Gruppe B Streptokokk

Publisert
Sist oppdatert

GBS er bakterier som finnes i kroppens naturlig bakterieflora, spesielt i tarmen og i skjeden. Opptil 30 % av alle kvinner har disse bakteriene. De aller fleste kvinner som har GBS har ingen symptomer. En gravid kvinne som er bærer av GBS kan overføre bakteriene til barnet under fødsel. Dette skjer hos ca halvparten av gravide kvinner som har GBS. Av disse vil ca 0,5-1 % av barna bli alvorlig syke. I Norge vil mindre enn 1 barn per 1000 levende fødte barn rammes av denne infeksjonen. Det betyr at dette er en svært sjelden tilstand.

GBS–infeksjon hos nyfødte og spedbarn kan gi alvorlig sykdom med symptomer på blodforgiftning (sepsis), hjernehinnebetennelse (meningitt) eller lungebetennelse (pneumoni). Gruppe B-streptokokker er den vanligste årsak til alvorlig infeksjonssykdom hos nyfødte. Vanligvis blir barnet sykt i løpet av de første dagene etter fødselen, men sykdommen kan også inntreffe senere enn dette.

Testing av gravide
I eksisterende retningslinjer for svangerskapsomsorgen fra Sosial- og helsedirektoratet (2005), anbefales ikke testing av alle gravide, men man legger vekt på å identifisere og behandle dem som har størst risiko. Grunnen til dette er:

  • Behandling tidlig i svangerskapet har liten hensikt ettersom bakteriene raskt kan komme tilbake.
  • Selv om en gravid kvinne får påvist GBS vil hun ikke nødvendigvis bli behandlet med antibiotika under fødsel dersom hun ikke har risikofaktorer for å overføre bakterien. Slike risikofaktorer er; tidligere GBS-sykdom hos mor eller barn, gjentatte urinveisinfeksjoner forårsaket av GBS, tidlig vannavgang og tegn til infeksjon under fødselen.
  • En positiv GBS-prøve under graviditeten vil kunne gi unødvendig engstelse, mens en negativ prøve vil kunne gi en falsk trygghet da den gravide kan få bakterien i skjeden senere i graviditeten.


Spørsmålet om den gravide skal ta testen, må avgjøres mellom den gravide selv og hennes jordmor eller lege.

Det utredes nå om alle gravide skal testes
I USA og i noen få europeiske land testes alle gravide for GBS i uke 35-37 i svangerskapet. Alle som får en positiv prøve på GBS, vil da bli behandlet med antibiotika under fødselen. Sosial- og helsedirektoratet utreder nå om den endrete situasjonen med økt dødelighet hittil i år, tilsier at vi bør innføre samme ordning her i landet.
Noen av motforestillingene mot en innføring av generell screening, er at det ikke er uproblematisk å gi antibiotikabehandling intravenøst til alle gravide som får påvist GBS. Når moren får slik behandling under fødsel, går dette også over til barnet. Både mor og barn kan få bivirkninger av antibiotikabehandling.
Ved utstrakt bruk av antibiotika til en stor befolkningsgruppe, er det også fare for utvikling av bakterier som blir motstandsdyktige mot slik behandling. På sikt kan dette føre til høyere sykelighet og dødelighet.

Les mer om GBS på folkehelseinstituttet sin nettside!

 Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus oppdatert juli 2006
Kilder:
- Obstetrikk og gynekologi, Bergsjø et. al, Gyldendal akademisk 2004
- Folkehelseinstituttet
http://www.fhi.no/tema/smittevern/haandbok/toksoplasmose.html#TopOfPage
- "Det nye livet", Synne Holan (red), 2. opplag 2001, Fagbokforlaget
- "Når livet blir til", Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
- www.matportalen.no, om skadelige bakterier og parasitter for
gravide/foster:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer