Gravide Pink mottar mammahat for kaffekopp

Hvor mange kopper kaffe er greit som gravid?

HØYGRAVID KAFFEDRIKKER: Artisten Pink forventet seg nok ikke reaksjonen hun fikk på Instagrambildet sitt. Foto: Jordan Strauss / NTB Scanpix
HØYGRAVID KAFFEDRIKKER: Artisten Pink forventet seg nok ikke reaksjonen hun fikk på Instagrambildet sitt. Foto: Jordan Strauss / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artisten Pink har etter et Instagraminnlegg fått oppleve hvordan det er å være i skuddlinjen for «mammahat». Bildet som virker uskyldig nok i seg selv viser en høygravid Pink sittende på gulvet mens hun holder en kopp i hendene.

«Når det å varme «decaf» kaffe i mikrobølgeovnen, blir en unnskyldning for å sitte på gulvet og hvile seg en stund» skrev Pink i teksten som fulgte Instagrambildet. Og hun fikk raskt en type respons som vi tipper hun ikke helt hadde forventet seg.

– Du burde ikke drikke kaffe når du er gravid, var en av de første kommentarene og flere sa seg enige.

Til tross for at Pink gjorde et poeng av at kaffen hun drikker er koffeinfri, mener flere at det er uakseptabelt når man er gravid.

En mor skriver «Tre leger fortalte meg at kaffe er kaffe, uansett om den er koffeinfri. Å gi vanedannende sentralstimulerende midler til et ufødt barn. Vel det er ditt valg…»

Gravide bør helst avstå fra koffein

Men er det virkelig så farlig at gravide drikker en kopp kaffe, uansett om den er koffeinfri eller ikke?

Ifølge Jan Alexander, fagdirektør og professor ved Folkehelseinstituttet, er anbefalingen at gravide helst bør avstå fra koffeinholdige drikker.

– Dess mindre koffein en tar inn under svangerskapet, jo mindre er risikoen for nedsatt fostervekst, sier han.

– Når mor får i seg koffein vil dette gå over i fosteret. Fosteret har ikke utviklet avgiftningssystemer som kan bryte ned og skille ut koffein. Vi vil derfor forvente høyere konsentrasjon i fosteret. Fosteret er avhengig av at koffeinet etter hvert går tilbake til mor der det blir brutt ned og skilt ut, sier han.

I tillegg vil halveringstiden for koffein i kroppen ifølge Folkehelseinstituttet dobles til tredobles under graviditet på grunn av de hormonelle endringene i kvinnekroppen. Det betyr at utskillelsen går saktere og at koffeinkonsentrasjonen i blodet øker.

Gravid? Sjekk vår terminkalkulator!

Maks 200 mg koffein per dag

Alexander viser til flere studier, blant annet fra Norge, som viser at inntak av koffein i svangerskapet fører til nedsatt fostervekst og små nyfødte i forhold til svangerskapslengden.

– EFSA, den Europeiske mattrygghets institusjonen, mener at opp til 200 mg per dag er trygt.

– Hvis en begrenser seg til maks ett kaffekrus per dag vil en holde seg godt under 200 mg per dag. Espresso kaffe er dobbelt så sterk så der skal det mindre til. Andre drikker inneholder mindre koffein, sier han.

Koffein går også over i morsmelken, slik at ammende kvinner derfor bør følge samme anbefaling når det gjelder koffeininntak som gravide. Spedbarnet har lav kapasitet når det gjelder å skille ut koffein og dets nedbrytningsprodukter. Barnet kan derfor blir påvirket av koffein dersom konsentrasjon i morsmelken er høy.

LES OGSÅ: Hva bør du unngå å spise når du er gravid?

Koffeininnhold i forskjellige produkter

Drikketype Koffein
Cola og enkelte andre leskedrikker og brusCa 15 mg koffein per dl
"Energidrikker"Ca 32 mg koffein per dl
Koke- og filterkaffe50 - 60 koffein per dl
PulverkaffeCa 40 mg koffein per dl
Espresso120 mg koffein per dl
Te26 mg koffein per dl
Iste3 - 8 mg koffein per dl
Drops, tyggegummi og annet godteriSvært varierende - men gjerne samme mengde i for eksempel en bit tyggegummi som i en kopp kaffe

Kilde: Mattilsynet.no

Også koffein i koffeinfrikaffe

Koffein finnes i alt fra energidrikker og kaffe til brus og tyggegummi. Det kan derfor være vanskelig å vite nøyaktig hvor mye man får i seg i løpet av en dag.

Når det gjelder koffeinfri kaffe, er det slett ikke alle koffeinfrie sorter som er helt uten koffein. Men ifølge Marit Lynes hos Norsk Kaffeinformasjon må man opp i store mengder koffeinfrikaffe før man kommer på samme nivå som vanlig kaffe.

– Man vil nok måtte drikke i hvert fall et sted mellom 15 og 25 kopper hver dag. Koffein-innholdet vil avhenge av type kaffe og dosering, så et helt eksakt tall er dessverre vanskelig å oppgi, sier hun.

– I prosessen for å fremstille koffeinfri kaffe fjernes nesten all koffeinet. Men man kan ikke utelukke at det finnes en marginal mengde med koffein også i koffeinfri kaffe. I henhold til Europeisk lovgivning kan koffeinfri kaffe inneholde maksimalt 0.1% eller mindre koffein i brent kaffe, og maksimalt 0.3% eller mindre i Instant kaffe. Dette er imidlertid så lave konsentrasjoner at de som eventuelt måtte ha intoleranse i forhold til koffein, ikke vil merke dette.

LES OGSÅ: Svangerskapsdilla - dette er vanlige cravings

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer