Baby

Har du en «high need baby»?

- Det er lett å føle seg utilstrekkelig og utenfor når det ser ut som at alle andres babyer er enkle.

HIGH NEED BABY: High-need babyer har ifølge barnelegen ekstra stort behov for kroppskontakt og å være i aktivitet. Foto: Halfpoint/NTB Scanpix
HIGH NEED BABY: High-need babyer har ifølge barnelegen ekstra stort behov for kroppskontakt og å være i aktivitet. Foto: Halfpoint/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens noen foreldre opplever de første månedene med babyen som en stille bris, er det for andre rene tornadoen hvor hele livet blir snudd opp ned.

Men selv om babyen din er noe mer utfordrende enn dine venners barn, behøver det ifølge den amerikanske barnelegen William Sears slett ikke bety at det er noe «galt» med babyen eller måten du behandler den på. Det kan bare være at den er det han kaller en «high need baby».

Begrepet er ikke særlig utbredt eller anerkjent her i Norge, men den danske forfatteren Tine Schrøder Lunøe har skrevet bok om temaet. I boken «Babykaos» gir hun foreldre praktiske tips til hvordan de lettere skal komme seg gjennom hverdagen med en high-need baby.

– For foreldre som har utfordringer med babyen sin, kan det være en stor lettelse å få høre om high-need babyer. Da de finner ut at de ikke er alene og at andre har eller har hatt lignende opplevelser, sier hun.

– De fleste foreldre opplever nok at babyen deres kan ha en vanskelig periode, men det er de færreste som har en utpreget high-need baby. Det betyr at mange foreldre til high-need babyer ikke kjenner andre som sliter med de samme problemene – i alle fall ikke i samme grad. Som foreldre spør man seg selv ha man gjør galt.

– En typisk situasjon er en barselgruppe hvor alle babyene ligger og sover i bagvogner, bortsett fra moren til en high-need baby som står og hopper med en baby som ikke kan finne roen. Det er lett å føle seg utilstrekkelig og utenfor når det ser ut som at alle andres babyer er enkle, sier hun.

LES OGSÅ: Så mye søvn mister nybakte foreldre i året

SKREV BOK FOR Å HJELPE ANDRE: Danske Tine Schrøder Lunøe hadde selv det hun karakteriserer som en high-need baby. Foto: Privat
SKREV BOK FOR Å HJELPE ANDRE: Danske Tine Schrøder Lunøe hadde selv det hun karakteriserer som en high-need baby. Foto: Privat Vis mer

Har et usedvanlig stort behov for bevegelse og fysisk kontakt

Typiske utfordringer for foreldre med high-need babyer, er ifølge Lunøe at babyene ofte er urolige, sover dårlig, har et stort behov for fysisk kontakt, et høyt aktivitetsnivå, er sensitive og kan ha behov for mange stimuli - samtidig som de er lett å overstimulere.

– High-need babyer har vansker med å falle i søvn og våkner veldig lett. Siden babyer har et så stort søvnbehov, er dette ofte et av de største problemene. Foreldrene opplever kanskje at barnet kun sover 20 minutter om gangen, noe som betyr at det ikke kommer ned i den dype søvnen. Når barnet våkner etter bare tyve minutters søvn, vil han ofte være utilfreds fordi han er trøtt og han klarer ofte ikke sovne så lett igjen.

Ifølge Lunøe har high-need babyer også et usedvanlig stort behov for bevegelse og fysisk kontakt, noe som kan gjøre det ekstra vanskelig å få dem til å sovne.

– Noen high-need babyer vil for eksempel ikke sove i barnevogn, men kun på en av foreldrene. Andre high-need babyer kan sove godt i barnevognen, men bare dersom den er i konstant bevegelse for at barnet ikke skal våkne. Noen foreldre opplever at barnet deres våkner bare av at de stopper opp for rødt lys.

– I tillegg er mange high-need babyer veldig aktive og de vil gjerne ut og oppleve verden. Men plutselig kan det bli for mye, så man som foreldre må være god til å lytte til barnets signaler, sier hun.

LES OGSÅ: Hvordan få barn til å sove lengre om morgenen?

FØLTE LETTELSE: Trine Lise Jacobsen forteller at hun ble lettet da hun hørte at det var mange andre babyer som hadde det på samme måten. Foto: Privat
FØLTE LETTELSE: Trine Lise Jacobsen forteller at hun ble lettet da hun hørte at det var mange andre babyer som hadde det på samme måten. Foto: Privat Vis mer

Kjente seg umiddelbart igjen

Firebarnsmor Trine Lise Jacobsen, som skriver bloggen Fru Jacobsen, forteller at da hun første gang fikk høre om begrepet high-need baby, umiddelbart følte at mange av karakteristikkene passet på sin ene datter.

– Da jeg leste amerikanske studier om high-need barn, følte jeg det traff midt i blinken for oss. Og jeg husker jeg ble så lettet når jeg leste at det var enkelte barn som bare var slik, sier hun.

Allerede da datteren bare var to uker gammel fikk de høre av helsesøster at hun var uvanlig våken og «med». I tillegg var hun veldig kontaktsøkende og likte ikke at rutinene forandret seg.

– Hun sov aldri mer enn 30 minutter til en time, bortsett fra om vi hadde folk på besøk. Da sov hun lett fem timer på grunn av den hvite støyen av mennesker som snakket. Hun våknet også mye om nettene og gråt på grunn av mareritt, pysjer som «gnagde», syntetiske stoffer, sømmer på sengetøy og lignende, sier hun.

Datteren er i dag syv år gammel og har hele tiden vært svært faglig sterk. Hun har blant annet kunne skrive og lese fra hun var bare fire år gammel. Jacobsen mener at det å være high-need har mange fellestrekk med det å være høysensitiv.

– Det å lære om high-need baby og høysensitivitet har hjulpet meg til å forstå hvilke grenser som må settes. Hva hun kan være med på og hva hun ikke kan være med på for å ikke bli helt utslitt. Jeg har også lært hva vi må utfordre henne på. Som veldig faglig sterk må hun få oppgaver som passer henne fordi hun lett kjeder seg og ikke ser poenget i ting som å tegne border i lekse.

LES OGSÅ: Trøtte foreldre betaler i dyre dommer for dukken som skal få babyen til å sove

Viktig at foreldre hjelper seg selv

Tine Schrøder Lunøe beste råd til foreldre med en high-need baby, er at de hjelper seg selv. Hun mener det derfor er helt greit at foreldre gjør det som trengs for at barnet skal sovne og fortsetter å sove i lengre perioder til gangen. Selv om det innebærer at man må ty til hjelpemidler som man vet man ikke vil bruke på sikt.

– Da sønnen min var to uker til tre måneder gammel, kunne jeg for eksempel kun få ham til å sove gjennom å amme ham i en slynge mens jeg gikk og sang. Da han var en måned gammel forsøkte vi å introdusere slyngevuggen, men den fungerte først da han var tre måneder. Når han sov i den ble han svøpt med en tøybleie liggende over øynene og sutt i munnen. Jeg ble så nødt til å vugge ham i 45minutter. Fra han var tre til ni måneder, sov han i slyngevuggen og fra han var ni måneder begynte han å sove i sprinkelseng på dagen. Om natten lå han helt inntil meg.

– Poenget mitt er at babyer endrer seg så raskt at det er ok å gjøre det som virker her og nå, men det betyr ikke at man alltid blir nødt til å gjøre det sånn, understreker hun.

Dersom man har et barn som nekter å ligge i barnevogn, anbefaler hun å bruke en slyngevugge, en slynge eller et godt bæreredskap.

– Det å svøpe barnet og hvit støy er også veldig virkningsfullt. Hvis man har en veldig aktiv baby kan det være hyggelig for babyen å komme ut og få oppleve noe når den er våken. Det vil ofte gi en mer tilfreds baby. Men som forelder må man også passe på at babyen ikke blir overstimulert. Det er en veldig vanskelig balansegang.

– Hvis man har mulighet til det, kan det være en lettelse å møte andre foreldre til high-need babyer. Men ellers vil jeg oppfordre om at man ikke sammenligner seg med foreldre til «vanlige» babyer. Selv om alle babyer selvfølgelig kan være urolige av og til, er det krevende på en helt annen måte å være forelder til en high-need baby.

LES OGSÅ: Mamma Kristine lar treåringen styre leggetiden selv

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer