Gravide og små barn bør ikke spise torsk fra Indre Oslofjord

- Kan gi nevrologiske skader

TORSK FRA INDRE OSLOFJORD:  Mattilsynet advarer om at den kan være farlig for gravide og ammende. Foto: Magnar Kirknes / NTB Scanpix
TORSK FRA INDRE OSLOFJORD: Mattilsynet advarer om at den kan være farlig for gravide og ammende. Foto: Magnar Kirknes / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har gjennomgått tre miljøundersøkelser av Indre Oslofjord utført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA) på oppdrag fra Miljødirektoratet. Her kommer det frem at kvikksølvinnholdet i torsk fra Indre Oslofjord er for høyt.

LES OGSÅ: Hva bør du unngå å spise når du er gravid?

Kan skade fosteret og små barn

Kvikksølvinnholdet i sjømat er i stor grad i form av metylkvikksølv, og ifølge Matportalen.no kan det i store mengder forårsake nevrologiske skader på foster og helt små barn.

Mattilsynet går derfor nå ut og advarer gravide, ammende og barn under fem år mot å spise torsk fisket i Indre Oslofjord.

Det er imidlertid trygt for alle andre å spise torsk og det er fortsatt trygt å spise skrubbe, rødspette og reker fra Indre Oslofjord.

Mattilsynet advarer også mot å spise blåskjell fra Oslos indre havneområde på grunn av høye verdier av miljøgiften PAH.

LES OGSÅ: - Oi, har du spist salami?

FRITIDSFISKE I OSLOFJORDEN: Du har selv ansvar for at det du fisker er trygt å spise.  Foto: Henrik Strømstad / NTB Scanpix
FRITIDSFISKE I OSLOFJORDEN: Du har selv ansvar for at det du fisker er trygt å spise. Foto: Henrik Strømstad / NTB Scanpix Vis mer

Du har selv ansvaret

Lise Torkildsen, seksjonssjef i Mattilsynet, oppfordrer fritidsfiskere om å sjekke matportalen.no, dersom de er usikre på om fisken de fanger er trygg å spise.

- Det er en generell regel om at når det gjelder fiske og fangst til eget bruk, må den som fisker og konsument selv ta ansvaret for både kvaliteten og for at maten er trygg. Vi anbefaler derfor at fritidsfiskere sjekker advarslene på matportalen.no for å se om det er advarsler i området de skal fiske, sier hun.

LES OGSÅ: Hver sjette gravide har vært full

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer