SVANGERSKAPSDILLA: Gravide Sunniva fikk plutselig et intenst sug etter å spise jord. - Jeg kunne få skikkelige abstinenser dersom jeg ikke spiste det, forteller hun. ILLUSTRASJONFOTO: NTB Scanpix
SVANGERSKAPSDILLA: Gravide Sunniva fikk plutselig et intenst sug etter å spise jord. - Jeg kunne få skikkelige abstinenser dersom jeg ikke spiste det, forteller hun. ILLUSTRASJONFOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gravid craving:

Gravide Sunniva spiste tre desiliter jord hver dag

- Det er lurt å motstå denne trangen. Å spise jord anbefales ikke, sier ernæringsfysiolog.

Publisert

Sunniva Skaug (25) er gravid i niende måned og har i likhet med mange andre gravide fått oppleve hvordan det er å ha en skikkelig svangerskapsdille, eller «craving» som mange kaller det.

Men mens andre gravide kanskje har et sug etter vanlige matvarer som is, surt godteri eller isbiter, fikk Sunniva en noe uventet dille. Hun ble nemlig hekta på å spise jord!

Sunniva forteller at det hele begynte da hun var cirka tre måneder på vei.

– Jeg startet med å spise jord fra planter jeg hadde hjemme og etterhvert kjøpte jeg urter fra dagligvarebutikkene bare for å spise jord. Jeg måtte rett og slett ha en stor jorddose hver eneste dag for å føle meg vel. Det førte til at jeg fikk ofte vondt magen, sier hun.

På det verste kunne Sunniva spise hele tre desiliter jord hver dag. Dersom hun ikke spiste jord, fikk hun abstinenser.

– Følelsen av å ikke få jorddosen min var helt forferdelig. Dersom jeg ikke hadde jord i nærheten av meg når jeg fikk ekstra craving på det, så måtte jeg spise noe annet for å lindre det.

JORD: Gravide Sunniva fikk plutselig et intenst sug etter å spise jord. FOTO: Privat
JORD: Gravide Sunniva fikk plutselig et intenst sug etter å spise jord. FOTO: Privat Vis mer

Mistet lysten etter at hun begynte med jerntabletter

Ikke overraskende syntes Sunnivas familie og venner at denne dillen var svært merkelig. Sunniva forsøkte derfor å skjule den så godt hun kunne, da hun var redd for at folk skulle tro at hun hadde blitt gal.

Hun er usikker på hvorfor hun fikk dilla på å spise jord, men hun tror det kan ha sammenheng med at hun spiste en del jord da hun var liten.

– Jeg vokste opp på et småbruk hvor jeg holdt på mye i hagen og fikk ofte jord under hendene som jeg pleide å spise. Jeg hadde også litt jernmangel i midten av svangerskapet så det kan ha bidratt til at jeg fikk cravings for mineralene i jorden, sier hun.

LES OGSÅ: Gravide Pink mottar mammahat for kaffekopp

Suget etter å spise jord varte helt til åttende måned i svangerskapet.

– Jeg begynte å ta jerntabletter og spise mat med mye jern, det kan ha gjort at jeg mistet lysten på jord. Jeg har også flere venninner som også har hatt cravings for jord eller sand så jeg trøster meg med at det er «normalt», sier hun.

Ikke uvanlig å få merkelige cravings

Sunniva er langt ifra å være alene om å ha merkelige graviditets-cravings. En kvinne KK har snakket med forteller at hun hadde dilla på å spise tannpasta i svangerskapet, men fordi hun ikke kunne spise det måtte hun ty til mentolpastiller.

Andre melder om å ha fått dilla på å spise toalettpapir og kaffegrut.

Noen kvinner får også et sug etter å kjenne spesielle lukter. En kvinne forteller til KK at hun plutselig elsket lukten av øl, en lukt hun vanligvis ikke kan fordra.

– Når samboer åpner en ølboks, kan jeg sitte og lukte på den fordi lukta er så god. Før ble jeg dårlig av lukta, sier hun.

Klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise A. Hjørnevik ved Armstrongklinikken i Fredrikstad forteller at svangerskapsdiller er reelle.

– Svært mange gravide opplever dette og får dilla på en spesiell matvare. Dette kan gjerne være en matvare de før nesten ikke har likt og spise, sier hun.

– Mange tror at kroppen «sier fra» hvilke stoffer den har behov for. For eksempel at om man har veldig lyst på rødt kjøtt så har man jernmangel, eller om man har veldig lyst på melk så trenger man kalsium. Men ingen vet faktisk hva som er årsaken til disse cravingsene.

LES OGSÅ: 15 tidlige symptom på graviditet

HELT REELT: Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise A. Hjørnevik, er det å få svangerskapsdilla en høyst reell ting, men ingen vet årsaken. FOTO: Privat
HELT REELT: Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tone Lise A. Hjørnevik, er det å få svangerskapsdilla en høyst reell ting, men ingen vet årsaken. FOTO: Privat Vis mer

Kan være farlig å spise jord

Å få sug etter noe som ikke er mat og som vi ikke bør spise, for eksempel sand, kull, papir og gummi, kalles pica.

Ifølge Hjørnevik er dette ikke veldig vanlig blant gravide, men det kan forekomme.

– Det er forøvrig ikke bare gravide som får dette. Uansett er det lurt å motstå denne trangen, da det kan være skadelig på mange måter for kroppen og fosteret og innta disse tingene.

– Jord vil jeg ikke anbefale og spise. Her kan det være bakterier fra både dyr og mennesker. For eksempel holder bakterien som kan gi botulisme, en sykdom som kan gi nerve- og muskellammelser og alvorlig forgiftning, til i jorda.

Mange gravide har mangler på jern, sink og magnesium. Hvorvidt disse manglene i seg selv er årsaken til pica er usikkert. Kanskje er det to tilfeldigheter som opptrer samtidig.

At man plutselig får lyst på en spesiell matvare kan ifølge Hjørnevik ha mange årsaker, som at kroppen er utsatt for stress eller endringer i hormoner.

– Det kan være en nyttig konsekvens av ulike næringsstoffmangler, men det kan også være at det ikke er det. For eksempel er jernmangel er noe flere tror er årsaken til ulike cravings, men så er det heller ikke uvanlig at gravide faktisk har jernmangel og ikke alle med jernmangel får slike cravings.

– Man bør nok ikke stole på at kroppen gir «riktige» signaler på hva den mangler av næringsstoffer sånn sett. Man bør først og fremst forsøke og spise så sunt og variert som mulig for å sikre et bredt næringsinntak, og er man i tvil om kroppen får det den trenger kan man ta en sjekk hos legen.

LES OGSÅ: Er du gravid og spiser ikke kjøtt?

Enkelte diller bedre enn andre

Hvorvidt det er ok å gi etter for dette suget i graviditeten, kommer ifølge Hjørnevik an på hva man har dilla på.

– Man bør være forsiktig med inntak av søte og salte matvarer generelt, og spesielt under graviditeten, så om suget er enormt etter Smash-sjokolade bør man nok holde igjen litt. Er suget rettet mot paprika er det ikke så viktig å holde igjen, men man bør jo selvsagt spise normale mengder annen mat.

Det beste gravide kan gjøre er ifølge Hjørnevik å følge kostholdsrådene, da er det også rom for å kunne kose seg litt ekstra en gang i blant.

– Spis grønnsaker, belgfrukter, frukt, fullkorn, magre meieriprodukter, fisk og magert kjøtt. Begrens mengden bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, sukker, salt, og mat med mye mettet fett. Gravide bør heller ikke spise mye lakris.

– I et svangerskap bør man være spesielt oppmerksom på og få i seg nok jod, folat, vitamin D, jern og kalsium. Samtidig bør man være spesielt oppmerksomme på å unngå matvarer som kan gi Listeria og Toxoplasmose, som for eksempel upasteurisert melk, spekemat, muggoster, røkelaks, gravet laks og passe på god kjøkkenhygiene, råder hun.

LES OGSÅ: 10 spørsmål du bare har som gravid

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer