Velge babyens kjønn

Guttemamma Ida (31): - Det var fysisk vondt å se rosa jenteklær

Mange norske par tar grep for å påvirke det planlagte barnets kjønn. På nettet florerer det av ulike tips, men ifølge fertilitetseksperten er det bare en metode som fungerer.

KJØNNSUTVELGELSE: For noen foreldre kan ønsket om å få et spesifikt kjønn bli så sterkt at de bruker store ressurser på å få det oppfylt. FOTO: NTB Scanpix
KJØNNSUTVELGELSE: For noen foreldre kan ønsket om å få et spesifikt kjønn bli så sterkt at de bruker store ressurser på å få det oppfylt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er det egentlig mulig å påvirke babyens kjønn? KK har snakket med en kvinne som har prøvd det meste for å få det kjønnet hun ønsket seg.

Etter å ha fått tre sønner hadde nemlig Ida (31) et stort ønske om å få ei lita jente.

– Jeg må innrømme at det for meg gjorde fysisk vondt å gå i klesbutikker og se alle de nydelige jenteklærne som hang der, samt å se mødre som trillet vogner med rosa tepper. Men det var vanskelig å snakke med andre om hvordan jeg hadde det. Jeg følte at folk tolket det som at jeg mente guttene mine ikke var bra nok for meg fordi de var gutter, og at ei jente ville betydd mer for meg enn guttene mine gjør.

– Slike fordommer var vanskelige å møte. Jeg elsker guttene mine og ville aldri vært dem foruten! Dersom den fjerde babyen ble en gutt, ville jeg elsket ham like mye, men savnet etter en datter ville nok alltid vært der, sier hun.

Fant metoder for å påvirke kjønn

Ida bestemte seg for å finne ut om det eksisterte metoder som kan påvirke babyens kjønn. På nettet kom hun over flere teorier om såkalt «Gender Swaying».

– Jeg ble medlem av diverse amerikanske grupper og forum, som «swaying baby girl» og «how to conceive a baby girl». Damene på disse sidene delte masse kunnskap, tips og råd, og det virket som at det i USA er større aksept for å ønske seg et bestemt kjønn, sier hun.

Etter råd fra kvinnene i de ulike gruppene kjøpte Ida en fertilitetsmonitor slik at hun over en periode på tre måneder kunne kartlegge når hun hadde eggløsning.

Deretter endret hun kostholdet sitt til noe mer «jentevennlig».

– Det betyr at man må spise mat som gir en lavere ph-verdi i skjeden, dette fordi det sies at spermier lever best i et basisk miljø. Når man skal prøve å bli gravid med en jentebaby må man tenke at jentespermiene er mer hardføre og overlever et vanskelig/syrlig miljø, mens guttespermiene dør fortere. Det var derfor et stort forbruk av tranebærjus og yoghurt disse månedene!

– For å kontrollere pH-verdien kjøpte jeg pH-sticks og for å senke pH-verdien ytterligere kan man kjøpe en gel som egentlig er en behandling mot sopp i underlivet. Denne typen sopp oppstår når miljøet i skjeden er for basisk og gelen vil senke ph-verdien til fire i 48 timer. Gelen må derfor brukes rett før samleie, forklarer hun.

Benyttet seg av Shettles metode

Etter at hun hadde eggløsningen sin under kontroll og en lav pH-verdi i skjeden, kunne Ida og ektemannen begynne å prøve på å bli gravide. For å øke oddsene ytterligere fulgte de Shettles metode.

Dette er en metode utarbeidet av den amerikanske fertilitetsforskeren Landrum B. Shettles. I den bestselgende boken «How to choose the sex of your baby», som første gang kom ut i 1971, forklarer han hvordan du selv skal kunne bestemme kjønn på den lille i magen.

Hans metode bygger også på teorien om at guttespermier svømmer fortere enn jentespermiene og at jentespermier overlever lengre.

For å få jente bør man derfor ifølge Shettles ha sex fra seks til fire dager før eggløsning, da jentespermier kan vente på egget i opptil en uke mens guttespermier vil dø i løpet av et par dager.

Selv om prosessen kostet litt både tid og penger, er Ida ikke i tvil om at det hele var verdt det.

– Etter å ha fått tre gutter var jeg sikker på at jeg aldri kom til å få ei jente. Om det var alle disse rådene og metodene som fungerte, eller om det var tilfeldig, så fikk vi den lille jenta vår til slutt og familien vår er nå komplett, sier hun med et smil.

Liten tro på at jente-sædceller er sterkere

Jon Hausken er spesialist i assistert befruktning og klinikksjef ved Hausken klinikk i Haugesund. Hausken sier han ikke har sett noen gode vitenskapelige artikler som kan bekrefte at jente-sædceller er så mye sterkere enn gutte-sædceller og han har selv liten tro på at dette kan være tilfelle.

– Min erfaring er at vi ved mikroinjeksjoner alltid velger ut de som ser mest spretne ut og som svømmer fort, da dette øker sjansen for graviditet. Men selv om vi gjør dette, får vi ikke flere gutter likevel. Det er mulig at det teoretisk sett stemmer, men da er tendensen såpass liten at det ikke slår ut i særlig stor grad, sier han.

Også når det gjelder hvorvidt skjedens pH-verdi kan ha noe å si i denne sammenhengen, mener han forskjellen er såpass liten at det i praksis ikke vil ha noen betydning.

Dersom noen likevel vil bruke gel for å senke pH-verdien i skjeden, er det ifølge Hausken ingen farer forbundet med slike produkter.

– I en forskningssammenheng kan man kanskje se at noen få jente-sædceller overlever bedre i et surt miljø, men dette får ingen konsekvens fordi det finnes flere hundre millioner spermier og veldig mange trives godt i begge miljøer, sier han.

Kun mulig ved kunstig befruktning

Mange par synes å få kun gutter eller jenter og noen mener dette skyldes at enkelte menn bare har mulighet til å «produsere» ett kjønn. For noen år siden ble det publisert en artikkel som foreslo at noen genvarianter påvirker i hvor stor grad mannen produserer levedyktige X eller Y sædceller.

Hvorvidt det kan være noe i dette er foreløpig uklart og Hausken sier man ikke kan utelukke at enkelte par lettere lager det ene kjønnet.

Men den eneste sikre metoden for å få det kjønnet du ønsker deg, er ifølge Hausken kjønnsutvelgelse via kunstig befruktning. Dette er en prosess som ikke er spesielt komplisert og som man for eksempel enkelt kan gjøre i forbindelse med PGT (Preimplantasjon genetisk testing).

Kjønnsutvelgelse og genetisk testing av embryoer (befruktede egg) er av etiske årsaker i utgangspunktet ikke tillatt her i Norge.

– PGT er en test som utføres ved mange klinikker i verden, men som kun i spesielle tilfeller tillates her i Norge.

– Det hele går ut på at man på dag fem etter at egget har blitt befruktet kanskje sitter igjen med to eller tre gode embryoer som man analyserer for å se om de har et normalt kromosomsett. I denne prosessen er det også veldig lett å se om cellene er XX, det vil si kvinne, eller XY som er mann, sier han.

MEST TULL: Ifølge spesialist i assistert befruktning, Jon Hausken, har de fleste teoriene man finner på nettet svært lite for seg. FOTO: Klinikk Hausken
MEST TULL: Ifølge spesialist i assistert befruktning, Jon Hausken, har de fleste teoriene man finner på nettet svært lite for seg. FOTO: Klinikk Hausken Vis mer

I Norge er vi svært restriktive med denne typen gentesting, da de færreste ønsker et seleksjonssamfunn hvor man analyserer mennesker før de blir født for å lete etter egenskaper som kan være å foretrekke.

Situasjonen en imidlertid en helt annen i enkelte amerikanske stater og i noen øst-europeiske land, som både tilbyr PGT og kjønnsutvelgelse. Hausken kjenner selv til par som har valgt å reise til USA for å få det kjønnet de ønsket seg.

Dette er riktignok en svært dyr prosess, da kjønnsutvelgelsen koster mange tusen kroner ekstra på toppen av prisen for prøverørsforsøket.

Kan innvilges ved kjønnsbundne sykdommer

Men ifølge Hausken kan det ved kjønnsbundne sykdommer også åpnes opp for PGT her i Norge. Avgjørelsen tas da av PGD-nemnda og selve analysen foregår i utlandet, oftest ved Karolinska sykehuset i Stockholm.

– Kjønnsbundne sykdommer er genetiske sykdommer som følger gutter fordi det handler om genskader på X-kromosomet. Hos jenter vil X-kromosomet som er friskt overta funksjonen til det som har en skade. Men fordi gutter bare har ett X-kromosom vil de derfor ikke ha et annen som kan «rette opp». Den mest kjente kjønnsbundne sykdommen er blødersykdom, en annen er muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer