Gutter med spiseforstyrrelser ser ofte på seg selv som mindre enn de egentlig er

20 prosent av gutter i alderen 12-18 år har en risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

OPPTATT AV MUSKLER OG KROPP: Ekstrem trening og fokus på kosthold kan være et tegn på at han har en spiseforstyrrelse. Foto: NTB Scanpix
OPPTATT AV MUSKLER OG KROPP: Ekstrem trening og fokus på kosthold kan være et tegn på at han har en spiseforstyrrelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Senter for Spiseforstyrrelser har 20 prosent av gutter i alderen 12-18 år en risiko for å utvikle spiseforstyrrelser. Symptomene er imidlertid ofte annerledes hos gutter enn hos jenter. Mens jenter med spiseforstyrrelser ønsker å bli tynnest mulig, er gutter ofte mer opptatt av å bygge muskulatur.

Jorunn Gjerken er rådgiver hos ROS, et lavterskeltilbud for alle som opplever et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt eller som har utviklet en spiseforstyrrelse. Hun forteller at gutter og menn i alle aldre, på lik linje med jenter, kan utvikle anoreksi, bulimi og overspisningslidelse.

– Ved utvikling av anoreksi og bulimi ser man et større antall jenter, men her kan det være et stort mørketall med tanke på skam og tabu for å stå fram. Ved overspisingslidelse ser man en mer lik fordeling og at det er rundt 50/50 blant kvinner og menn.

– Men gutter har en spesielt økt risiko for å utvikle muskeldysmorfi (megareksi). Denne tilstanden klassifiseres ikke som en spiseforstyrrelse, men er en kroppsbildeforstyrrelse der gutten ser seg mindre enn han i realiteten er, forklarer hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer