Har barnet allergi eller forkjølelse?

Symptomene på allergi og forkjølelse er forskjellige.

POLLENALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Rennende nese er et tydelig symptom på allergi, men kan også være en forkjølelse. Foto: NTB scanpix
POLLENALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Rennende nese er et tydelig symptom på allergi, men kan også være en forkjølelse. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rennende nese og irriterte øyne. De første årene i barnehage kan gjøre mange foreldre fortvilte over periodevis høyt fravær fra jobb og skole, da småbarnsalderen medfører hyppige virusinfeksjoner hos store og små.

Symptomer på allergi hos barn mer langvarig 

– Allergi kan til forveksling ligne på forkjølelse, men med et mer fredeligere forløp. Pollenallergi kommer gjerne snikende samtidig som det er mer langvarig, og det kan derfor være vanskelig å påvise allergi hos barn, sier allmennlege ved Sjøsiden legesenter, Tone Dorthe Sletten.

Barn som er kronisk forkjølet etter å ha startet i barnehagen, friskner oftest til når våren kommer, påpeker hun. 

Allergi er arvelig

Det kan være vanskelig å fastslå pollenallergi hos barn, og en negativ allergitest trenger ikke bety at barnet ikke er allergisk.

- Men dersom barnet viser symptomer på allergi og en av foreldrene selv er allergisk mot pollen, bør man være ekstra på vakt. Allergi har en arvelig komponent, sier Sletten.

LES OGSÅ: Allergimedisiner: Gravide og ammende får ofte dårlige råd

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer