Barne-FOMO:

Har du hørt om barne-FOMO?

- Barn er en heltidsjobb i 20 år, og bør ikke velges på automatikk.

ET STORT VALG: Å få barn er en livslang forpliktelse, og noe som endrer livet for alltid. Derfor er det mange som er usikre på om det er riktig valg for dem. Foto: NTB.
ET STORT VALG: Å få barn er en livslang forpliktelse, og noe som endrer livet for alltid. Derfor er det mange som er usikre på om det er riktig valg for dem. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Skal dere ikke ha barn snart? Husk at det snart er for sent!

«Du kommer til å angre hvis du ikke får barn...»

«Hvem skal passe på deg når du blir gammel?»

Det er et stort valg å få barn, og det finnes mange forventninger og ofte et heftig press fra familie, venner og resten av samfunnet.

For noen av oss er det å få barn helt selvsagt og naturlig, og ikke noe vi trenger å vurdere en gang. For andre kan det være en stor usikkerhet rundt valget, og du er gjerne redd for å angre på avgjørelsen.

Du liker jo å sove lenge i helgene, trene etter jobb, gå på kafé, reise og lese en god bok i ro og fred. Det frister ikke med barneskrik, våkennetter, forpliktelser og mye ansvar.

Hvordan velge riktig?

Det kan også føles skummelt å føde barn i en verden full av utrygghet og konflikt, men tenk hvis du angrer når det er for sent?

Spesielt mange kvinner lider av såkalt «barne-FOMO», fordi de er barnløse og usikre på om de kommer til å angre. FOMO står for fear of missing out, eller frykt for å gå glipp av noe på norsk. Det kan være veldig vanskelig å føle at du ikke er klar for barn, men samtidig være redd for å angre senere i livet.

Så hvordan kan du vite at du tar riktig valg?

FÅ BARN ELLER IKKE?: Mens noen elsker barn og passer både nieser og venners barn så ofte de kan, er det andre som bevisst styrer helt unna. Foto: NTB.
FÅ BARN ELLER IKKE?: Mens noen elsker barn og passer både nieser og venners barn så ofte de kan, er det andre som bevisst styrer helt unna. Foto: NTB. Vis mer

- Et stort press

- Det er stort press fra samfunnet om å få barn, særlig for kvinner. Det er mer akseptabelt for menn å velge bort barn. Det er også en veldig "endelig" avgjørelse i den ene eller andre retningen, og spesielt kvinner har en biologisk klokke som tikker ned. Det kommer et tidspunkt der kvinner ikke lenger kan få barn, og mange er redd for å angre når de kommer til det punktet.

Det sier Tone Haldorsen, som er samtaleterapeut, sertifisert sexolog og parterapeut, til KK.

Samtidig er det mange som er redd for å angre på at de fikk barn, fordi det er en livslang forpliktelse.

- Det er ikke en lett avgjørelse, og mange er redd for å velge feil i den ene eller andre retningen. Det er flere og flere som velger bort det å få barn fordi de ikke ønsker å føde barn inn i den verden vi lever i nå, og det skjønner jeg godt, sier Haldorsen.

Realiteten er at noen angrer på at de fikk barn, og noen angrer på at de ikke fikk barn.

- Det er en dypt personlig avgjørelse, og de som velger det bort er ofte sikker på at de har tatt riktig valg. Det er viktig å huske på at ikke alle drømmer om å få barn eller å være forelder. Det finnes mange drømmer og måter å leve livet sitt på, og det ene er ikke mer riktig enn det andre, sier hun.

PÅVIRKER LIVET: - Hvis det ikke er barn involvert har paret større frihet til å gjøre det de selv ønsker, uten forpliktelser til andre enn hverandre. Den friheten ser jeg at flere og flere ønsker seg, sier Hagen. Foto: NTB.
PÅVIRKER LIVET: - Hvis det ikke er barn involvert har paret større frihet til å gjøre det de selv ønsker, uten forpliktelser til andre enn hverandre. Den friheten ser jeg at flere og flere ønsker seg, sier Hagen. Foto: NTB. Vis mer

Barn er ikke for alle

- Samfunnet og kvinnens rolle har endret seg veldig, og derfor er det flere og flere kvinner som ikke ønsker barn og som er helt sikre på at det er riktig valg for dem. Jeg opplever at det har vært en stor økning i frivillig barnløse kvinner de siste årene. Jeg møter også kvinner som er usikre på om de vil ha barn, og som er redd for å angre når det er for sent, såkalt barne-FOMO.

Det sier datingrådgiver og motivator Ane Sideri Hagen til KK.

Barn er et viktig tema for mange av oss, og de fleste har noen tanker rundt om det er noe de ønsker seg eller ikke, selv om det er vanskelig å være helt sikker.

BARNLØS: Mange trives med å besøke venner og familie som har barn, men har gjerne ingen ønsker om å få egne barn. Foto: NTB.
BARNLØS: Mange trives med å besøke venner og familie som har barn, men har gjerne ingen ønsker om å få egne barn. Foto: NTB. Vis mer

Ta en gjennomtenkt beslutning

- Barn er noe av det første jeg tar opp med både kunder og kandidater, fordi det setter en egen standard for hva slags relasjon man ønsker. Hvis det ikke er barn involvert, har paret større frihet til å gjøre det de selv ønsker, uten forpliktelser til andre enn hverandre. Den friheten ser jeg at flere og flere ønsker seg, sier Hagen.

Hagen har opplevd å ha kunder som har fryst ned egg, bare i tilfelle de vil angre på avgjørelsen i fremtiden. Det er også en del som ombestemmer seg hvis de møter riktig person å få barn med, men hun sier at de fleste er sikre på valget de tar.

- Jeg tenker at hvis du er veldig usikker på noe, så er det nok ikke riktig avgjørelse for deg. Det gjelder både barn, jobb, kjærester og andre relasjoner i livet. Det kan selvfølgelig endre seg hvis livssituasjonen endrer seg, men barn er en heldagsjobb i 20 år. Det er derfor utrolig fint at det ikke lenger er noe man gjør på automatikk, men at man tar en gjennomtenkt beslutning, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer