Kjører

Har du «deltidsjobb» som privatsjåfør for barna dine?

Da gjør du dem mest sannsynlig en bjørnetjeneste...

KJØRER BARNA TIL FRITIDSAKTIVITETER: Slutt med det, er oppfordringen fra NAF. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KJØRER BARNA TIL FRITIDSAKTIVITETER: Slutt med det, er oppfordringen fra NAF. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange foreldre bruker ettermiddager og kvelder på å kjøre skytteltrafikk til barnas fritidsaktiviteter. Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, mener dette er en form for misforstått omsorg.

– I alle fall hvis du gjør det av sikkerhetsgrunner. Vi mener det er viktig å lære opp fremtidens trafikanter. I tillegg til å lære seg regler og ferdigheter på sykkel, vil mange få smaken på å sykle. Det er bra for alle, sier hun.

– Jeg skjønner jo at ikke alle kan sykle til fotballtrening eller korøvelsen på grunn av lang avstand, men hvis man gjør det fordi man tror det er tryggest så er vår oppfordring at man bør slutte med det.

Færre barn sykler i dag enn på nittitallet

En undersøkelse gjort av Urbanet Analyse viser at det er færre barn og unge som sykler i dag enn det var på nittitallet. Og i 2014 gjorde Transportøkonomisk institutt en undersøkelse som viste at nesten 70 % av barn i alderen 6-13 år som deltok i organiserte sportsaktiviteter, ble kjørt av foreldrene til aktivitetene.

– Vi tror ikke det er slik at barna ikke vil sykle, men at det handler om at det i en hektisk hverdag oppleves som mer lettvint for foreldrene å kjøre barna. Eller at de synes det er skummelt å skulle slippe dem ut i den farlige trafikken.

– Slik venner vi en ny generasjon til at bilen er måten å komme seg frem på. Men egentlig gjør vi barna våre en bjørnetjeneste, da det er en frihet for dem å ikke være avhengige av å transporteres av oss for å komme seg til trening og til venner, sier Sagedal.

LES OGSÅ: Når er barnet gammelt nok til fritidsaktiviteter?

BARN BØR SYKLE MER: Inger Elisabeth Sagedal i NAF mener vi voksne må oppfordre barna til mer sykling, da det er viktig for opplæringen av fremtidens trafikanter. Foto: NAF
BARN BØR SYKLE MER: Inger Elisabeth Sagedal i NAF mener vi voksne må oppfordre barna til mer sykling, da det er viktig for opplæringen av fremtidens trafikanter. Foto: NAF Vis mer

Foreldre bør være rollemodeller

– De som venner seg til å gå og sykle tidlig, vil gjøre det oppover i alder også. Det er gull verdt for helsa, sier førsteamanuensis Per Egil Mjaavatn ved NTNU.

Han synes foreldre tidlig bør lære barna sine at sykkelen er et godt transportmiddel.

– Dagens unger sykler mindre enn før og det har selvfølgelig noe med trafikken å gjøre. Men det handler også om at vi skjemmer bort ungene våre, fordi de blir vant til å bli kjørt. Det er også slik at barn blir som foreldrene sine. Hvis foreldrene kjører over alt og aldri bruker sykkelen, så vil ikke ungene gjøre det heller. Foreldrene er de viktigste rollemodellene, det gjelder all type aktivitet, sier han.

Mjaavatn peker på at det er flere gode grunner for å gå eller sykle til fritidsaktiviteter og skole.

Det er bra å venne seg til å være ute uansett vær. Man blir rett og slett tilvent det å bo i Norge, hvor man må tåle at det regner og blåser litt. Det å sosialiseres inn i en kultur hvor det er naturlig å være ute uansett vær, er utelukkende positivt. Da det å venne seg til å være ute, er nøkkelen til et mer fysisk aktivt liv, sier han.

– Vi ser også at de som blir kjørt til skolen, noe som er alt for mange, ofte har dårligere yttertøy og fottøy. Da blir de også gående mye inne i friminuttet, fordi de ikke er kledd for å være ute. Går du til skolen, kles du deretter, sier han.

Mjaavatn råder foreldre til å forsøke å finne fritidsaktiviteter som ligger såpass nært at barna enkelt kan komme seg dit på egenhånd.

– På landsbygda må man ofte kjøre fordi det er store distanser og farlige veier. Men så langt det er mulig bør man velge aktiviteter som ligger nær hjemmet, slik at barna har mulighet til å gå eller sykle selv.

LES OGSÅ: Dette er de dyreste idrettene barna dine kan drive med

BRA FOR HELSA: Det å gå til skolen eller fritidsaktiviteten er trening i seg selv, sier Per Egil Mjaavatn ved NTNU. Foto: Privat
BRA FOR HELSA: Det å gå til skolen eller fritidsaktiviteten er trening i seg selv, sier Per Egil Mjaavatn ved NTNU. Foto: Privat Vis mer

Barn som går er i bedre form

Ifølge Mjaavatn er det flere undersøkelser som viser at de som går til skolen får styrket en del kroppslige funksjoner i forhold til de som blir kjørt.

I forbindelse med sin doktorgrad i 2002, studerte forsker og fysioterapeut Astrid Noreng Sjølie sammenhenger mellom skolereiser og ryggplager.

Her kom det frem at barn som ble kjørt til og fra skolen, hadde betydeligere stivere hofteledd og dårligere balanse enn de som brukte bena.

– Unger som går til skolen er i bedre form da det å gå til skolen eller til fritidsaktiviteten er trening i seg selv, sier Mjaavatn.

– Men betyr det at det å gå til og fra skolen «veier opp» for å ikke delta på fritidsaktiviteter?

– Det kommer nok an på aktiviteten. En del idretter består av mye venting, slik at det å leke ofte kan være mer fysisk enn idretten. Men det at unger som går til skolen er i bedre form, kan også ha sammenheng med at familien har en kultur for å være mer aktiv. Jeg synes derfor at det blir feil å si at det å gå til skolen er godt nok, jo mer fysisk aktivitet jo bedre, sier han.

Bli med barna de første gangene

Inger Elisabeth Sagedal i NAF viser til nullvekstmålet som handler om at befolkningsveksten i byene ikke skal bety flere biler, men at den skal håndteres med sykkel eller kollektivtransport.

– Det betyr at fremtidens trafikanter må belage seg på å bruke andre transportmidler enn bil hvis de bor i eller i nærheten av en by. Hvis du skal få barna dine til å bli noe annet enn bilister, må de derfor lære seg å få et godt forhold til sykling tidlig, sier hun.

Hun mener vi alle bør jobbe mot den utviklingen man ser i USA, hvor barn knapt vet at man faktisk kan sykle eller gå for å komme seg dit man skal.

– Dersom det er dårlig tilrettelagt for sykling vil vi fortsette å kjøre, det er derfor bra å initiere tiltak lokalt. For eksempel pushe på slik at skoleveien blir bra nok eller for å få mer sykkelopplæring i skolen. Sykling er krevende fordi du kan sykle på fortau som en fotgjenger, men med en gang du er i veibanen skal du følge reglene som en bilist. Med de yngre barna er det derfor lurt at foreldrene sjekker ut veien barna må sykle, at de veileder dem og gjerne sykler sammen med dem de første gangene.

– Man kan også ta det opp på foreldremøter og gjøre avtaler med andre foreldre slik at barna kan sykle sammen, tipser hun.

LES OGSÅ: Er det vanskeligere for gutter å begynne med «jenteidrett» enn motsatt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer