Har du også 10 000 bilder av babyen din?

Her er tipsene for hvordan du får oversikt over alt sammen. 

MANGE BABYBILDER: Med lett tilgjengelige mobilkameraer kan det fort bli tusenvis av barnebilder - allerede det første året! Foto: NTB Scanpix
MANGE BABYBILDER: Med lett tilgjengelige mobilkameraer kan det fort bli tusenvis av barnebilder - allerede det første året! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke mange generasjoner siden man bare hadde et par fotoalbum fra egen barndom. I dag har de fleste av oss tusenvis av digitale filer som vi ikke helt vet hva vi skal gjøre med. Skal vi fremkalle alle disse bildene eller er det enklest å bare la de ligge på PCen?

Mariann Lyse hos Foto Knudsen forteller at det de fleste sliter med er å finne ut hvordan de skal organisere bildene sine.

– Vi tar bilder hele tiden og særlig via mobil. Vårt svar til å håndtere alle bildene er vår gratis lagringstjeneste, Minnebanken. Den gir gratis backup av bildene og organiserer dem på en tidslinje slik at det er enkelt å skaffe seg overblikk. Bilder lagret i Minnebanken, enten via den nettbaserte versjonen eller via Minnebanken-appen gjør at du alltid har tilgang til bildene dine, forteller hun.

Automatisk kategorisering av bildene dine

Det finnes flere steder hvor du kan lagre bildene dine på nett, enkelte tilbyr gratis lagring mens andre tar betalt over en viss datamengde.

En av de mest brukte fotonettstedene som tilbyr lagring er Flickr.com, i tillegg velger mange å benytte seg av skylagringstjenester som OneDrive, Dropbox og iCloud.

En forholdsvis ny tjeneste er Google Foto som gir deg ubegrenset lagringsplass for bilder og videoer.

Ifølge DinSide klarer Google Foto på en imponerende måte å kategorisere det du har tatt bilde av. Helt automatisk grupperes bildene dine etter motiv og hvor de er tatt. Tjenesten lar deg også enkelt redigere bildene og lage ting som kollasjer og animasjoner.

En annen smart ting er at Google Foto automatisk kan ta en sikkerhetskopi av alle bildene du tar på mobiltelefonen eller de du har lagret på PC.

LES OGSÅ: Ta med baby til fotografen? Her er fotografens beste tips for et vellykket resultat!

GOOGLE FOTO: Denne fototjenesten organiserer blant annet bildene for deg og lar deg søke blant dine egne bilder. Foto: Google Play
GOOGLE FOTO: Denne fototjenesten organiserer blant annet bildene for deg og lar deg søke blant dine egne bilder. Foto: Google Play Vis mer

- Slett dårlige bilder så fort som mulig!

Tobarnsmamma Anette Riber jobber til daglig som sykepleier, men lever ut sin lidenskap for barnefotografering gjennom «Hjemmefotografen – Baby- og barnefotografering». Hun kjenner godt til at det fort kan bli mange babybilder, og sier at den beste måten å håndtere det på er at du daglig eller en gang i uken går gjennom de bildene du har tatt.

– Slett de som er uklare eller ikke er bra. Jo lengre man venter, jo vanskeligere er det emosjonelt å slette bilder av barna – selv om de ikke er spesielt gode. Da kan det bli ekstremt mange bilder etter hvert, sier hun.

– Ha i bakhodet den tiden man fremkalte bilder og puttet i album, man trenger ikke ti nesten like bilder. Om jeg overfører 200 bilder fra kameraet til PC’en, sitter jeg ofte igjen med bare 50-70 bilder som jeg ønsker å beholde.

Når det gjelder oppbevaring av digitale filer, er hun tilhenger av å bruke ekstern harddisk.

– Gjør det til en vane å legge over bilder på den en gang i måneden, råder hun. – En ekstern harddisk har mye lagringsplass og kan legges på et trygt sted, selv har jeg den i en brannsikker safe, sier hun. Når bildene først er over på harddisken, anbefaler hun at man lager seg et mappesystem.

– Lag en mappe med årstallet og måneder slik at man har kontroll på når bildene er tatt. Bruk gjerne undermapper som for eksempel «julaften» eller «tur til dyreparken».

LES OGSÅ: Disse bildene har du ikke lov å dele

LURT Å SLETTE DÅRLIGE BABYBILDER MED EN GANG: - Jo lengre man venter, jo vanskeligere er det emosjonelt å slette bilder av barna. Da kan det bli ekstremt mange bilder etterhvert, sier Anette Riber.
LURT Å SLETTE DÅRLIGE BABYBILDER MED EN GANG: - Jo lengre man venter, jo vanskeligere er det emosjonelt å slette bilder av barna. Da kan det bli ekstremt mange bilder etterhvert, sier Anette Riber. Vis mer

Kan fortsatt være lurt å fremkalle bilder

Hvert år går Anette gjennom bildene hun har tatt og lager en fotobok. Selv om dette er et tidkrevende prosjekt, synes hun det fortsatt er verdt å bruke ressurser på å fremkalle fotografier.

– Min filosofi bak dette med bilder er at det vårt ansvar som foreldre å sikre at barna har visuelle minner fra barneårene og barndommen. Jeg er evig takknemlig for at mine foreldre tok masse bilder av oss da vi var små, og dette ønsker jeg å gi til mine barn også.

– En fotobok eller et fotoalbum varer for evig tid, digitale filer kan forsvinne i tidens løp, og det er ingen garanti for at filformatet man bruker i dag, er det samme om 50-100 år, sier hun.

LES OGSÅ: Lag «babyprops» til nyfødtfotograferingen helt selv

Få bildene dine opp på veggen

De siste årene har det kommet utrolig mange forskjellige typer fotoprodukter, alt fra fotobøker og kalendere til interiørprodukter og klær.

– Det å få bildene sine stort opp på veggen blir bare mer og mer populært, forteller Mariann Lyse i Foto Knudsen. – Babybilder eller øyeblikksbilder fra hverdagen kan bli kjempeflott dekor på veggen, og det krever kun ett bilde, noe som gjør det raskt og enkelt å lage, sier hun.

Dersom du vil ha bildene dine opp på veggen, kan du velge mellom en rekke forskjellige materialer; lerret, skumplate, aluminiumsplate, plexiglass og bilde på tre.

– Slike bilder blir ekstra flotte om man våger å velge litt utradisjonelle utsnitt på bildene og går tett på. Ved å bruke egne bilder er det mulig å skape en helt unik stil i hjemmet, og samtidig ta vare på de gode øyeblikkene, tipser Lyse.

Hun legger til at tradisjonell fremkalling av bilder også er svært populært.

– Det skjer i stor stil fortsatt. Vanlige bilder kan brukes til alt fra dekorasjon på kjøleskapet til pynt på festbordet, sier hun.

LES OGSÅ: Babyfotografering - slik tar du proffe babybilder

TRADISJONELT FREMKALTE BILDER: Du behøver ikke å gjøre det vanskeligere enn så for å få mer glede av bildene dine i hverdagen. Foto: instagram.com/trilun/ Susann Harkestad
TRADISJONELT FREMKALTE BILDER: Du behøver ikke å gjøre det vanskeligere enn så for å få mer glede av bildene dine i hverdagen. Foto: instagram.com/trilun/ Susann Harkestad Vis mer

Tips for å ta gode hverdagsbilder

Mange knipser et stort antall bilder som aldri kommer lengre enn til PCen, rett og slett fordi kvaliteten er for dårlig. Anette Ribers viktigste tips til foreldre som skal ta fine hverdagsbilder av barna sine er å tenke på hvordan bakgrunnen er.

– Rydd eventuelt bort alt du ikke ønsker å vise på bildene, som leker, vaser, brusflasker på bordet og lignende.

– Et annet tips er å bruke nøytrale farger på klærne. Hvis man for eksempel skal i et familieselskap eller i en annen tilstelning hvor man vet at det blir tatt en del bilder, kan det være smart å ha tenkt ut klesdrakten på forhånd. Det kan se litt «glorete» ut med en knallrosa Frost-genser på Oldemors fang, smiler hun.

Litt teknisk planlegging synes hun man også kan unne seg for å få tatt fine hverdagsbilder.

– Utnytt dagslyset og ta bilder der du har tilgang på naturlig lys. Dersom du skal ta bilder i dunkelt lys og ikke har et avansert kamera tilgjengelig, bruk blits eller skru på noen ekstra lamper. Noen mobilkameraer har ISO-innstillinger, bruk innstillingene for kunstig lys i disse tilfellene.

– Dessverre er lite belysning og aktive barn en dårlig kombinasjon, da barn sjelden sitter lenge nok i ro til at man får et bilde uten fartsstriper. De fleste mobiler og PCer har enkle bilderedigeringsprogrammer hvor man kan justere på lys, skygger, fargetemperatur, kontrast og så videre.

LES OGSÅ: Her er fotografenes egne favorittbilder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer