- Min drivkraft har alltid vært å hjelpe småbarnsforeldre i en krevende periode, og kjenner meg ikke igjen i Rashidis beskrivelse som «kynisk».
Det sier Anita Fevang, gründeren bak BabySensor, til KK.
Hun snakker om et innlegg fastlege Kaveh Rashidi la ut på Instagram i starten av oktober, hvor han gikk hardt ut mot flere produkter som blant annet overvåket barnets pust, hjertefrekvens og oksygennivå.
- Jeg kan ikke begripe at det er lov å selge sånne «helseprodukter» i Norge, skrev Rashidi.
- Soverommet til barna skal ikke være en medisinsk overvåkningsavdeling, og søvn er ikke farlig. De tragiske tilfellene der små barn dør i søvne uten kjent årsak, er ikke foreldrenes skyld, og hadde ikke blitt forebygget med dette pisset.
Til KK, som omtalte saken den gangen, understreket fastlegen at det var helsevesenets ansvar å gi råd og hjelp til foreldre, ikke kommersielle aktører.
Om noe, mente Rashidi at dette fjerner oppmerksomheten fra tiltak som faktisk betyr noe, som å legge babyen på ryggen og ikke røyke inne.

I denne barnehagen sover barna i «skuffer»
- Lite nyansert
Selv om Fevangs produkt ikke blir nevnt spesifikt, følte hun seg likevel truffet ettersom hun kommer inn under samme kategori for teknologiske hjelpemidler.
Gründeren er enig i at foreldrenes tilstedeværelse og helseråd bør absolutt være i hovedfokus, men opplever Rashidi som lite nyansert.
- Jeg synes det er spesielt å påstå at et ekstra hjelpemiddel skal ta vekk fokus på helseråd, sier hun til KK.
- Dersom noen foreldre likevel føler seg urolig for den gedigne oppgaven det er å ta vare på en baby, bør all støtte som hjelper dem å senke skuldrene, ses på som en god ting.

– Damer på førti pluss er kjempepopulære, men de glemmer noe viktig
- Kjekt å ha
Det som virker for hver enkelt bør være opp til foreldrene, mener Fevang. Ikke defineres av en lege.
- På alle områder i samfunnet bruker vi teknologi til å støtte menneskelige prosesser. Å støtte er noe helt annet enn å erstatte.
Fevang mener også at Rashidi skjærer alle systemer over en kam, og påpeker at det er stor forskjell på kvaliteten og nytten til de ulike produktene.
Hun erkjenner likevel at det er mange, både dårlige og ikke minst unødvendige produkter som selges, kanskje særlig rettet mot foreldre.
- Personlig anbefaler jeg omtrent bare tre ting som absolutt nødvendige; bæresjal, bilsete og seng, sier hun, men legger til at selv om man ikke trenger et produkt kan det være kjekt å ha om det gjør hverdagen enklere.
