Graviditet:

Har du hørt om pregoreksi?

- Rundt 5-8 prosent av gravide kvinner strever med et anstrengt forhold til mat og kropp i svangerskapet.

GRAVIDITET: - Mange blir veldig opptatt av detaljer omkring vekt, mengder, regler, påbud og forbud, sier forsker. FOTO: NTB
GRAVIDITET: - Mange blir veldig opptatt av detaljer omkring vekt, mengder, regler, påbud og forbud, sier forsker. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Mange av oss kvinner prøver hele livet å få kontroll på kroppen og vekten. Vi spiser sunt, trener og prøver så godt vi kan å holde en sunn og stabil vekt. For mange føles det godt å kunne ha kontroll over kroppen sin, og styrer vektøkning eller vektnedgang bevisst med matinntak og trening.

Når kvinner blir gravide forsvinner derimot mye av den kontrollen. Vekten øker enten du vil det eller ei, og det er ikke uvanlig at det oppleves som ubehagelig. Plutselig går du opp én hel kilo i løpet av noen få dager, eller kjenner at ringer, klær og sko ikke passer lenger.

Det er normalt å legge på seg mellom 11 og 16 kilo i svangerskapet, ifølge Lommelegen. Men selv om dette er helt normalt, opplever noen at det er så ubehagelig at det utvikler seg til en slags spiseforstyrrelse. Ordet «pregoreksi» er en blanding av ordene pregnancy, altså graviditet på engelsk, og anoreksi, altså spisevegring.

Pregoreksi er en spiseforstyrrelse som rammer gravide kvinner som frykter vektøkning i graviditeten.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

VEIES OFTE: De fleste gravide veies på svangerskapskontrollene hos lege og jordmor, og for mange blir det et vondt fokus under graviditeten.
VEIES OFTE: De fleste gravide veies på svangerskapskontrollene hos lege og jordmor, og for mange blir det et vondt fokus under graviditeten. Vis mer

Mange kvinner strever

- Mange kvinner strever med svangerskap. Jeg har begynt å tenke på svangerskapet som en risikotid og som en mulig trigger for spiseforstyrrelser. Mange har en sterk frykt for forandring og opplever at de i svangerskapet må gi opp en slags kontroll.

Det sier Bente Sommerfeldt, som er faglig direktør og spesialist i klinisk psykologi ved Villa Sult - Institutt for spiseforstyrrelser, til KK.

Sommerfeldt holder på med et forskningsprosjekt støttet av Sanitetskvinnene, om mammakroppen, spiseforstyrrelser, svangerskap og barseltid.

- Det er mange kroppslige forandringer som skjer under svangerskapet. Det er ikke bare en voksende mage, men også mye annet som skjer, sier hun.

Prøver å få kontroll

I tiden vi i dag lever i, med mye uro og raske endringer, får ofte kropp og det ytre større betydning. Kroppen blir et konkret verktøy til å holde fast og kjenne forutsigbarhet.

I et svangerskap, en tid med raske endringer, får mange kvinner behov for å ta kontroll og styring. Ytre overflater kan trumfe indre liv.

- Mange blir veldig opptatt av detaljer omkring vekt, mengder, regler, påbud, forbud osv. Mange «holder fast», og prøver å unngå å gå opp for raskt og for mye. De prøver å ta kontroll over noe, forklarer Sommerfeldt.

Noen opplever at svangerskapet blir noe de må holde ut. De opplever sterk frykt for at noe skal skje med barnet, men også med kroppen.

VONDT: - Det er ulike grunner til at gravide frykter å gå opp i vekt, men det handler nok ofte om at de er engstelig for ikke å bli kvitt svangerskapskiloene etterpå, sier ernæringseksperten.
VONDT: - Det er ulike grunner til at gravide frykter å gå opp i vekt, men det handler nok ofte om at de er engstelig for ikke å bli kvitt svangerskapskiloene etterpå, sier ernæringseksperten. Vis mer

Ønsker å virke vellykket

- For noen handler det om perfeksjonisme og det ambisiøse, hun vil føle at hun gjør det riktige i svangerskapet, og vil komme raskt tilbake til vekten før svangerskapet. Her finnes det så uendelig mange usynlige hierarkier av svangerskap som vellykkete og problemfrie, sier hun.

Å holde seg slank og sprek i svangerskapet kan for noen være en måte å vise andre på at «dette får jeg til», «jeg har kontroll».

Rammer mange

- Tall er komplisert, men rundt 5-8 prosent av gravide kvinner strever med et anstrengt forhold til mat og kropp i svangerskapet, og vil kunne kvalifisere til en spiseforstyrrelse. Disse tallene øker utover i barseltiden til 12 prosent. Dette er høye tall, sier Sommerfeldt.

Mest sannsynlig er det mørketall også i svangerskapet, da mange unngår å fortelle helsearbeidere om dette og mange blir ikke spurt.

- Anbefalt vekt står på helsenorge.no. Slike anbefalinger kan komme uheldig ut for mange gravide, da man ofte tar tall bokstavelig og ofte tenker på minimum som maksimum, sier hun.

SKAL LEGGE PÅ DEG: Det er viktig å huske at du skal legge på deg når du er gravid. Husk også at det er klokt, både for mor og foster, å spise sunt, variert og balansert.
SKAL LEGGE PÅ DEG: Det er viktig å huske at du skal legge på deg når du er gravid. Husk også at det er klokt, både for mor og foster, å spise sunt, variert og balansert. Vis mer

Redd for å ikke gå ned i vekt igjen

- Det er ulike grunner til at gravide frykter å gå opp i vekt, men det handler nok ofte om at de er engstelig for ikke å bli kvitt svangerskapskiloene etterpå.

Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede til KK.

Det er stor variasjon i hvor mye kvinner legger på seg i svangerskapet, og det avhenger blant annet av vekten før svangerskapet, hva du spiser under svangerskapet, mengden mat du spiser og hva fosteret veier. Morkaken og fostervannet vil også gi en vektøkning, samt økt blodvolum.

- Enkelte får også en del væske i kroppen mot slutten av svangerskapet. Vektøkning i svangerskapet avhenger også av aktivitetsnivået til den gravide, i tillegg til hormonelle forandringer. Så det er ikke noe fasitsvar på hvor mye du vil legge på deg, forklarer Steenbuch Lied.

Ha fokus på et sunt kosthold

Det er viktig å huske at du skal legge på deg når du er gravid. Husk også at det er klokt, både for mor og foster, å spise sunt, variert og balansert.

- Det er viktig å ikke slanke seg når du blir gravid. Ta heller godt vare på kroppen, barnet og deg selv ved å spise sunt, noe som også vil begrense vektøkningen, rådet Steenbuch Lied.

Ernæringseksperten råder til å spise variert og næringsrikt, spise regelmessig, ha et høyt inntak av frukt og grønt, sørge for å få i deg nok kalsium, jern, jod og vitamin D, ta tilskudd av folat samt velge det sunne fettet fremfor det mettede fettet. Begrens inntaket av sukker, og vær aktiv under hele svangerskapet.

- Den anbefalte vektøkningen tilsvarer i 2. og 3. trimester omkring 0,5 kilo per uke for undervektige, 0,4 kilo per uke for normalvektige og 0,3 kilo per uke for overvektige, forklarer hun.

Normalvektige anbefales å gå opp 11-16 kilo i løpet av graviditeten, mens overvektige bør ha som mål å begrense vektøkningen til omkring 8-12 kg for svangerskapet totalt. Dette er imidlertid gjennomsnittstall.

SKYLDES BÅDE ØKT VANN OG BLOD Normalt veier en fullbåren baby mellom 3 og 3,6 kg. Så det utgjør bare en del av vektøkningen. Hva med resten? Se oversikten under.
SKYLDES BÅDE ØKT VANN OG BLOD Normalt veier en fullbåren baby mellom 3 og 3,6 kg. Så det utgjør bare en del av vektøkningen. Hva med resten? Se oversikten under. Vis mer

Så mye bør gravide legge på seg

Nordiske ernæringsanbefalinger (2012) angir følgende vektøkning i svangerskapet som mest gunstig:

Undervektig (KMI under 18,5): Ca. 12,5 til 18 kg.

Normalvektig (KMI fra 18,5 til 24,9): Ca. 11,5 til 16 kg.

Overvektig (KMI fra 25 til 29,9): Ca. 7 til 11,5 kg.

Fedme (KMI over 30): Ca. 5 til 9 kg.

Hvordan fordeler kiloene seg?

Normalt veier en fullbåren baby mellom 3 og 3,6 kg. Så det utgjør bare en del av vektøkningen. Hva med resten? Dette skriver NHI på sine nettsider:

Babyen: Ca. 3 til 3,6 kg

Større bryster: Ca. 1 kg.

Større livmor: Ca. 1 kg.

Morkaken: Ca. 0,7 kg.

Fostervann Ca. 1 kg-

Økt blodvolum: Ca. 1,4 til 1,8 kg.

Økt væske i kroppen: Ca. 0,9 til 1,4 kg.

Fettlagrene: Ca. 2,7 til 3,6 kg.

Det ekstra fettet er oppsamling av næring som trengs under fødselen og til senere amming.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer