GRAVID ELLER IKKE? Testen gir i de fleste tilfeller svar. Foto: Shutterstock.com ©
GRAVID ELLER IKKE? Testen gir i de fleste tilfeller svar. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Graviditetstest

En graviditetstest kan du kjøpe på apotek eller bestille på internett, og utføre selv. Graviditetstest kan du også få utført hos lege, på helsestasjoner og prevensjonskontor.

Publisert

Du kan få utført en gratis graviditetstest på alle Stiftelsen Amathea sine kontorer. Tegn på graviditet er opphør av menstruasjon, ømme bryst, hyppig vannlatning og kvalme. Les mer om usikre, sannsynlige og sikre svangerskapstegn.

Når kan jeg ta en gravitest?

e fleste graviditetstestene kan tidligst gi svar 1 dag etter forventet menstrasjon. Det anbefales at du tar testen når du står opp om morgenen. 

Hvordan fungerer en graviditetstest, og kan jeg stole på den?

Den uhyre lille morkaken har begynt sin produksjon av graviditetshormonet HCG, som utskilles i urinen, og som derfor kan brukes som graviditetsindikator. Graviditetstesten er altså en test på om du har HCG i urinen, og selv små mengder fanges opp. En graviditetstest viser svært sjelden falsk positivt svar. Derimot hender det at man får falsk negativt svar, og man bør teste igjen om en uke hvis du fortsatt ikke har fått menstruasjon.

Forskjellige typer tester:

           

Til venstre klassisk stavtest. I midten strimler. Hvis du skal kjøpe flere graviditetstester er strimler mest økonomisk. Til høyre nyere type test; urinbeger hvor resultatet kan leses direkte av på utsiden.

Negativ test - hva nå?

vis du forsatt ikke har fått tilbake menstruasjon innen en uke, bør du ta ny test. Som skrevet ovenfor - en graviditetstest kan være negativt falsk hvis du tester tidlig.
Ønsker du deg barn, må du regne med at det kan gå mange måneder før du blir gravid, uten at det er noe galt med deg og din partner av den grunn. Hvis dere har forsøkt å bli gravide i et år uten resultat, bør man vurdere å kontakte fastlege for å få en henvisning utredning. Det er ofte mange måneders ventetid på en slik utredning.
Les mer om fruktbarhet og planlegging av svangerskap på våre temasider: Bli gravid. Vi har en stor gjeng "prøvere" i vårt forum som ønsker å bli gravide. Bli med i klubben!

Positiv test - hva nå?

Du venter barn! Kanskje var det planlagt og etterlengtet, eller kanskje et stort sjokk for deg!

Stiftelsen Amathea er en helsetjeneste som tilbyr gratis veiledning til kvinner og par som er blitt uplanlagt gravide. Vi er de eneste i Norge som har slik veiledning som hovedoppgave, og har lang erfaring på dette området.
Vi har et landsdekkende tilbud med 19 lokalkontorer. Å bestemme seg for å fullføre eller avbryte et svangerskap kan oppleves som en vanskelig beslutning. Våre veiledere setter av tid til samtale med deg.

Her kan du lese Mammanetts store guide uke for uke gjennom svangerskapet.

I vårt forum kan du møte andre gravide, og du vil finne flere som nettopp har testet positivt.

Ta vår digitale test

å våre quizsider kan du teste sannsynligheten for at du er gravid.
Er jeg gravid? Digital graviditetstest

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer