og forkjølelsessymptomer noen dager i forkant av utslettet. Voksne har ofte få symptomer, men spesielt kvinner kan også få leddsmerter som hos noen få kan vare i flere måneder. Utslettet forsvinner i løpet av 7-10 dager. 

Sykdommen kommer av parvovirus B19, og heter på fagspråket erythema infectiosum. Ifølge Oslo Universitetssykehus har sykdommen vanligvis et mildt forløp, men kan ledsages av feber og litt hodepine. Hos noen er sykdommen helt uten symptomer. Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM).

LES OGSÅ: Tredagersfeber

Risiko for foster

Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM). Foto: privat
Torbjørn Moe Eggebø, seksjonsoverlege ved Nasjonalt senter for fostermedisin (NSFM). Foto: privat Vis mer

Barn skal i løpet av sine første leveår smittes av en rekke sykdommer, deriblant den femte barnesykdom. Gjennomgått infeksjon gir livsvarig immunitet. Ifølge Gynekologisk forening sin veileder for fødselshjelp mangler 40 prosent av norske gravide kvinner antistoffer, og det er derfor ikke uvanlig at gravide kvinner smittes. Antistoffer i mors blod kan enkelt måles ved en blodprøve.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det en lett økt risiko for spontanabort dersom infeksjonen oppstår i løpet av de første 20 ukene av svangerskapet. Totalt anses risikoen for spontanabort ved parvovirusinfeksjon å være rundt 15%, noe som medfører en økning i risiko på ca. 10%. Risikoen er størst mellom 9 og 16 ukers graviditet.

LES PÅ MAMMANETT: Så lenge bør barnet være hjemme fra barnehagen ved ulike sykdommer

Sjelden, men alvorlig

- Hvis fosteret smittes av parvovirus, kan dette føre til alvorlig anemi og i værste fall fosterdød, forklarer Eggebø.

Det er derfor viktig å ta en blodprøve for å sjekke om kvinnen har antistoffer, dersom hun er gravid og mistenker å være smittet.

- Men kompleksdannelse mellom virus og antistoff kan gi falsk negativ reaksjon. Hvis det er sterk mistanke om infeksjon i graviditeten, kan man ta en PCR-analyse for å sjekke. Denne kan tas fra mors blod, men det sikreste er å undersøke om det er virus i en fostervannsprøve, sier Eggebø.

LES PÅ LOMMELEGEN: Vannkopper - barnesykdommen du faktisk bør ha hatt

FØLGES TETT: Hvis en gravid kvinne smittes undersøkes hun med ultralyd. Foto: NTB scanpix
FØLGES TETT: Hvis en gravid kvinne smittes undersøkes hun med ultralyd. Foto: NTB scanpix Vis mer

Oppfølging og behandling

Hvis en gravid kvinne er smittet, skal hun henvises til et senter for fostermedisin.

- Der vil fosteret bli undersøkt med ultralyd Doppler (blodstrømsmålinger jour.anm) hver uke i 12 uker, forteller Eggebø. Han forklarer at dette gjøres for å undersøke om at fosteret utvikler anemi.

Hvis det ikke er funnet noe unormalt etter 12 uker er fosteret friskt. Hvis fosteret viser tegn til anemi skal kvinnen henvises til Nasjonalt senter for fostermedisin. Der kan man gi blodtransfusjon direkte til fosteret via navlesnoren.

- Det er sjelden at foster utvikler så alvorlig anemi pga parvovirus infeksjon, og det er mindre enn fem foster årlig som trenger blodtransfusjon av denne grunn. forteller Eggebø. 

Har du spørsmål om svangerskap, fødsel eller barseltid? Ta kontakt med Lommlegens jordmor Marit Karlstrøm eller gynekolog Liv Bente Romundstad

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: