Gutter med spiseforstyrrelser ser ofte på seg selv som mindre enn de egentlig er

20 prosent av gutter i alderen 12-18 år har en risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

OPPTATT AV MUSKLER OG KROPP: Ekstrem trening og fokus på kosthold kan være et tegn på at han har en spiseforstyrrelse. Foto: NTB Scanpix
OPPTATT AV MUSKLER OG KROPP: Ekstrem trening og fokus på kosthold kan være et tegn på at han har en spiseforstyrrelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Senter for Spiseforstyrrelser har 20 prosent av gutter i alderen 12-18 år en risiko for å utvikle spiseforstyrrelser. Symptomene er imidlertid ofte annerledes hos gutter enn hos jenter. Mens jenter med spiseforstyrrelser ønsker å bli tynnest mulig, er gutter ofte mer opptatt av å bygge muskulatur.

Jorunn Gjerken er rådgiver hos ROS, et lavterskeltilbud for alle som opplever et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt eller som har utviklet en spiseforstyrrelse. Hun forteller at gutter og menn i alle aldre, på lik linje med jenter, kan utvikle anoreksi, bulimi og overspisningslidelse.

– Ved utvikling av anoreksi og bulimi ser man et større antall jenter, men her kan det være et stort mørketall med tanke på skam og tabu for å stå fram. Ved overspisingslidelse ser man en mer lik fordeling og at det er rundt 50/50 blant kvinner og menn.

– Men gutter har en spesielt økt risiko for å utvikle muskeldysmorfi (megareksi). Denne tilstanden klassifiseres ikke som en spiseforstyrrelse, men er en kroppsbildeforstyrrelse der gutten ser seg mindre enn han i realiteten er, forklarer hun.

Rådgiver Jorunn Gjerken ved ROS. Foto: Privat
Rådgiver Jorunn Gjerken ved ROS. Foto: Privat Vis mer

Sen pubertet er en risikofaktor

Mens jenter som kommer tidlig i puberteten har en økt risiko for å utvikle spiseforstyrrelser, er det ifølge Gjerken motsatt hos gutter.

– Ved å komme senere i puberteten enn andre klassekamerater opplever gutten seg mindre og svakere enn resten av guttene. De føler mindre presentasjon i sport og ønske om en større og veltrent kropp øker.

– I motsetning til jenter kan gutter se på seg selv som mindre i speilet, dette kan fører til et ønske om å gjøre seg selv større, og dermed ekstrem trening og endring av kostvaner, sier hun.

Overopptatt å av å spise sunt

Dersom foreldre merker at sønnen blir overopptatt av «sunn» lett mat og begynner å bruke mer tid på trening enn tidligere, kan det være et tegn på at han har en spiseforstyrrelse.

KK.no har tidligere snakket med psykologspesialist Kari Graver ved Institutt for spiseforstyrrelser, Villa SULT, som sier at fokuset på kosthold, trening og muskler, for enkelte kan bli så sterkt at det tar over hverdagen og livet generelt.

– Noen vil kanskje unngå å spise i sosiale sammenhenger fordi maten ikke er «sunn» nok. Eller man kan si nei til sosiale ting fordi det går ut over treningen og kostholdet, sier hun.

Typiske tegn er ifølge Graver endret adferd, at de er svært opptatt av hva maten inneholder og hvordan den tilberedes, og har sterke meninger om hva de bør og ikke bør spise. I tillegg til at de ofte kan være svært avhengig av å få trent, og kan bli frustrerte dersom de ikke får dratt på trening.

LES OGSÅ: Disse jentene får spiseforstyrrelser

Oppleves ofte som mer skamfullt for gutter

Jorunn Gjerken forteller at markerte vektforandringer som drastisk vektnedgang (anoreksi) eller vektoppgang (overspisingslidelse) også kan være et tegn på utvikling av spiseforstyrrelse.

De fleste med bulimi er normalvektige, men her kan man se tegn om gutten ofte forlater bordet for å gå på toalettet etter et måltid. Ved overspisingslidelse kan man finne gjemt mat eller papir. Andre tegn er humørsvingninger, konsentrasjonsproblemer, sosial tilbaketrekning og søvnproblemer.

– Hos gutter kan problemet komme frem mer kroppslig enn psykisk, eksempel at gutten har ingen matlyst, magesmerter, hodepine eller sliten, legger hun til.

Gjerken sier en spiseforstyrrelse kan oppleves som mer skamfullt og tabu for gutter enn for jenter.

– Spiseforstyrrelser blir ofte sett på som en jentelidelse. Det er derfor mer utfordrende for en gutt å stå frem enn for en jente. Det er derfor viktig å få frem at alle kan utvikle en spiseforstyrrelse, og at hos de fleste kan man ikke se er syke.

LES OGSÅ: Dette kan være et tidlig tegn på spiseforstyrrelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer