Graviditet og legemidler

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravide kvinner tåler stort sett legemidler godt, problemet ligger snarere i at fosteret kan få skader når mor bruker medikamenter. Noen medikamenter kan også virke riefremkallende.
Ikke alle medikamenter passerer morkaken like lett, men i praksis må man regne med at nesten alle medikamenter gjør dette.

Fosterskader:

Det finnes ikke mange studier av hvordan fostre hos mennesker reagerer på ulike medikamenter. Risikoen er for stor. Derimot finnes det en del studier på hvordan dyr, som f.eks. fostre av rotter reagerer på ulike medikamenter. Det er grunn til å tro at menneskefoster kan bli skadet på samme måte som dyr, men siden menneskekroppen og dyrekroppen er forskjellige kan vi ikke 100 % sikkert fastslå likhet.

Misdannelser hos barn forekommer med ca. 5 %. Halvparten oppdages ved fødselen, og resten vanligvis i løpet av første leveår. Kjemiske stoffer, inkludert legemidler er ansvarlig for bare en begrenset del av misdannelsene.

Fosterutviklingen er en uhyre fint regulert prosess avhengig av samspill mellom mange delprosesser. Disse delprosessene kan skades av medikamenter. Skader på det befruktede egg/embryo de 3 første uker fører som regel til spontanabort. Senere skader kan også medføre abort eller misdannelser hos fosteret. Risikoen er størst de 3 første månedene av svangerskapet.

Bruk av medikamenter i tiden før befruktelsen kan også gi skader om medikamentenes virkning strekker seg utover det tidsrommet de ble tatt.

LES OGSÅ: Kan gravide ta en paracet?

Noen legemidler som vi vet at kan skade fosteret:

  • Cellegift til behandling av kreft
  • Anabole steroider
  • Medisiner mot epilepsi
  • Blodfortynnende medisin
  • Ulik hjertemedisin og blodtrykkssenkende medisin
  • Kortison
  • Noen typer antibiotika (blant annet tetracycliner, som bla. kan brukes for å behandle akne)
  • Noen medisiner som brukes mot akne og psoriasis. Disse bør man slutte å bruke i lang tid før en graviditet.

    (Listen er ikke fullstendig!)

Generell tilbakeholdenhet anbefales

Pga usikkerheten ved risikovurderingen anbefales generell tilbakeholdenhet
med medikamenter. Dette gjelder også reseptfrie medikamenter. Det reseptfrie smertestillende midlet paracet er sannsynligvis ikke fosterskadelig, men det anbefales også å være tilbakeholden med også dette.
Naturmedisiner frarådes også, av samme årsak som medikamenter frarådes.

Folattilskudd under svangerskapet er derimot anbefalt. Det beskytter mot
visse misdannelser hos fosteret. Det kan du lese mer om her

Hvis du må bruke medisin under svangerskapet

Alvorlig sykdom kan gjøre det helt nødvendig å bruke legemidler ved graviditet. For kvinner som bruker medisiner fast bør svangerskapet helst planlegges, slik at lege kan vurdere medisineringen. Det kan i noen tilfeller være aktuelt å justere medisindosen eller bytte legemiddel før svangerskapet starter. Den gravide som bruker medisiner i svangerskapet må gå til hyppige legekontroller fordi det kan være nødvendig å justere dosene flere ganger i løpet av graviditeten. Dette henger sammen med forandringer i vekt og stoffskifte som skjer i svangerskapet. Du må ikke slutte med medisiner eller justere dosene på egen hånd.

Spørretjeneste - få svar fra farmasøyter:

Fagfolk gir deg gratis råd om medisinbruk ved graviditet og amming. 

www.tryggmammamedisin.no

 


 

Første gang publisert i 2007
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 
Kilde:
- Norsk legemiddelhåndbok 1998-99 for helsepersonell, kapittel 8. -
Norsk legemiddelhåndbok I/S
- "Legemidler, svangerskap og amming" utgitt av Statens legemiddelkontroll

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer