De fleste barn er fornøyde i barnehagen - men mange foreldre er likevel bekymret. Foto: Istockphoto ©
De fleste barn er fornøyde i barnehagen - men mange foreldre er likevel bekymret. Foto: Istockphoto © Vis mer

Har barnet det bra i barnehagen?

Publisert
Sist oppdatert

I Mammanetts undersøkelse kom det frem at svært mange foreldre bekymrer seg for om barnet har det bra i barnehagen. Samtidig kan vi lese i nye norske undersøkelser om stor foreldretilfredshet i barnehagen. Vi kontaktet en barnehagestyrer for å høre hva foreldrene bekymrer seg for, og hva man skal gjøre om man er bekymret for barnet i barnehagen.

Vigdis Otterholm har lang erfaring som førskolelærer og barnehagestyrer. Hun er styrer i Marihøna Barnehage, Gjøvik, og i hennes barnehage er det 60 barn og 120 foreldre, pluss steforeldre. Kanskje ikke så rart at hun møter foreldre som i blant er bekymret?

Blir barnet mitt sett og hørt?

- "Foreldregruppen speiler samfunnet og kulturen rundt oss, og vi ser at det er veldig forskjellige bekymringer som foreldrene har.  De vanligste bekymringene er først og fremst  hvorvidt barnet deres blir sett og hørt,  om de voksne i barnehagen bryr seg om barnet deres, og har omsorg for det. Etter hvert som foreldrene blir godt kjent med ansatte og ser at barnet deres trives i barnehagen blir disse bekymringene mindre," forteller Otterholm.

Har barnet mitt lekekamerater?

Barnehagestyreren forteller også at noen foreldre er bekymret for om barnet deres ikke har lekekamerater i barnehagen. Hun mener at det er de ansattes som skal ta ansvar for, og legge til rette for, at barnet har muligheter til å knytte vennskap i barnehagen!

Mest bekymring ved oppstart

Bekymringene hos foreldre er oftest størst når barnet begynner i barnehagen – og vi ser at bekymringene avtar etter hvert som det blir bygd opp tillit mellom foreldre og de voksne i barnehagen.

Kontakten mellom barnehage og foreldre er helt avgjørende!

Vigdis sier at det er viktig at kontakten mellom foreldrene og barnehagen er god, og at informasjon og begrunnelser utveksles. - I barnehagen er barnet en del av et stort sosialt felleskap. I dette fellesskapet kan det fort oppstå dilemmaer når det skal tas hensyn til det enkelte barn. Samarbeidet med foreldrene har blant annet som formål å skape gjensidig forståelse for disse dilemmaene. Foreldre og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling. Derfor må samarbeidet mellom hjem og barnehage bygge på gjensidig åpenhet og tillit. Foreldre må kunne være trygge på at barna deres blir sett og respektert og får delta i et fellesskap som gjør dem godt. Å møte foreldre fra ulike ståsted krever respekt, lydhørhet og innsikt. Det er viktig at personalet er bevisste og tydelige i egen yrkesrolle og trygge på egen kompetanse," forteller barnehagestyreren.

Et godt råd til foreldre

Et godt råd til foreldrene er å involvere seg og engasjere seg i det som skjer i barnehagen og bygge gode relasjoner med ansatte. Foreldre har også ofte behov for hjelp og veiledning i oppdragerspørsmål. Det kan de få i barnehagen om de ønsker det, mener Vigdis. 

Konklusjon - Du skal ikke bekymre deg fordi:

  • Undersøkelser viser at de fleste foreldre er fornøyd med barnehagen, og at de fleste barn trives i barnehagen.
  • Din bekymring kan smitte over på barnet. Vis barnet at barnehagen er et trygt og morsomt sted å være.
  • Omsett din bekymring til handling. Snakk med personalet, ta opp problemer, vær tilstede og engasjer deg i barnehagen!

Undersøkelse: Hva bekymrer du deg for som foreldre?

Diskusjon: Begynner barn for tidlig i barnehagen?

Les også:
- 90% av foreldrene er fornøyde med barnehagen
- Ny i barnehagen, slik blir oppstarten lettere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer