Det er ikke alltid så lett å være med sin partner på fødestua.
Man ønsker gjerne å bidra for å lette byrden, men i noen tilfeller kan fedrene ende opp med å bli en ekstra byrde for den fødende.
Ble forstyrret i lesingen
- Jeg har opplevd et par episoder der den fødende nok hadde klart seg best uten mannen, forteller jordmor Tove Nordahl til Mammanett.
– En gang kom jeg inn på fødestua etter vaktskiftet og fant en mann som satt så langt unna kona som overhodet mulig. Han satt med bena på krakken, godt tilbakelent, slipset løsnet og bladet Kapital godt beskyttende foran ansiktet. Han er nok redd tenkte jeg, han vet ikke hva han skal gjøre.
Når kona stønnet på riene så sank han ned bladet, så på henne med et megetsigende blikk og ba henne være stille, for så å lese videre!
- Jeg håper han leser dette og kjenner seg igjen. Jeg håper virkelig han har bedt kona om unnskyldning, sier Nordahl.
LES OGSÅ: 15 tips til far på fødestua

Samlet sitater i bok
Forfatter Anne B. Ragde og hennes tremenning, jordmor Sigrid Ragde, har samlet mange gode gullkorn fra fødestuen i boken «Hva føder De nå?» som kom i nytt opplag i fjor.
– Motivasjonen bak boka er at situasjonene rundt svangerskap og fødsel BUGNER av sterke meldinger. Her fins utrolig mye humor, sier Anne B. Ragde til Mammanett.
Boken er proppfull av gode sitater fra stressa fedre og angrende mødre. Dette er fornøyelig lesning både for dem som venter barn, for mødre i alle aldre og ikke minst alle pappaer som har fulgt naturens forunderlige øyeblikk på nært hold.
LES OGSÅ: Bannskap og ramsalte kommentarer
Forsynte seg med lystgass
Noen ganger blir påkjenningen alt for stor, selv for den som bare må observere smerten.
- En mann ble så fortvila når kona hadde det vondt på slutten at han rett og slett tok lystgassen fra kona og dro inn litt selv, forteller jordmor Tove Nordahl.
- Han måtte sette seg og vi fikk oss en god latter, heldigvis hadde han god selvironi og med litt støtte så klarte han seg gjennom fødselen, dog noe dårligere enn kona, legger hun til med et smil.
Ikke alltid god stemning
Jordmor Bippi Trovik husker godt en fødsel der mannen satt helt inne i et hjørne lengst borte fra kvinnen gjennom hele fødselen. - Det var ingen god atmosfære der, og antagelig hadde det vært bedre om han ikke var tilstede.
Men hun husker også et lite gullkorn fra en annen far som hadde grudd seg veldig til fødselen:
- Han sa til meg at han brukte halve fødselen på å finne ut at det faktisk ikke var han det handlet om. Det gjorde alt mye lettere for ham, sier hun.