Lotusfødsel:

Har du hørt om lotusfødsel?

De som velger dette ønsker ikke å klippe navlesnoren.

FØDSEL: For noen er klippingen av navlesnoren en handling med viktig symbolikk. For andre er det riktigere å la den falle av av seg selv. FOTO: NTB Scanpix
FØDSEL: For noen er klippingen av navlesnoren en handling med viktig symbolikk. For andre er det riktigere å la den falle av av seg selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For mange er det å skulle klippe navlesnoren på sin nyfødte en viktig og symbolsk handling, men det er samtidig noen som unnlater det helt. En lotusfødsel er en fødsel der man heller venter til forbindelsen mellom barn og morkake faller av av seg selv. Blant argumentene for en lotusfødsel er det at næringstilførselen fra morkaken til barnet skal kunne fortsette, samt at dette skal være en sunnere måte for barnet å skilles fra morkaken på.

Kirsten Jørgensen er leder i den norske jordmorforeningen. Hun har aldri hørt om noen medisinsk årsak til å ikke klippe navlestrengen.

- Lotusfødsel er nok noe de fleste har en mer filosofisk tilnærming til – at det er en naturlig binding mellom barnet og morkaken og at man skal vente til den brytes av seg selv, sier hun.

LES OGSÅ: Når ammingen blir en nedtur

Gode grunner til å vente litt

Tidligere ble navlestrengen kuttet med en gang barnet var ute. I dag er sen avnavling vanlig praksis på norske sykehus – man venter med å kutte til pulseringen i navlestrengen har stoppet. Dette er for at blodforsyningen fra morkaken til barnet skal få fortsette til den stopper av seg selv, noe som vil øke tilførselen av oksygen, jern og stamceller.

- Det praktiseres det mer og mer av – barnet skal ha navlesnor så lenge det er pulsering. Det er små verdier når vi snakker om et nyfødt barn, og den siste tilførselen av blod er viktig, forteller hjemmejordmor Anett Michelsen.

Dette tar imidlertid ofte bare noen minutter, men opp mot en time.

- Ved lotusfødsel rører man ikke navlestrengen før den faller av, mens morkaken gjerne ligger i et kar. Sen avnavling er det fysiologiske og medisinske årsaker til, men ved lotusfødsel tror jeg heller det handler om det mer filosofiske, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Er det egentlig sunt å spise morkaken?

En sakte tilnærming til livet utenfor livmor

Lotusfødsler er ikke veldig vanlig, og Jørgensen har aldri vært borte i fenomenet selv. Det har imidlertid hjemmejordmor Michelsen. Hun anslår å ha møtt hjemmefødende som har valgt lotusfødsler mellom fire og seks ganger, men utelukker ikke at flere kan ha hatt et ønske om det.

- Jeg tenker at mange nok kan ønske seg lotusfødsel i utgangspunktet, men så synes de det blir veldig upraktisk, i tillegg til at de kanskje blir forundret over at det for eksempel lukter. Det kan jo ta langt tid før navlestrengen naturlig faller av.

Det kan nemlig ta over en uke før det skjer, og i mellomtiden må morkaken stelles godt med. Den skal være helt ren, og den strøs gjerne med salt eller urter for at det ikke skal lukte. I England har forskere advart mot praksisen med lotusfødsler, da de mener morkaken kan infiseres av bakterier, som igjen kan videreføres til barnet, skriver Daily Mail.

Michelsen påpeker at om man ønsker lotusfødsel er det svært viktig med god hygiene; at man bruker rent utstyr og holder navlestreng og morkake helt rent. Om foreldrene ønsker sen avnavling og at de skal ordne dette selv er det viktig å ha lært hvordan det skal gjøres av en jordmor.

Også hun mener som Jørgensen at det å velge lotusfødsel handler mest om det spirituelle.

- Jeg har forstått det slik at man ønsker at barnet skal få en langsom og fin tilnærming til livet utenfor livmoren. At det skal få lov til å ha med seg morkaken frem til den faller av av seg selv.

LES OGSÅ: Derfor ønsker flere å føde hjemme

- Kan ikke klippe for sent

Cayenne Ekjordh jobber som hjemmejordmor i Stockholm. Hun har vært borte i fenomenet én gang tidligere.

- Jeg har vært borte i dette èn gang. I løpet av min tid som hjemmejordmor har jeg hatt 18 telefonforløsninger, og en av disse kvinnene valgte lotusfødsel, forteller jordmoren, som har tatt i mot omkring 700 barn hjemme.

Heller ikke hun kan peke på noen medisinsk årsak til at barnet skal forbli knyttet til morkaken så lenge, men mener samtidig man gjerne kan vente litt med å kutte navlestrengen.

- Personlig tenker jeg at det er veldig upraktisk; du har da kjøtt som blir liggende i nesten en uke, og det lukter jo, sier Ekjordh.

Hun forteller også at den vanligste årsaken til infeksjon hos barnet som skjer via navelen skjer på grunn av urene instrumenter, og denne faren vil dermed falle bort ved en lotusfødsel.

Ved sen avnavling venter man altså til blodtilførselen fra morkaken har stoppet før man klipper navnestrengen, men selv om Ekjordh mener det kan synes en smule overdrevent å skulle vente i mange dager, venter hun selv helst lenger enn noen minutter.

- En del mener det er å ta fra barna livlinen å klippe navlestrengen, og at man ikke skal det, men klipper du med en gang skriker barnet, mens venter du gjør det ikke det. Men min filosofi er at du kan ikke klippe for sent, men du kan klippe for tidlig, og jeg klipper helst etter to timer, sier hun.

LES OGSÅ: 6 ting barnelegen vil du skal vite om den nyfødte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer