Tenåringsforelder

- Ha en samtale som voksne

Har du fått en full tenåring hjem midt på natta? Slik tar du det opp på best mulig måte.

UNGDOM OG ALKOHOL: Slik snakker du med tenåringen om fest og rusmidler.  Foto: Shutterstock / Pressmaster
UNGDOM OG ALKOHOL: Slik snakker du med tenåringen om fest og rusmidler. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du barn i tenårene er det godt mulig at du har begynt å bekymre deg for fester og rusmidler. 16-åringen din er kanskje mer og mer ute med venner, og du er ikke helt sikker på hva de driver med. For vi har jo alle vært unge en gang, og de fleste av oss har både erfart og sett ting vi ikke nødvendigvis ønsker at vårt barn skal gjenta. 

Gestaltterapeut og samlivsterapeut Bianca Schmidt forklarer til KK.no hvordan du som bekymret forelder kan forholde deg til tenåringene som begynner å merke gleden av å delta på fester. Men først og fremst trekker hun frem at det slett ikke er sikkert at du behøver å bekymre deg for at barna tar totalt av;

- Statistisk sett drikker ungdom mindre i dag enn de gjorde før. I tillegg er det mindre kult å se veldig full ut. 

Men, plutselig er uhellet ute og du får hjem en full 16-åring. Schmidt forklarer hvordan du kan gå frem for å få til en best mulig samtale mellom deg og barnet ditt

- Kommer tenåringen full hjem, er ikke det tidspunktet for å ha samtalen om alkohol. Da dreier det seg først og fremst om å sjekke hvor beruset tenåringen er, og få dem i seng og stelle med dem. Si at du skjønner at han eller hun er full, og at dere prater om det i morgen. 

Men Schmidt understreker at det ikke er lurt å ta samtalen på morgenkvisten heller. 

- Vi har alle erfaring med dagen derpå. Noen foreldre tenker at det kan være lurt, og vil sette en støkk i barnet så det aldri gjør det igjen. Men det kan ofte gjøre at tenåringen bare trekker seg unna, sier hun. 

En tenåring som ikke tør å prate med foreldrene om alkohol, vil mest sannsynlig skjule hva de driver med. 

- Og da blir det en katt- og mus-lek i stedet for en tillitsfull kommunikasjon. 

DROPP KJEFTINGEN: Det beste er om dere har en voksen samtale om alkohol, mener eksperten.  Foto: Mito Images/REX/All Over Press
DROPP KJEFTINGEN: Det beste er om dere har en voksen samtale om alkohol, mener eksperten. Foto: Mito Images/REX/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

Slik snakker du med tenåringen om alkohol

Det er ulovlig å kjøpe eller konsumere alkohol før fylte 18 år. Derfor har foreldre en generell holdning om å gi signal til barna at det ikke er greit å drikke alkohol, forklarer Schmidt. 

- Samtidig vet vi jo at det kan skje. Derfor kan det være lurt å ha en samtale som voksne. Forklar tenåringen at du selvfølgelig ikke ønsker at han eller hun skal drikke, men at du har vært ung selv og forstår at det kan virke fristende. 

Forklar tenåringen hva som er lurt å gjøre dersom han eller hun havner i en situasjon der de ender opp med alkohol; for eksempel å drikke sakte. 

Noen tenker nok at det å gi barna slike tips kan føre til at ungdommene føler de har fått et klarsignal om at de kan drikke. Men Schmidt mener denne typen kommunikasjon er viktig, først og fremst fordi uhell kan skje. I samtalen signaliserer du at du ikke vil de skal drikke og samtidig at du vil hjelpe dem om de trenger det. 

- Man kan for eksempel utsettes for ubehagelige hendelser på fester. Om de er fulle og havner i en situasjon de ikke liker, er det viktig at tenåringene vet at de alltid kan ringe deg, og at du stiller opp om de trenger hjelp. 

- Mange unge tør ikke ringe hjem da de er redde for å få kjeft for å være fulle. Da kan mange av de virkelig uheldige tingene skje. Streb derfor etter å holde en trygg, rolig og voksen dialog med ungdommen.

LES OGSÅ: Drikker du for mye alkohol?

- Ikke bli for liberal

Familieterapeut Thomas Winther mener også at det er viktig å ha en åpen dialog med tenåringene når det kommer til alkohol. 

- Det skaper en større avstand mellom foreldrene og barna dersom de bare får kjeft for å drikke. Samtidig er jo tenåringen i en løsrivelsesfase i den alderen og ønsker å prøve å teste ting, og kjeft vil nok føre til at barna skjuler det bedre neste gang. 

Men Winther forklarer at det fortsatt finnes foreldre som sender med seg barna noen øl på fest i håp om at det er alt de drikker. Det mener han blir litt for liberalt; 

- Disse ølene kommer gjerne i tillegg til annen alkohol

Han mener vi bør tenke tilbake på vår ungdomstid og at vi også har gjort dumme ting. Målet bør heller være å begrense skadeomfanget, og lære barna hva som kan skje med for høy promille

- Mange foreldre er også mer forsiktig med jentene sine, men det er som regel guttene som blir slått ned på fest, og det er ofte de som er for fulle. Mye kan skje, og det er viktig å lære barna dette gjennom en åpen dialog, sier han. 

LES OGSÅ: Derfor blir du fyllesyk over to dager 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer