Halloween

Halloweenreglene alle bør kjenne til

Innpakket godteri er å foretrekke - og ikke ring på for sent!

HALLOWEENREGLER: Dersom alle følger disse enkle reglene vil barna få oppleve nok en flott Halloweenfeiring den 31. oktober. Foto: Evgeny Atamanenko/NTB Scanpix
HALLOWEENREGLER: Dersom alle følger disse enkle reglene vil barna få oppleve nok en flott Halloweenfeiring den 31. oktober. Foto: Evgeny Atamanenko/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Barna mine blir stort sett alltid hyggelig mottatt på Halloween, forteller firebarnsmamma og blogger Trine Lise Jacobsen. Selv om hun personlig er mer fan av julebukk-tradisjonen, lar hun i likhet med stadig flere norske foreldre barna sine få lov til å gå «knask eller knep» den 31. oktober.

Hun synes riktignok det er viktig at barna følger kjørereglene for Halloween som hjemkommunen hvert år poster i lokalavisen før den store dagen.

– Vi går for eksempel ikke til de som har skrudd av utelysene sine og barna må være høflige og si takk til de som tar dem imot. Barna bruker også refleks og går i grupper sammen med en voksen, sier hun.

Dersom noen allikevel skulle få uønsket besøk av barn i karnevalsdrakter den 31. oktober, oppfordrer hun dem til å ikke kjefte men heller avvise barna på en hyggelig måte. – Og hvis du ønsker å gi barna noe, så holder det med en liten ting, sier hun.

Foretrekker innpakket godteri

I fjor var det en opphetet debatt rundt hvorvidt man burde la barna få spise uinnpakket godteri som de fikk i godteribøttene sine eller ikke. Mange så rødt da bloggeren Anne Brith fortalte at hun hadde kastet en kilo av sønnens Halloween-godteri. Utakknemlig mente mange, men Anne Brith får støtte av Trine Lise som synes uinnpakket godteri er en uting.

– Det er både mer hygienisk og tryggere for allergikere med innpakket godteri slik at man kan se hva det er de får. Jeg velger å kaste det som ikke er pakket inn fordi jeg ikke synes det er hygienisk, og fordi jeg da ikke er 100% sikker på hva det er de har fått.

– Jeg har opplevd at mine søsken fikk sjokolade med sprit og likør når de var mindre. Og uansett bør foreldre sjekke godiset, for det har vært tilfeller med nåler i godteriet i USA, sier hun. I 2015 etterforsket politiet i USA, ifølge TV2, flere tilfeller hvor barn hadde fått godteri med skadelige objekter.

LES OGSÅ: Ifølge Google er det dette Halloween-kostymet flest søker etter

Mette Fagernes, seniorrådgiver hos Folkehelseinstituttet, er enig i at innpakket godteri er å foretrekke, men understreker at det stort sett går veldig bra med godteri i løsvekt også.

– Selv om det ideelle er at godteriet er pakket inn, så er ikke smittefaren så stor at man behøver å kaste det som ikke er innpakket.

– Men vi vet at smitte overføres via hender, mat og gjenstander, så det er alltid en teoretisk mulighet for at man kan overføre mikrober på denne måten. Det kan derfor være en god idé at man ikke har en stor bolle med godteri hvor alle ungene får ha hendene oppi og forsyne seg selv, men at det i stedet er en voksen med rene hender som deler ut godteriet til barna, sier hun.

5 råd for at barnet ditt skal få en trygg og fin Halloween:

La barnet bli sett!

Når barnet skal gå «knask eller knep» i høstmørket er refleks et must! Du kan for eksempel dekorere kostymet med noen ekstra reflekser eller lime reflekstape på godteribøttene. Ta gjerne også med en lommelykt.

Bruk ufarlige kostymer

På Halloween er det mange som liker å pynte med levende lys eller fakler, det kan derfor være lurt å unngå lange, flagrende og lettantennelige kostymer. Dersom barnet ditt ønsker å bruke teatersminke, bør du teste den på et lite hudområde først for å være sikker på at barnet ikke reagerer på sminken.

«Moro-linser» som gir skumle øyne har blitt stadig mer populære de siste årene, men vær oppmerksom på at øyeleger fraråder barn å bruke slike kontaktlinser.

Gå sammen med barna

En voksen bør alltid være med de minste barna når de går «knask eller knep». Ønsker større barn å gå alene kan dere avtale en rute på forhånd eller så kan du som voksen følge i skyggene på litt avstand. Det er en trygghet for barnet.

Tenk deg om før du ringer på

Halloween er en forholdsvis ny tradisjon som er elsket og hatet i Norge. Ring derfor bare på hos dem du vet ønsker deg velkommen eller hos folk som signaliserer at de er med på moroa ved at de har pyntet med levende lys eller gresskar. Hvis det er mørkt og ingen tegn til deltakelse - ikke ring på!

Selv om vi sier «knask eller knep» må du lære barnet ditt at knep faktisk er helt forbudt. Dersom godteriskålen er tom når man kommer til et hus, sier man høflige «ha det bra» og går. Fortell barnet ditt at ikke alle feirer Halloween og lær barnet å respektere dette.

LES OGSÅ: Kjell (50) sier han vil jage alle barn som kommer på døra for å spørre om «knask eller knep»

Snu i tide!

Selv om Halloween er kjempegøy for store og små, bør du vise hensyn ved å holde seg innenfor visse tidsrammer. Det er kun lov å gå «knask eller knep» den 31. oktober, uansett hvilken ukedag det faller på, og de fleste går i tidsrommet mellom klokken 17:00 og 20:00.

Kilder: healthychildren.org, barnevakten.no, supernytt.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer