<strong>Tannpine? Influensa? Hodepine? Joda, det finnes smertestillende midler - også for deg som er gravid eller ammer! Foto:</strong> Shutterstock.com ©
Tannpine? Influensa? Hodepine? Joda, det finnes smertestillende midler - også for deg som er gravid eller ammer! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Gravide og ammende: Er Paracet og Ibux greit?

Kan gravide og ammende bruke paracet? Er dette er trygge medisiner for gravide og ammende.

Publisert
Sist oppdatert

- Gravide og ammende er ofte i tvil om hvilke medisiner de kan ta, sier Helle Lindland-Tjønn, farmasøyt og rådgiver ved nettjenesten tryggmammamedisin.no, RELIS.

Paracet er helt greit! 

- Vårt råd til gravide og ammende er at de i første rekke bør bruke paracetamol hvis de har behov for smertestillende tabletter. Paracetamol har i lang tid vært brukt av gravide, uten at det er sett skadelige effekter på fosteret. Gravide kan derfor trygt bruke paracetamol ved kortvarig behov for smertestillende, sier Lindland-Tjønn til Mammanett.no.

Å bruke ibuprofen fraråder hun gravide. - Gravide bør ikke bruke såkalte NSAIDs, slik som ibuprofen, med mindre de har avtalt det med legen sin først, sier Lindland-Tjønn.

 LegemiddelGravide            Ammende 

Paracetamol

Paracetamol selges under handelsnavnene:
Paracet, Pinex, Pamol, Panodil. 

 JA  JA

Ibuprofen

Ibuprofen selges under handelsnavnene:
Ibux, Ibumetin, Ibuprox, Burana, 

 NEI   JA
(Men Paracet er foretrukket)

 

Hvorfor skal ikke gravide bruke ibuprofen?

Enkelte studier har gitt mistanke om at ibuprofen kan øke risikoen for spontanabort og eventuelt skader på fosteret hvis den gravide bruker medisinen tidlig i graviditeten. Selv om en slik risiko uansett er liten, vil vi råde gravide til å være føre var, og ikke bruke ibuprofen med mindre legen mener det er nødvendig. Gravide skal ikke bruke ibuprofen de tre siste månedene før termin. Medisinen kan da gi komplikasjoner for både mor og barn i forbindelse med fødselen.

Les også: Graviditet og legemidler

Ammende anbefales paracet fremfor ibuprofen

Årsaken til at paracetamol anbefales fremfor ibuprofen hos kvinner som ammer, er at paracetamol i anbefalte doser gir lite bivirkninger. Ibuprofen derimot, vil oftere kunne gi bivirkninger, spesielt i mage- tarmsystemet, slik som kvalme, forstoppelse eller diaré. Enkelte kan også få mer alvorlige bivirkninger, slik som magesår og astma, av ibuprofen.  

Hvor mye kan man ta?

- Bør gravide og ammende innta en mer restriktiv holdning til disse legemidlene enn om man ikke var gravid eller ammet?

- Generelt kan gravide og ammende følge den anbefalte doseringen som står bak på pakningen. På lik linje med befolkningen for øvrig, kan noen kvinner ha spesielle sykdommer eller helseplager, slik som astma eller magesår, eller bruke andre medisiner som kan øke risikoen for bivirkninger av ibuprofen. I så fall kan legen ha avtalt en annen bruk med dem, sier rådgiveren fra RELIS til Mammanett.no.

Les også: Stor oversikt - kan det skade fosteret? 

Noe mer du lurer på?

Gravide og ammende kan få gratis svar på det de lurer på om medisiner ved å sende spørsmålet sitt til tryggmammamedisin.no. I løpet av ett år har den offentlige nettjenesten svart på spørsmål fra 2000 gravide og ammende kvinner om trygg medisinbruk. Svarene gis av erfarne farmasøyter og leger hos de produsentuavhengige sentrene for legemiddelinformasjon, RELIS.

www.tryggmammamedisin.no 

Første gang publisert 30.08.2012 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer