Har barnet allergi eller forkjølelse?

Symptomene på allergi og forkjølelse er forskjellige.

POLLENALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Rennende nese er et tydelig symptom på allergi, men kan også være en forkjølelse. Foto: NTB scanpix
POLLENALLERGI ELLER FORKJØLELSE: Rennende nese er et tydelig symptom på allergi, men kan også være en forkjølelse. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rennende nese og irriterte øyne. De første årene i barnehage kan gjøre mange foreldre fortvilte over periodevis høyt fravær fra jobb og skole, da småbarnsalderen medfører hyppige virusinfeksjoner hos store og små.

Symptomer på allergi hos barn mer langvarig 

– Allergi kan til forveksling ligne på forkjølelse, men med et mer fredeligere forløp. Pollenallergi kommer gjerne snikende samtidig som det er mer langvarig, og det kan derfor være vanskelig å påvise allergi hos barn, sier allmennlege ved Sjøsiden legesenter, Tone Dorthe Sletten.

Barn som er kronisk forkjølet etter å ha startet i barnehagen, friskner oftest til når våren kommer, påpeker hun. 

ARVELIG: Allergi er arvelig, så dersom du er pollenallergiker og barna dine viser samme symptomer, er sjansene stor for at de også har allergi. Foto: NTB/ Scanpix
ARVELIG: Allergi er arvelig, så dersom du er pollenallergiker og barna dine viser samme symptomer, er sjansene stor for at de også har allergi. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

Allergi er arvelig

Det kan være vanskelig å fastslå pollenallergi hos barn, og en negativ allergitest trenger ikke bety at barnet ikke er allergisk.

- Men dersom barnet viser symptomer på allergi og en av foreldrene selv er allergisk mot pollen, bør man være ekstra på vakt. Allergi har en arvelig komponent, sier Sletten.

LES OGSÅ: Allergimedisiner: Gravide og ammende får ofte dårlige råd

Fagredaktør i Apotek1, Eirik Rustan Foto: Apotek1
Fagredaktør i Apotek1, Eirik Rustan Foto: Apotek1 Vis mer

- Kontakt fastlegen ved mistanke om at barnet ditt har allergi

Hos Apotek 1 får de i disse dager flere henvendelser om allergi enn tidligere i år, og fagredaktør Eirik Rustan kan bekrefte at mange kjenner symptomer.

- Dersom barnet begynner å få symptomer som rennende og røde øyne, rennende nese, hoste og utslett, er det viktig å kontakte fastlegen. Det er godt å være sikker på at det ikke er noe annet som er årsaken til disse symptomene, slik at legen kan bestemme hva som er den beste behandlingen for barnet, forteller Rustan.

Ved kløe og irritasjon i øyne og nese, anbefaler han å bruke saltvannsdråper for å skylle, gjerne også ved eventuell medisinering som et tillegg.

- Dette kan hjelpe ganske mye i løpet av en dag, fordi man får skylt bort allergener.

Unngå utluftning på dagtid

Anna Bistrup er helsefaglig rådgiver i Astma -og Allergiforbundet, og sier at det er mye man kan gjøre for å lette plager hos barn med pollenallergi.

- Siden pollenpartiklene samler og fester seg på overflater og i tekstiler, blir det av bevegelse til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Da kan ekstra rengjøring hjelpe, men unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft da heller på kveldstid eller natt, men med måte, det slipper alltid pollen inn, anbefaler Bistrup.

LES OGSÅ: For syk til å være i barnehagen eller skolen? Se oversikten

Skille symptomer - allergi og forkjølelse

Hun synes heller ikke det er så lett å skille allergi fra forkjølelse, men peker på noen ting som kan være lettere å tolke som forkjølelse istedenfor allergisymptomer:

- Snørr ved forkjølelse kan ofte være tykt, mens snørr ved allergi gjerne er tynt. Allergi er feberfri, mens noen får det ved en forkjølelse. En eventuell hoste ved allergi er gjerne irritasjonshoste som varer over lengre tid, mens hoste ved forkjølelse gjerne kommer i korte avbrekk.

- Rennende og kløende øyne og nese skjer ofte ved allergi forårsaket av pollen, mens dette ikke er vanlig ved forkjølelse, forklarer hun. 

SLAPP: Rennende nese, kløende øyne, hoste, slapphet og hoste kan være tydelige tegn på allergi hos barn. Foto: NTB/ Scanpix
SLAPP: Rennende nese, kløende øyne, hoste, slapphet og hoste kan være tydelige tegn på allergi hos barn. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Er det egentlig feber?

Allergi:

Symptomer:

Gode råd: 

  •  Unngå å tørke klesvasken utendørs på dagtid, da pollenkorn lett fester seg til tøyet.
  • Unngå å lufte ut huset når pollenutslippet er størst (fra morgenen til utpå ettermiddagen). Utlufting ellers må skje med måte, da det alltid slipper inn litt pollen.
  • Unngå røyk, sterke lukter og vær nøye med renholdet.
  • Pass på å ikke ta inn allergifremkallende blomster og greiner.
  • Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.
  • Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.
  • Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.

 

Pollenvarslingen.no kan du sjekke pollenutbrudd der du bor eller skal reise 

Kilde: Eirik Rustan, Apotek 1 og Anna Bistrup, NAAF

 

I PELSEN: Husk på at kjæledyr får pollen i pelsen utendørs. - Dusjing eller børsting av pelsen hjelper, anbefaler rådgiver i NAAF. Foto: NTB/ Scanpix
I PELSEN: Husk på at kjæledyr får pollen i pelsen utendørs. - Dusjing eller børsting av pelsen hjelper, anbefaler rådgiver i NAAF. Foto: NTB/ Scanpix Vis mer

Kan reagere på mat

Dersom barnet får påvist allergi mot bjørkepollen, bør man være oppmerksom på kryssallergi for en del matvarer

- Da de allergifremkallende stoffene i pollen kan minne om proteinene i maten, kan pollenallergikere derfor reagere på eple, gulrot, kirsebær, pære, hasselnøtt, potet og selleri. Gressallergikere kan reagere på potet, tomat, hvete og peanøtt, sier allmennlegen.

Kryssallergi forverrer ikke selve pollenallergien, men det anbefales å holde seg unna den matvaren man får reaksjon fra, anbefaler Astma -og Allergiforbundet.

- Kryssallergi kan gi lokale symptomer som kløe i halsen, hovne lepper, magesmerter og noen ganger diaré, sier Sletten

LES OGSÅ: Astma hos barn

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer