NÅR FORTELLE OM GRAVIDITETEN? Stor forskjell på når par ønsker å fortelle det! Foto: Shutterstock
NÅR FORTELLE OM GRAVIDITETEN? Stor forskjell på når par ønsker å fortelle det! Foto: ShutterstockVis mer

Halvparten forteller om graviditeten innen ni uker!

Ville du gjort det?

Deklamerer du umiddelbart til hele verden at du er gravid straks de to blå lyser mot deg, eller foretrekker du å holde på hemmeligheten en stund? 

Når fortalte du at du var gravid, spurte vi Mammanetts brukere og over 7600 har svart i vår poll. Resultatet viser at mange velger relativt tidlig å dele nyheten.

Se resultatet i pollen nederst på denne siden.

Les også: Hvor stor blir magen din? 
 

De første 12 ukene er alltid en risiko

Jordmor Tove Nordahl forteller at det er stor variasjon når et par velger å dele graviditeten med resten av familien og venneflokken. Noen forteller det allerede i uke 5-6, mens andre venter til uke 13-17, sier jordmoren.

– De første 12 ukene er det alltid en risiko for spontanabort. Dersom man ikke synes det gjør noe at andre får vite om en eventuell spontanabort, er det ingenting i veien for å fortelle om graviditeten tidlig, mener hun.

Imidlertid råder hun alle til å tenke igjennom dette i forhold til andre barn i familien.

– Hvis du synes det er vanskelig å fortelle barna om en eventuell spontan abort, så bør du vente til etter uke 12, sier jordmoren.

Halvparten forteller det før uke 9

Men Mammanetts poll viser at de fleste velger å dele graviditeten før uke 12.

78% oppgir å ha offentliggjort graviditeten før svangerskapsuke 12.

Og 51% før svangerskapsuke 9.

Kanskje litt overraskende er det kun 22% som venter med å dele det glade budskap til etter uke 12. 

At kun 2% sprer det glade budskap først etter uke 20 er vel mindre overraskende. Å holde en graviditet skjult i 20 uker kan de fleste enes om at kan være vanskelig.

Så lenge ventet vi

Ingrids graviditet var svært etterlengtet. 3 år gikk fra ønskebarnet var planlagt til hun ble gravid. Hun var bare 5 uker på vei da hun valgte å fortelle til familien at hun var gravid.

– For det første hadde vi en god følelse som vi ville dele med flere, og for det andre så var det viktig for oss å ha støtte hvis det skulle gå galt. For oss var det dette som var riktig å gjøre, forteller hun i Mammanetts forum.

Lillepus derimot, ønsket ikke å dele graviditeten med noen før det hadde gått lang tid.

– Første gang jeg var gravid ventet jeg til uke 12 med å fortelle det. Dessverre mistet jeg barnet etter dette. Ved graviditet nummer to nektet jeg derfor kjæresten å si noe som helst før jeg var helt klar for det. Jeg ville ikke at noen skulle vite det hvis det skulle gå galt igjen! Jeg var 16 uker på vei når vi fortalte det denne gangen, forteller hun til Mammanett.

Forumbrukeren Bejbi forteller at hun mistet barnet sitt kort tid etter at hun fant ut at hun var gravid. Hun rakk ikke å fortelle vennene sine om graviditeten. Hun valgte allikevel å fortelle alle sine venner om at hun hadde gjennomgått en spontan abort.

– Jeg trengte all den støtten jeg kunne få, forteller hun. - Det var helt riktig for meg å fortelle om dette. Og vennene mine var helt fantastiske.

LES OGSÅ: 10 ting man ikke sier til gravide 

Noen ganger er det vanskelig å holde graviditeten skjult

Busselull forkynte den glade nyhet i uke 14 til familien sin.

– Da hadde alle snakket om det, men ikke turt å spørre meg, forteller hun. Så graviditeten kom ikke akkurat som noe stor overraskelse for familien hennes.

– Noen gravide er svært plaget av kvalme den første tiden, og da kan det være vanskelig å skjule, spesielt overfor arbeidskollegaer som ser deg hver dag, sier jordmor Tove.

– Plutselig vil du ikke drikke kaffe lengre, du har avsmak for mat og må hyppige turer på toalettet. Dette er tegn som særlig kvinner som selv har født barn raskt kan fange opp.

Noen bobler over!

Når de to blå er etterlengtet kan det være vanskelig å måtte vente med å fortelle den gledelige nyheten til resten av verden. Og i Mammanetts avstemning (lengst ned) ser man at 12% hopper over venteperioden og forteller det glade budskap ganske så umiddelbart etter man har testet positivt.

Mammaria forteller at hennes søster fikk vite om graviditeten før hennes egen samboer.

– Hun var den eneste som var våken når jeg testet. Det bare måtte ut! Jeg var så oppspilt og glad!

Og hun er ikke den eneste. 

– Jeg har ikke klart å tie stille noen av de tre gangene jeg var gravid, forteller Tullip. Alle har fått vite det etter kort stund, allerede mellom uke 7-9 hvis jeg ikke husker feil, skriver hun.

– 2. gangen jeg var gravid fortalte jeg det til de fleste få timer etter at jeg hadde testet positivt på graviditetstesten, forteller My.

Søster, venninne eller mor er den første som får vite det

De fleste kvinnene forteller at det er enten en søster, venninne eller mor som var den første å få vite det, etter barnefar.

Maria-B hadde derimot tenkt å vente lenge denne gangen før hun fortalte om graviditeten til den nærmeste familien. Men slik gikk det ikke.

– Mamma ferska meg på kjøpesenteret da jeg skulle ha meg mammabukse, da. Jeg møter aldri mora mi sånn tilfeldig, så var jo bare typisk at det måtte skje akkurat da, forteller hun lettere oppgitt.

Halvparten forteller om graviditeten innen ni uker!

Kreative måter å spre budskapet på

– Jeg fortalte det når jeg var 7 uker på vei. Eller rettere sagt: Dattera mi på halvannet gjorde det med en body. På bodyen sto det: "Jeg skal bli storesøster!" Syns den så så herlig ut, og gjett om det ble godt mottatt av familien, forteller Swinx

Eirik sendte bilde av samboeren sin positive graviditetstest i mail til familien sin, med det kryptiske "Hva er dette?" som emne.

Flere forumbrukere har også valgt å gi ulike ledetråder til venner og familie før de avslører graviditeten. Å gi bort det glade budskapet som julegave er også populært.

Og noen drar det enda lengre:  Kreative måter å fortelle at man er gravid 

Når fortalte du om din graviditet? (Avsluttet)
Med en gang jeg fikk positiv graviditetstest12% (957)
Svangerksapsuke 5-618% (1443)
Svangerksapsuke 7-921% (1685)
Svangerksapsuke 10-1227% (2229)
Svangerksapsuke 13-1617% (1395)
Svangerksapsuke 17-204% (301)
Svangerksapsuke 21-241% (86)
Svangerksapsuke 25 eller senere1% (100)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Saker spesielt utvalgt for deg:

Mest populære saker: