Gruppe B Streptokokk

Publisert
Sist oppdatert

GBS er bakterier som finnes i kroppens naturlig bakterieflora, spesielt i tarmen og i skjeden. Opptil 30 % av alle kvinner har disse bakteriene. De aller fleste kvinner som har GBS har ingen symptomer. En gravid kvinne som er bærer av GBS kan overføre bakteriene til barnet under fødsel. Dette skjer hos ca halvparten av gravide kvinner som har GBS. Av disse vil ca 0,5-1 % av barna bli alvorlig syke. I Norge vil mindre enn 1 barn per 1000 levende fødte barn rammes av denne infeksjonen. Det betyr at dette er en svært sjelden tilstand.

GBS–infeksjon hos nyfødte og spedbarn kan gi alvorlig sykdom med symptomer på blodforgiftning (sepsis), hjernehinnebetennelse (meningitt) eller lungebetennelse (pneumoni). Gruppe B-streptokokker er den vanligste årsak til alvorlig infeksjonssykdom hos nyfødte. Vanligvis blir barnet sykt i løpet av de første dagene etter fødselen, men sykdommen kan også inntreffe senere enn dette.

Testing av gravideI eksisterende retningslinjer for svangerskapsomsorgen fra Sosial- og helsedirektoratet (2005), anbefales ikke testing av alle gravide, men man legger vekt på å identifisere og behandle dem som har størst risiko. Grunnen til dette er:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.