Sosiale medier

Har du hørt om begrepet «sharenting»?

Det er liten tvil om at vokabularet vårt er i stadig endring!

BILDER AV BARNA: Det å ta bilder og legge ut av barna har jo blitt heftig omdiskutert de siste årene. Noen mener at man ikke bør legge ut gjenkjennelige bilder av barna i det hele tatt før de er gamle nok til å bestemme selv om de ønsker å bli eksponert eller ikke. FOTO: NTB Scanpix
BILDER AV BARNA: Det å ta bilder og legge ut av barna har jo blitt heftig omdiskutert de siste årene. Noen mener at man ikke bør legge ut gjenkjennelige bilder av barna i det hele tatt før de er gamle nok til å bestemme selv om de ønsker å bli eksponert eller ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at kule begreper for diverse fenomener stadig dukker opp på sosiale medier og blir en slags trend for en kort periode - gjerne begrep som er satt sammen av to helt alminnelige ord.

KK har tidligere skrevet om alt fra «zombieing» og «monkeying», til datingbegrepene «ghosting» og «submarining», hvor de to sistnevnte er måter å avslutte en relasjon eller et forhold på.

«Sneating» var også nylig en snakkis i de sosiale kanalene. Det har ikke overraskende noe med dating å gjøre, og er ikke spesielt hyggelig.

- «Sneating» er forferdelig. Det mangler ekthet og integritet og ødelegger for de ekte menneskene der ute, sa den australske datingcoachen Samantha Jayne til Daily Mails Female om fenomenet.

«Sneating» er nemlig satt sammen av ordene «sneaking» og «eating» og betyr at du går på date kun for å få et gratis måltid.

LES OGSÅ: Jenny Skavlan: - Derfor legger jeg ikke ut bilder av Åse på nett

Mange begreper

Amerikanske forskere har for øvrig også funnet ut at telefonen vår kan gjøre oss «phonely», mens «phubbing» er den nye trusselen for parforholdet, og høst- og vintermånedene vi er på vei inn i nå er «cuffing season».

Det er liten tvil om at vokabularet vårt er i stadig endring. Nye ord er i vinden som aldri før, og nå er «sharenting» det nye, skal vi tro blant annet BBC News.

Ja, dette begrepet er satt sammen av de engelske ordene share og parenting, som til sammen blir til et ord som betyr å dele bilder av barna sine på sosiale medier.

LES OGSÅ: - Vi må respektere at barna også har privatliv i barnehagen

#Assholeparents

Det å ta bilder og legge ut av barna har jo blitt heftig omdiskutert de siste årene. Noen mener at man ikke bør legge ut gjenkjennelige bilder av barna i det hele tatt før de er gamle nok til å bestemme selv om de ønsker å bli eksponert eller ikke, mens andre pøser på med masse bilder og deler alt fra ferieturer til hverdagsliv på sosiale medier.

FOTO: Illustrasjonsbilde fra Shutterstock
FOTO: Illustrasjonsbilde fra Shutterstock Vis mer

KK har tidligere skrevet om fenomenet #assholeparents, som var et stort Instagramfenomen for noen år tilbake hvor det hele dreide seg om hashtaggen #assholeparent, etterfulgt av at foreldre la ut bilder av barn som har raserianfall for tilfeldige ting som er «mammas skyld». Hodene bak dette mente det var med på å gjøre det enklere for mødre ved at de fikk vite at de ikke var alene om å oppdra skrikerunger.

Dette skapte mildt sagt debatt - ikke alle var enige i at dette er den riktige måten for foreldre å holde sammen på. Mange mener bildene er med på å gjøre narr av barna og at foreldrene er mest drittsekker for å publisere dem.

Skapt diskusjoner

Også enkelte barnehager gir foreldrene en løpende oppdatering gjennom dagen, i form av små filmsnutter eller bilder.

Mens kommunikasjon mellom foreldre og barnehagen tidligere foregikk i garderoben og på foreldremøter, tar nå stadig flere barnehager digitale løsninger i bruk. Gjennom egne apper kan foreldre registrere fravær, lese og sende beskjeder til barnehagen. De kan også få tilsendt meldinger om når barnet deres sover, hvor mye barnet har spist og hva det leker med.

Dette har også skapt diskusjoner. Barnehagelærer og foredragsholder Mona Nicolaysen, har tidligere sagt at dersom barnet ikke ønsker å bli tatt bilde av i barnehagen, mener hun at et nei fra barnet bør veie tyngre enn et ja fra foreldrene.

- Hadde du likt at familien din visste alt du gjorde i løpet av en dag?

Nicolaysen understreker at det imidlertid ikke betyr at foreldre og barnehageansatte ikke skal kunne få dele informasjon.

– Det er klart at foreldre og barnehageansatte skal snakke om ting, det er ikke alltid barnet vet best. Men jeg synes ikke at foreldre har rett til å vite alt barnet gjør i barnehagen, dersom barnet ønsker å holde ting for seg selv. Du kan jo se på det i forhold til deg selv; hadde du ønsket at familien din skulle få vite alt du gjør i løpet av en dag? At det stadig ble tatt bilder av deg som ble sendt hjem til partner og barn? Vi må respektere at barn også har privatliv i barnehagen, sier hun.

Hun synes også det er problematisk at det i enkelte barnehager brukes så mye tid på all denne dokumenteringen. Både i form av dokumentasjon som skal brukes i det pedagogiske arbeidet og den som formidles videre til foreldrene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer