Har du et evnerikt barn? Dette er tegnene du skal se etter

”Avansert språk" og "vitebegjær" er to svært typiske trekk for evnerike barn.

TEGN: Tidlig språk og velutviklet ordforråd er et tegn på et evnerikt barn. Foto: NTB Scanpix
TEGN: Tidlig språk og velutviklet ordforråd er et tegn på et evnerikt barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At et barn er evnerikt betyr ganske enkelt at det har høy IQ.

- Et tidlig godt utviklet språk, stor nysgjerrighet og evne til å stille kompliserte spørsmål til barn å være, kan være tegn til at barnet er evnerikt, sier leder for Lykkelige Barn, Leva Fredriksen.

Lykkelige Barn er ifølge dem selv en støtteforening for foreldre med barn som tenker raskere enn gjennomsnittet.

LES OGSÅ: Begavede barn: Jeg har også barn som er annerledes!

21 tegn på at ditt barn er evnerikt

Fredriksen forteller at evnerike barn ofte dedikerer seg til ett tema eller interesseområde, men samtidig har god allmennkunnskap.

- De forstår ting som er komplekse, er detaljrike, omstendelige og nøyer seg ikke med ”sånn er det”, sier Fredriksen.

Typiske trekk hos evnerike barn:

 • Bevisst og årvåken gjennom barndommen
 • Høyt aktivitetsnivå
 • Ekstremt nysgjerrig
 • Tidlig språk og velutviklet ordforråd
 • Kan tenke og resonnere abstrakt tidlig
 • Perfeksjonistisk
 • Stor allmennkunnskap
 • Kreativ og fantasirik
 • Leker gjerne med tall, labyrinter og puslespill forut for fysisk alder
 • Forstår ironi (forut for fysisk alder), gjerne i barnehagealder.
 • Oppmerksom på mange fenomener
 • Lite søvnbehov
 • God hukommelse
 • Lærer hurtig
 • Følsom og empatisk
 • Ser løsninger andre ikke ser
 • Mange interesser
 • Følelsesmessig intens
 • Ofte velutviklet humoristisk sans (forut for fysisk alder)
 • Evne til å konsentrere seg over lang tid
 • Vennskap: foretrekker ofte eldre barn eller voksne (eller yngre)

- Vi må huske på at barna er forskjellige, har forskjellig temperament og utvikler seg forskjellig – også disse barna, legger Fredriksen til.

LES OGSÅ: 6-åringen og den tøffe fasen

EVNERIK ELLER SKOLEFLINK? At et barn er evnerikt betyr ganske enkelt at det har høy IQ. Foto: NTB Scanpix
EVNERIK ELLER SKOLEFLINK? At et barn er evnerikt betyr ganske enkelt at det har høy IQ. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skoleflink eller evnerik?

At et barn er evnerikt betyr ganske enkelt at det har høy IQ. Ifølge Mensa er den gjennomsnittlige IQ-en i verdens befolkning 100. Snaut 96% av befolkningen har en score på mellom 70 og 130, mens cirka 2% har høyere IQ enn 130, og cirka 2% har lavere IQ enn 70.

Intelligente ser gjerne løsninger og sammenhenger der andre ikke gjør det.

Høyt intelligente barn kan utvise bemerkelsesverdige resultater i språk, matematikk, resonneringsevne og evne til å lære i ung alder. Dette omtales som talent. Høy intelligens og det å være flink er ikke det samme, men et begavet barn som er «flinkt» vil kunne utmerke seg på skolen og i fritidsaktiviteter. Dersom barnet strever med å få venner, å bli akseptert for den han eller hun er, blir mobbet eller har andre sosiale vansker, vil det være vanskelig å være «flink». De høyt intelligente barna er avhengig av et trygt miljø, gode forbilder og stimuli for å kunne utnytte sitt potensiale.

TRENGER UTFORDRINGER: Barn som er evnerike trenger utfordringer, sier spesialpedagog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, Jørgen Smedsrud. Foto: Privat
TRENGER UTFORDRINGER: Barn som er evnerike trenger utfordringer, sier spesialpedagog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, Jørgen Smedsrud. Foto: Privat Vis mer

- De har tidlig språkutvikling og gjerne en litt pussig sans for humor. De prater voksent, noen har færre venner og søker voksenvenner fremfor barn. De er mer interessert i å snakke med foreldrene enn barna, forklarer spesialpedagog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, Jørgen Smedsrud. 

Han presiserer at selv om barna er høyt intelligente, er det ikke slik at det nødvendigvis viser seg i prestasjonene på skolen.

- De ser ikke alltid poenget. For eksempel på barneskolen lærer man å sette to streker under svaret. For en evnerik elev kan dette virke tullete, de forstår ikke nytten og gidder ikke gjøre det, sier Smedsrud.

LES OGSÅ: Slik hjelper du barnet til god selvtillit

Mister motivasjon

Evnerike, intelligente eller begavede. Adjektivene er mange. Og for mange foreldre kan det høres forlokkende ut. Men å ha høyere IQ enn de fleste andre kan ha sine utfordringer.

De forstår problemstillinger raskt, og gjentakelse blir drepende for deres motivasjon.

Fredirksen legger til at det derfor kan bli store utfordringer for evnerike barn i skolen, hvis de ikke får utfordringene de trenger.

Det er Jørgen Smedsrud, enig i.

- Man vet at intelligens og prestasjoner henger nøye sammen. Forskning viser at uten støtte og utfordringer faller man raskt utenfor.  I tillegg kommer det psykososiale. Tenk deg at du kan lese og skrive når du begynner på skolen, og det første du skal lære er alfabetet i ekstremt lavt tempo. Det blir frustrerende å sitte i et klasserom i mange timer å lære noe du faktisk kan, forklarer Smedsrud.

- I tillegg tilegner man seg ikke arbeidsvaner og blir ikke vant med å takle utfordringer, og man kan da møte veggen den dagen de kommer. De vet ikke hvordan de skal sette seg ned å jobbe hardt for å nå et mål.

To pedagogiske strategier

Smedsrud forteller at det er to pedagogiske strategier man bruker for å gi evnerike barn utfordringer:

 • Berikelse: Får muligheten til læring ved at lærer beriker ordinærundervisningen, for eksempel med egne prosjekter. Dette bør man få til gjennom tilpasset opplæring.
 • Akselerasjon:  Man får lov til å gå kjappere gjennom pensum, eller man får gå ett eller flere klassetrinn opp. Det negative med dette er at eleven kan bli hengende etter sosialt hvis de går klasser over.

- For noen barn i barnehagen kan det være hensiktsmessig å starte tidligere på skolen. Da må man ta kontakt med PP-tjenesten, og så må de skrive en sakkyndig vurdering, forklarer Smedsrud.

LES OGSÅ: Nadias datter (4) snakker allerede fire språk

EVNERIK: Intelligens og prestasjoner henger nøye sammen. Forskning viser at uten støtte og utfordringer faller man raskt utenfor.  Foto: NTB Scanpix
EVNERIK: Intelligens og prestasjoner henger nøye sammen. Forskning viser at uten støtte og utfordringer faller man raskt utenfor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se barnet tidlig

At et barn er evnerikt, kan vise seg i tidlig alder. Foreningen Lykkelige barn har en nedre grense for medlemskap på tre år.

- Hos noen blir det oppdaget tidlig, mens hos andre blir det ikke oppdaget før de blir testet. Hos noen barn ser man det veldig tidlig, de snakker i kompliserte setninger lenge før andre barn på samme alder, forteller Fredriksen.

Både hun og Smedsrud mener at det er for lite kunnskap om disse barna i skolen.

- Det er forståelig, dette har vært tabu i mange år. Det er først de siste årene det har blitt ”lov” til å snakke om det. Mange lærere mangler kunnskap om dette, de misforstår signalene fra barna, som igjen gjør at barna blir urolige, trekker seg tilbake eller kan komme i konflikt med læreren, sier Fredriksen.

- Disse barna har rett til tilpasset tilrettelegging, på samme måte som barn på den andre siden av skalaen, sier Smedsrud.   

Fredriksen og Smedsrud anbefaler foreldre å kontakte PP-tjenesten dersom de mistenker at barnet er evnerikt.

- Det er viktig at disse barna blir sett så tidlig som mulig. Hvis det går mange år, kan barnet utvikle skolevegring og emosjonelle utfordringer. Ta tak i dette og ikke gi deg hvis du møter motstand, anbefaler Fredriksen. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer