Mobilbruk barn

Har foreldre lov til å sjekke barnas mobil?

Ny undersøkelse viser at mange foreldre jevnlig sjekker barnas aktiviteter på nett og mobil.

MANGE FORELDRE SJEKKER BARNAS MOBIL: Men selv om foreldre gjør det i beste mening for å beskytte barna sine, må de ifølge Redd Barna også være oppmerksomme på at de skal respektere barns privatliv. FOTO: NTB Scanpix
MANGE FORELDRE SJEKKER BARNAS MOBIL: Men selv om foreldre gjør det i beste mening for å beskytte barna sine, må de ifølge Redd Barna også være oppmerksomme på at de skal respektere barns privatliv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Med tanke på hvor mye barn og unge i dag får tilgang til og blir utsatt for via mobil, synes jeg det er en selvfølge å sjekke mobilen til datteren min jevnlig, sier Ida Karine Heen.

Hun er en av mange foreldre som velger å holde nært oppsyn med hva barna gjør på nett og mobil.

En ny undersøkelse foretatt av Penetrace på vegne av Telenors «Den digitale foreldreskolen» viser nemlig at hele 51 prosent av foreldrene mener at de har en plikt til å sjekke barns mobil, nettbrett eller PC uten å be om lov.

65 prosent av barn mener at dette ikke er greit.

SJEKKER DATTERENS MOBIL: Enn så lenge synes Ida det er greit å holde oppsyn med datterens mobil, men sier hun vil respektere det den dagen datteren ber henne la være å lese noe hun anser som privat. FOTO: Privat
SJEKKER DATTERENS MOBIL: Enn så lenge synes Ida det er greit å holde oppsyn med datterens mobil, men sier hun vil respektere det den dagen datteren ber henne la være å lese noe hun anser som privat. FOTO: Privat Vis mer

Snakker mye om nettetikette

Idas datter Nor Hermine (10) er imidlertid godt innforstått med at mamma sjekker mobilen i ny og ne.

– Vi har snakket mye om at vi voksne må få ha innsyn i mobilen hennes og at det er en forutsetning for at hun får ha mobil i så ung alder. Noen ganger sjekker jeg mobilen sammen med henne, andre ganger uten at hun er tilstede, sier Ida.

– Vi har snakket om nettetikette og om at det finnes voksne som ikke vil barn vel, og som bruker nettet for å finne barn de kan utnytte. Det er kjipe samtaler å måtte ha med et forholdsvis lite barn, men med dagens teknologi og det som følger med den, kommer man ikke utenom det.

Datteren bruker foreløpig ikke apper som Facebook, Snapchat eller TicToc, slik at kommunikasjonen stort sett foregår via meldinger med jevnaldrende.

Enn så lenge mener Ida det er greit å lese disse meldingene, men sier hun vil respektere det den dagen datteren ber henne la være å lese noe hun anser som privat.

– Jeg sitter ikke og finleser meldingene, men ser litt på måten Nor og vennene hennes snakker til hverandre på. De har blant annet noen meldingsgrupper og der følger jeg ekstra godt med. Gitt deres unge alder er det ikke alltid de greier å uttrykke seg så godt på melding og innimellom oppstår det misforståelser. Da er det greit at vi voksne kan se sammenhengen i det som har blitt skrevet og hjelpe dem å manøvrere riktig, sier hun.

– Som oftest sier Nor ifra til meg dersom hun opplever at noen har skrevet noe som ble ugreit. Det at hun sier fra selv tror jeg er et resultat av den gode dialogen vi har om hvordan man bør prøve å opptre på mobilen og hva man bør og ikke bør tåle fra andre.

– Jeg har også kommet over ting uten at hun har sagt fra, både ting hun har skrevet på en ugunstig måte og ting andre har skrevet til henne. Noen ganger veileder jeg henne på hvordan hun kan håndtere det, andre ganger har jeg tatt kontakt med andre barns foreldre for å fortelle om det jeg har sett.

Har foreldre lov til å sjekke barnas mobil?

Ifølge FNs barnekonvensjon artikkel 16 har alle barn rett til privatliv. Betyr dette at foreldre egentlig ikke har lov til å sjekke barnas mobiltelefoner og pc-bruk?

– Utgangspunktet er at barn har rett til fri kommunikasjon med andre, uten kontroll, sier spesialrådgiver Sara Eline Grønvold hos Redd Barna.

– Foreldre har imidlertid et ansvar for å beskytte barna sine. Dette kan innebære at man ved konkret bekymring likevel må sjekke hva barnet gjør, også i sosiale medier. Det kan faktisk være en plikt for foreldre å sjekke, i tråd med barnets rett til beskyttelse.

– Det er viktig å understreke at en konkret bekymring ikke er slike bekymringer enhver tenåringsforelder opplever, men den må knytte seg til noe bestemt. At man er nysgjerrig er heller ikke en god nok grunn til å snoke, sier hun.

En generell bekymring er ikke grunnlag nok

Alle barn er forskjellige og noe som skaper bekymring ved ett barn, kan fremstå som bagatellmessig og kun en del av et normalt ungdomsliv ved et annet. Et viktig poeng er ifølge Grønvold derfor at bekymringen må ta utgangspunkt i det barnet det gjelder.

En generell bekymring er derfor ikke grunnlag nok for å gi foreldre rett til å sjekke barnas mobiltelefon eller PC-bruk. Et eksempel på en slik generell bekymring kan være at man har lest på nettet at mange ungdommer i Norge snuser.

Dersom du denne bakgrunnen alene går inn på ditt barns Messenger og søker på ordet «snus», vil det være et overtramp.

– Dette er en generell bekymring fordi man har lest en nyhetssak om norsk ungdom som gruppe. En konkret sak på skolen eller at en lærer tar kontakt og lignende, er eksempler på at bekymringen begynner å bli mer konkret.

– Og som i enhver annen risikoanalyse må faren ved det man er bekymret for få spille inn. Snus er mindre farlig enn amfetamin og man bør derfor akseptere at mistanken kanskje ikke er like sterk dersom den gjelder amfetaminbruk, sier Grønvold.

Enkelte ganger har foreldre plikt til å sjekke

Hun mener alder også kan være viktig i vurderingen for hva som er ok eller ikke. En 17-åring som drikker alkohol på fest, er noe helt annet enn en 13-åring som gjør det samme. Dette gjelder også ved foreldres mistanke om sex.

– Mistanke om datteren din på 15 år har sex med kjæresten sin på 16, er noe ganske annet enn om du mistenker at sønnen din på 13 har sex med en som er over den seksuelle lavalder. Selvfølgelig også dersom mistanken gjelder overgrep.

Dersom mistanken gjelder overgrep, vil du som forelder ha en plikt til å undersøke forholdene. Men innsyn erstatter ikke å snakke med barnet det gjelder. Både om mistanken, men også om at du har behov for å lese kontakter med andre, sier hun.

SNAKK MED BARNA: Ifølge Sara Eline Grønvold hos Redd Barna, må foreldre ha en konkret bekymring for å ha lov til å sjekke barnas mobil. FOTO: Tuva Wærdahl/ Redd Barna
SNAKK MED BARNA: Ifølge Sara Eline Grønvold hos Redd Barna, må foreldre ha en konkret bekymring for å ha lov til å sjekke barnas mobil. FOTO: Tuva Wærdahl/ Redd Barna Vis mer

Snakk med barna først

Til tross for at foreldre skal beskytte barna sine, må de ifølge Redd Barna også respektere privatlivet deres.

Ved å lese private meldinger risikerer man dessuten å krenke rettighetene til en tredjepart, den barnet skriver med.

– Selv om sosiale medier er en ny måte å kommunisere på, så er mange av vurderingene barna tar de samme som tidligere generasjoner har tatt. Foreldrene deres kunne også ha hemmelige samtaler med sine venner, også om temaer som foreldrene deres igjen gjerne skulle visst om.

Grønvold mener barn lærer seg å gjøre fornuftige valg med veiledning fra voksne, ikke under overvåkning. Hun peker på artikkel 12 i barnekonvensjonen som gir barn rett til å uttale seg og at deres mening skal bli hørt.

– I denne sammenhengen bidrar artikkelen til å gi oss noen praktiske råd: snakk med barnet, forklar hvorfor du er bekymret. Kan det være en misforståelse? Kan man finne en enighet, et kompromiss?

– Det er dessuten helt vesentlig å identifisere problemet man ønsker å beskytte barnet mot. Er det for eksempel overgrep eller rus, så må dette adresseres og forebygges på andre, analoge måter. Overvåkning kan i verste fall kan bli en sovepute. Det kan aldri erstatte god kommunikasjon eller at fysiske personer passer på, bryr seg og følger med, sier hun.

Kommer til å holde oppsyn inntil videre

Hvor lenge Ida kommer til å fortsette å ha oppsyn med datterens mobil, er hun ikke helt sikker på.

– Jeg vet ikke om jeg ser for meg en spesiell alder for når det er riktig at barna eller ungdommene skal få stå helt på egne mobil-ben, det spørs vel på det enkelte individ. Kan hende det er nyttig med en generell «trussel» om at mobilen kan sjekkes, selv om man ikke gjør det lengre, sier hun.

– Men vil ikke barna raskt lære seg hvordan de sletter meldinger og surfehistorikk, slik at det å sjekke mobilen etter hvert ikke har noen hensikt?

– Mitt barn har foreløpig ikke noe forhold til det å slette verken meldinger eller historikk, men vi har snakket om det. Og jeg har sagt at dersom jeg får mistanke om at hun har slettet noe for å skjule det fra meg, så vil det «etterforskes» og hun risikerer straff i form av inndragelse av mobilen i en gitt tid. Så langt har jeg aldri behøvd å straffe henne for mobilbruk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer