Graviditetstest

En graviditetstest kan du kjøpe på apotek eller bestille på internett, og utføre selv. Graviditetstest kan du også få utført hos lege, på helsestasjoner og prevensjonskontor.

GRAVID ELLER IKKE? Testen gir i de fleste tilfeller svar. Foto: Shutterstock.com ©
GRAVID ELLER IKKE? Testen gir i de fleste tilfeller svar. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan få utført en gratis graviditetstest på alle Stiftelsen Amathea sine kontorer. Tegn på graviditet er opphør av menstruasjon, ømme bryst, hyppig vannlatning og kvalme. Les mer om usikre, sannsynlige og sikre svangerskapstegn.

Når kan jeg ta en gravitest?

e fleste graviditetstestene kan tidligst gi svar 1 dag etter forventet menstrasjon. Det anbefales at du tar testen når du står opp om morgenen. 

Hvordan fungerer en graviditetstest, og kan jeg stole på den?

Den uhyre lille morkaken har begynt sin produksjon av graviditetshormonet HCG, som utskilles i urinen, og som derfor kan brukes som graviditetsindikator. Graviditetstesten er altså en test på om du har HCG i urinen, og selv små mengder fanges opp. En graviditetstest viser svært sjelden falsk positivt svar. Derimot hender det at man får falsk negativt svar, og man bør teste igjen om en uke hvis du fortsatt ikke har fått menstruasjon.

Forskjellige typer tester:

           

Til venstre klassisk stavtest. I midten strimler. Hvis du skal kjøpe flere graviditetstester er strimler mest økonomisk. Til høyre nyere type test; urinbeger hvor resultatet kan leses direkte av på utsiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer