Nyheten om at en brasiliansk kvinne fødte det som betegnes som en «kjempebaby», gikk verden rundt. Trebarnsmamma Maira Trevisan forteller blant annet til avisen The Sun at hun fikk sjokk da hun hørte at datteren veide hele 5,72 kg - noe som er omtrent dobbelt så tungt som en brasiliansk gjennomsnittsbaby.
Men babyen, som trolig er en av de største som er født på det søramerikanske kontinentet, er allikevel bare en miniputt sammenlignet med vår egen norske rekordbaby!
Ante at han var stor - men ikke SÅ stor
– Det første jeg tenkte var «Så stor! Går det an?!», smiler Hanne Heian. Selv om hun og ektemannen Harald under graviditeten visste at deres yngste sønn kom til å bli i største laget, ble hun temmelig overrasket da hun for 18 år siden fikk høre at hun hadde født det som trolig er Norges tyngste nyfødte baby.
For mens gjennomsnittsvekten for norske nyfødte i 1999 var cirka 3,5 kg, veide sønnen Bjørn Erik hele 7,1 kilo da han ble født!
Nyheten vakte en del oppsikt og ble omtalt i flere aviser, men familien valgte den gangen å takke nei til å stille opp i media. Nå når hovedpersonen selv har blitt voksen, synes familien imidlertid at det er greit. Bjørn Erik som i dag er atten år gammel, sier at han synes det hele bare er stas.
– Det er litt moro at jeg trolig er den tyngste babyen som er født i Norge. Da er jeg tross alt norgesmester i noe, ler han.
LES OGSÅ: Tones datter var nesten seks kilo da hun ble født

Vanlig fødsel - uten rifter!
I motsetning til det mange kanskje tror, hadde Hanne en helt normal, vaginal fødsel. Hun sier det nok har en nær sammenheng med at hun hadde god «fødselstrening»; tidligere hadde hun nemlig født 12 barn.
Det var heller ikke første gang hun fødte en stor baby. Flere av de andre barna hennes har også vært i overkant av fem kilo da de ble født – og en var over seks.
– Jeg husker at jeg måtte bli satt i gang og at de tok vannet, men ellers var det en veldig fin fødsel. Jeg måtte heller ikke sy noen rifter, til tross for at han hadde en hodeomkrets på 43 cm. Han var med sine 58 cm også ganske lang, sier hun.

– På svangerskapskontrollene så de at han var stor, men de klarte ikke å se hvor stor han var. Jeg hadde veldig stor mage i graviditeten og jeg hadde en del vondt i ryggen. Jeg var nok ekstra sliten under begge svangerskapene med de to største. Jeg husker at jeg syntes det var tøft å skulle gjøre vanlige gjøremål som å gå på butikken for å handle, forteller hun.
Helt normal vekt etter bare ett år
Men selv om han var stor ved fødselen, forteller mamma Hanne at det ikke tok lang tid før «forspranget» i vekt jevnet seg ut. Som ettåring veide han 11,65 kg, noe som er helt på gjennomsnittet.
– Det er veldig rart, men selv om babyene mine har vært store så har det jevnet seg ut. De fleste babyer legger jo mye på seg de første månedene etter fødselen og dobler vekta. Hadde mine gjort det samme, hadde de endt opp som kjemper, smiler hun.
Flere farer forbundet med å føde store barn
Hanne uttrykker takknemlighet for at alle hennes store babyer har vært helt friske. Like bra gikk det ikke med det som ifølge Guinness rekordbok er verdens største baby. Babyen, som aldri fikk et navn, ble født i USA og veide 10,8 kg. Barnet døde bare 11 timer etter fødselen og selv om dødsårsaken er ukjent er det nærliggende å tenke at det kan ha en sammenheng med at han ble født i 1879 - i en tid hvor helsevesenet ikke var i nærheten av det vi har i dag.
Men jordmor Mille ved Familieklinikken på Majorstua forteller at det også i dag er noen ekstra farer forbundet med det å føde et veldig stort barn.
– Dersom barnet er stort kan det ta lengre tid for barnet å komme ut, noe som kan føre til kragebensfraktur eller i verste fall surstoffmangel. Dersom vi ser at fødselen går treigt, kan vi ta blodprøve fra babyens hode for å sjekke hvordan den har det. Om vi ser at babyen begynner å bli for sliten, tar vi keisersnitt. Vi velger alltid det sikre foran det usikre.
– Det kan også være mer risikofylt for mor. Før i tiden var det jo slik at om man fikk et stort barn og mor hadde for smalt bekken, så overlevde hun rett og slett ikke - men slik er det heldigvis ikke i dag, sier hun.
Litt større sjanse for rifter

Malin fødte en giga-baby
Med store barn er det også litt større sjanse for å få rifter, spesielt dersom fødselen går raskt.
– Men dette med rifter avhenger av mange faktorer; på hvor tighte muskler man har og om hvordan barnet kommer med hodet. Dersom barnet kommer ut som «stjernekikker» med ansiktet opp, med hodet på skrå eller med en arm ved siden av hodet, er det større sjanse for rifter. Det er også kjempeviktig at man ikke har sopp i skjeden når man føder barn, da det fører til at den blir tørr og sprekker lettere.
Ifølge Mille kan det være flere årsaker til at en baby blir ekstra stor.
– Noen ganger er det bare genetisk, i enkelte familier får man store barn. Men vi sjekker også alltid om mor kan ha diabetes, da dette kan være en årsak til å få ekstra store babyer.
LES OGSÅ: Sterkt bilde viser hvor fleksibelt en nyfødt babys hode er