Mikrohus

Guro, Mats og lille Erling bor på bare 18 kvm

- Du kan se ungen din hele tiden, om du så er på do, dusjer eller rører i gryta.

SMÅBARNSFAMILIE I MIKROHUS: Da Guro og Mats ventet barn, valgte de å bli boende i mikrohuset de hadde bygget. FOTO: Privat
SMÅBARNSFAMILIE I MIKROHUS: Da Guro og Mats ventet barn, valgte de å bli boende i mikrohuset de hadde bygget. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Å få baby er for mange nybakte foreldre synonymt med «vi må ha større plass!», men det behøver slett ikke være slik.

Ekteparet Guro og Mats Herman Aunevik bor med sønnen Erling (10 mnd) i et mikrohus på bare 18 kvm.

– Huset vårt ble ikke designet med tanke på at vi skulle ha baby, men målet har hele tiden vært å bo her så lenge det går an. Da jeg ble gravid forventet de fleste seg at vi skulle flytte ut av huset, men jeg blir litt trassig når folk har forventninger og tanker om hvordan ting skal gjøres. Jeg ville derfor bevise at det å bo i mikrohus med en baby går helt fint, sier Guro (28) med et smil.

Ikke behov for et stort hus

Idéen om å bygge mikrohus fikk paret da de bodde i en bolig som var alt for stor for dem. Bortkastet plass, økonomisk usmart og lite klimavennlig, var konklusjonen deres.

– Vi bodde på bygda hvor det var få boliger til leie og vi måtte ta det som var ledig. Vi endte derfor opp med et hus som hadde hele seks soverom og to bad. Vi brukte bare en liten del av huset og det var iskaldt om vinteren.

– De eneste gangene vi hadde behov for hele huset, var når vi hadde mye besøk. Vi regnet på det og fant ut at dersom vi hadde halvert leieutgiftene våre, kunne vi hatt alle besøkende på hotell og likevel gått i pluss, sier Guro.

DESIGNET HUSET SELV: Mikrohuset er høyt og smalt og er bygget på en spesiallaget tilhenger, noe som gjorde at de kunne ta med seg huset sitt da de flyttet fra Sogn og Fjordane til Sørlandet. FOTO: Privat
DESIGNET HUSET SELV: Mikrohuset er høyt og smalt og er bygget på en spesiallaget tilhenger, noe som gjorde at de kunne ta med seg huset sitt da de flyttet fra Sogn og Fjordane til Sørlandet. FOTO: Privat Vis mer

Designet mikrohuset selv

De siste årene har det kommet en god del tilbydere av mikrohus på det norske markedet, men da Guro og Mats i 2018 ikke fant noen som solgte mikrohus av den typen de ønsket seg, valgte de å designe huset selv.

Huset er bygget på en tilhenger beregnet for mikrohus, som paret kjøpte i Nederland. Med litt hjelp fra familie og venner brukte de cirka fire måneder på å bygge mikrohuset.

Huset har en grunnflate på 18 kvm, pluss to hemser hvor den ene fungerer som soverom. Utvendig er det 7,2 meter langt og 2,5 meter bredt. Innvendig takhøyde er på det meste 3,5 meter, noe som gjør mikrohuset ganske høyt og smalt.

PRAKTISKE LØSNINGER: Paret har designet huset selv. Et smart trekk var å bygge oppbevaring i trappen som går opp til hemsen hvor paret sover. FOTO: Privat
PRAKTISKE LØSNINGER: Paret har designet huset selv. Et smart trekk var å bygge oppbevaring i trappen som går opp til hemsen hvor paret sover. FOTO: Privat Vis mer

Plass til bad med badekar

Mikrohuset rommer både stue, kjøkkendel med kjøleskap og fryser, vaskemaskin og varmtvannstank. Huset har innlagt strøm og varmes opp med gulvvarme og vedovn. Det er koblet til vann og avløp, men ikke kloakk slik at de må bruke et komposteringstoalett.

Paret har også klart å få plass til et bad med et lite badekar.

– Badekaret er bare cirka en meter langt, men vi er veldig fornøyde med løsningen. Det er en luksus, særlig med barn, og et praktisk sted hvor vi kan legge fra oss våte uteklær. Det er nok ikke så vanlig å ha badekar i mikrohus, men det tar ikke nødvendigvis mer plass enn en dusj.

– Noe av det viktigste i designprosessen var å sørge for smarte og praktiske løsninger. Vi bruker tøybleier noe som fører til noe mer klesvask og jeg får ofte spørsmål om hvor vi henger opp klestørken. Det har vi løst ved å utnytte takhøyden og henge et klesstativ på pipa. Oppbevaring har vi blant annet i sokkelen under sofaen og i trappen opp til hemsen.

MAKS UTNYTTELSE: På det lille badet har paret både fått plass til badekar og en selvlaget løsning for stellebordet som kan heves opp og ned. FOTO: Privat
MAKS UTNYTTELSE: På det lille badet har paret både fått plass til badekar og en selvlaget løsning for stellebordet som kan heves opp og ned. FOTO: Privat Vis mer

Ikke vanskelig å med baby i mikrohus

Å bo så smått med baby har ifølge Guro gått overraskende bra. Hun mener det handler mye om hvor man legger lista for hva man trenger av utstyr og klær til babyen.

Paret er også bevisst på at babyutstyret skal være praktisk, gjerne med flere funksjoner, og ikke ta for stor plass.

– Vi har alt vi trenger av utstyr som barnevogn, bæremeis, stellebord og babystol. I begynnelsen brukte vi bare en hengekøye som vugge, da den tok liten plass og kunne henge hvor som helst. Jeg la bare noe stivt i den slik at det ble flatt. Vi har også en liten babystol uten bein, som får plass i skapet og er enkel å ta med hvis vi skal på tur.

– I et mikrohus slipper man å bruke lekegrind. Du kan gjøre alt i huset og se ungen din hele tiden, om du så er på do, dusjer eller rører i gryta. Når vi er på besøk hos foreldrene mine, merker jeg at jeg må passe mye mer på. Her har jeg full kontroll hele tiden.

– En annen fordel med å bo smått med baby er at vi behøver bare en av hver ting. Vi trenger ikke et stellebord på hvert bad, flere babystoler og så videre, sier Guro.

HØYT UNDER TAKET: Den ene hemsen kan brukes som gjesteseng eller til oppbevaring. Store glassdører og vinduer som slipper inn mye lys, får boligen til å virke større. FOTO: Privat
HØYT UNDER TAKET: Den ene hemsen kan brukes som gjesteseng eller til oppbevaring. Store glassdører og vinduer som slipper inn mye lys, får boligen til å virke større. FOTO: Privat Vis mer

Vil bo i mikrohus så lenge det går

Guro medgir at de nok også har vært litt heldige med tanke på at Erling er en blid og fornøyd gutt som gråter lite. Foreldre bytter gjerne på å ta seg av babyen om natta og dersom man har et barn som gråter mye finnes det i et mikrohus ikke et sted hvor man kan sove uten å bli forstyrret.

– Under graviditeten fikk vi høre mange advarsler om dette, det var mange «tenk hvis», men så skjedde det ikke og alt gikk helt fint. Men vi har hele tiden hatt innstillingen om at vi bor her så lenge det fungerer. Dersom vi ser at det ikke går, leier vi bare en annen plass.

– Er det mulig å bo med mer enn ett barn i mikrohus synes du?

– Jeg tror det kunne gått, men vi kommer nok ikke til å gjøre det. Vårt fokus er at man ikke behøver å bo i mikrohus for å bo miljøvennlig. Vi kommer til å ta med oss alt vi har lært om forbruk, praktiske løsninger og om hvor mye vi egentlig trenger, til et større hus. Det er for eksempel ikke nødvendig å ha store soverom som man ikke bruker så mye, da vil vi heller ha større oppholdsrom.

– Når vi har ferie drar vi faktisk gjerne på telttur hvor vi har enda mindre plass. Vi er kanskje bare en type mennesker som liker å ha det sånn, sier Guro med et smil.

KOSELIG «SOVEROM»: Foreløpig sover hele familien sammen oppe på hemsen. FOTO: Privat
KOSELIG «SOVEROM»: Foreløpig sover hele familien sammen oppe på hemsen. FOTO: Privat Vis mer

Få familier bosatt i mikrohus

I Norge finnes det flere Facebook-grupper for mennesker som er interesserte i mini- og mikrohus. Morten Knutsen er moderator for Facebook-gruppen Minihus Norge og administrator i Tiny House on Wheels, Norge.

Han forklarer at det er forholdsvis få mennesker som bor permanent i minihus her i Norge, noe som skyldes tungvinte regler. Lovverket rundt mikrohus er komplisert og ifølge Knutsen er det nesten umulig å bygge et minihus under 40 kvm og få det godkjent som permanent helårsbolig.

– Etter det jeg vet, er det per i dag cirka tre til fire familier som bor i minihus med barn. Flesteparten av dem som bor i minihus bor der med en «midlertidig» dispensasjon på inntil to år. De fleste i Norge velger å kjøpe ferdig bygget hus eller halvfabrikat. For å kunne bygge selv må man sette seg inn i TEK17, som definerer minimumskravene for helårsbolig, forklarer han.

Knutsen opplever at interessen for minihus er økende i hele Norden og i Europa for øvrig. Mini- og mikrohus har opprinnelse fra USAs Tiny House bevegelse, hvor definisjonen på et Tiny House er at det skal være mindre enn 40 kvm.

– I Norge brukes betegnelsene mini, mikro og tiny om hverandre. Enkelte bruker også begrepet mini på hus mellom 50-70 kvm, men dette blir hos husbanken definert som «små hus/liten enebolig». Dette er per definisjon ikke det samme som mini, mikro og tiny house, da disse skal være maks 40 kvm, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer