Gulsott hos nyfødte

Publisert
Sist oppdatert

Mange spedbarn har symptomer på gulsott kort tid etter fødselen. Kanskje så mange som hvert andre barn. Vanligvis går tilstanden over av seg selv i løpet av få dager. Tilstanden forekommer ofte hos for tidlig fødte barn.

Gulsott er et symptom, ikke en sykdom i seg selv. Gulsott skyldes at leveren av en eller annen grunn ikke fungerer helt som den kan, og ikke kan bryte ned røde blodlegemer tilfredstillende. Dette fører til økt mengde bilirubin i blodet, som gir den gule hudfargen. Fosterets blod har overskudd av røde blodceller de første dagene, fordi man i fosterlivet trenger flere røde blodceller enn etter fødselen. Derved øker mengden av bilirubin i blodet også. Denne type gulsott kalles fysiologisk gulsott.

Mer sjeldent kan det være andre årsaker til at et nyfødt barn har gulsott, som for eksempel blodsykdommer eller stoffskiftesykdommer. Ved slike tilstander vil ikke gulsotten bli borte av seg selv, men stadig forverres. Nedenfor er det den fysiologiske gulsotten som omtales. På sykehus vil man kunne måle barnets nøyaktige nivå av bilirubin via en blodprøve. Symptomer:Huden får en gul farge, og det hvite i øynene får gulfarge. Barnet blir slapt/trøtt. Noen ganger kan barnet også få andre symptomer som appetittløshet, kløe, forstoppelse og væskemangel. I uhyre sjeldne tilfeller kan bilirubinnivået bli så høyt at hjernen kan skades. Dette forklarer hvorfor det er så viktig å følge et barn med gulsott nøye.Behandling og råd:Fysiologisk gulsott krever sjeldent behandling. Ved lysbehandling brytes bilirubin ned raskere. Barnets hud bestråles med ultrafiolette stråler som omdanner bilirubinet til en form som leveren raskere klarer å bryte ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer