Graviditet og kosthold

Sundt kosthold - viktig for gravide! Foto: Shutterstock.com ©
Sundt kosthold - viktig for gravide! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravide skal spise for to - men ikke for to voksne! Et sunt kosthold er særdeles viktig for deg som er gravid. Sosial- og helsedirektoratet sine kostråd bygger på grundig internasjonal faglig dokumentasjon og norske kostholdsundersøkelser. Her kan du lese om grepene du må ta, for å gjennomføre et sunt kosthold for deg og babyen i magen.

Gode råd for mat til gravide

  • Doble inntaket av grønnsaker, frukt og bær 

  • Kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri

  • Velg kokte eller bakte poteter fremfor fete potetprodukt 

  • Spis mer grove korn- og brødvarer 

  • Spis mer fisk - både som pålegg og middag 

  • Velg magre kjøtt- og meieriprodukter 

  • Velg myk margarin eller olje 

  • Vær forsiktig med salt

 

Det er mange måter å sette sammen et sunt kosthold på. Det viktigste er å spise variert og regelmessig og å være i aktivitet i det daglige. Disse rådene gjelder også for gravide.

Matpyramiden
Spis alt fra bunnen, spis godt med grønnsaker og frukt fra midten og suppler eventuelt med de animalske produktene i toppen.

Spise for to?
Den kosten vi spiser skal dekke det behovet for energi (kalorier) som
kroppen har til daglig forbruk og til vedlikehold av kroppsfunksjoner. Under
svangerskap øker behovet for energi pga at kvinnens kropp og fosteret vokser. Etter fødselen vil kvinner som ammer fortsatt ha behov for ekstra energi. Den gravide bør med andre ord spise for to, men ikke for to voksne. Det ekstra energibehovet som kreves under svangerskap tilsvarer omtrent næringsinnholdet i følgende måltid: en skive brød med pålegg, et glass skummet melk og et eple.

Normal vektøkning
I et gjennomsnittlig svangerskap øket vekten med ca. 12,5-15 kg. Les mer om normal vektøkning, og om din gravide BMI: gravid og vekt

Hva skal jeg spise?
Riktig kost under svangerskap er det som vi alle kjenner som "sunn kost".
Det anbefales å holde en regelmessig måltidsrytme med 3-5 måltider. Dette
medfører mindre fare for forstoppelse og andre mageplager under
svangerskapet, og det gjør det enklere å sikre tilstrekkelig næring. Hvis du er plaget av kvalme kan også små hyppige måltider hjelpe.  

Disse vitaminene får vi det vi trenger av gjennom den sunne og normale kosten.

Folattilskudd!
Det er et unntak, og det er vitamin B9 - som også kalles folat eller folinsyre. Det anbefales som ekstra tilskudd.Les mer om folattildkudd ved graviditet

Jern
Sporstoffet jern er viktig og nødvendig for dannelsen og vedlikeholdet av
hemoglobin i de røde blodlegemene, og trengs av både mor og barn. Les mer om dette: gravid - jerntilskudd

Kalsium
Vanlig kost er rik på kalsium, og alle med vanlig kosthold får
dekket det de trenger. Skummet melk inneholder like mye kalsium som helmelk.
2-3 glass melk og litt ost daglig er nok til å dekke behovet. Dersom en
verken drikker melk eller spiser ost anbefales kalktabletter.

Finnes det matvarer jeg bør unngå?
Ja, det er matvarer du bør holde deg unna når du er gravid for å unngå å overføre sykdom til fosteret. Les mer om gravid - mat du skal unngå


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 05.12.03
Kilder:

  • Statens råd for ernæring. http://www.sef.no/index.db2?id=11002345
  • Aschehougs store bok om svangerskap, red. Dorthe Taxbøl (et. al.), H. Achehougs og CO, Oslo 2003
  • Det nye livet, Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
 Vitaminer 

A

Finnes i gulrøtter og andre grønnsaker, og i fet fisk og tran.

B

brødvarer og i grønne grønnsaker

C

rikelig av i poteter, i grønnsaker, frukt og bær

D

fisk og tran, og i margarin og smør

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer