Har kos blitt viktigere enn oppdragelse?

– Å oppdra barn krever handlekraft og vilje til å stå oppreist selv når ungene ikke liker det vi bestemmer, mener eksperten.

MODERNE BARNEOPPDRAGELSE: Stemmer det at mange foreldre i dag velger kos fremfor å oppdra barna? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MODERNE BARNEOPPDRAGELSE: Stemmer det at mange foreldre i dag velger kos fremfor å oppdra barna? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at barneoppdragelsen har forandret seg gjennom årenes løp. Mens man tidligere hadde stort fokus på disiplin og autoritet, har dagens foreldre blitt beskyldt for å være i overkant slappe med barneoppdragelsen.

Har det blitt slik at kos med barna er viktigere enn oppdragelse?

Anne Nielsen er førskolelærer, psykosynteseterapeut og forfatter av boken «Foreldrerollen: Det er du som er voksen!». Boken tar for seg hvordan voksne må ta foreldremakten tilbake og bli en trygg voksen som barn kan stole på.

– Å oppdra barn krever handlekraft og vilje til å stå oppreist selv når ungene ikke liker det vi bestemmer, skriver hun i boken.

Nielsen mener mange foreldre overbeskytter barna sine og at de blander sammen service og kjærlighet. Hun tror mye av dette bunner i at dagens foreldre har skyldfølelse for at de tilbringer for lite tid sammen med barna sine.

– De ønsker derfor at den tiden man har sammen skal være hyggelig og det er ikke noe galt i det. Men hvis det hele tiden skal være overordnet, ofrer man sosial læring. Det er viktig at barna lærer seg hvordan man er en god deltager i et fellesskap, sier hun.

Barn må lære seg impulskontroll

Nielsen har i en årrekke holdt foredrag på skoler og barnehager om disse temaene. I samtale med mennesker som jobber tett med barn har hun fått innblikk i at mange barn sliter med å forholde seg til alminnelige grenser. Foreldre ønsker seg glade og fornøyde barn, men får i stedet små prinser og prinsesser som ikke lærer å ta hensyn til andre. På skolen blir det ofte bråk, fordi alle forventer oppmerksomhet og service.

Hun mener at mye av årsaken til dette er at barna ikke har lært seg impulskontroll.

– Dersom vi gir barnet all kosen nå uten at det trenger å anstrenge seg, berøver vi barnet fra evnen til utholdenhet og evnen til å vente. Barn som alltid får kosen uten innsats, har større vansker med å tåle litt motgang.

– De som taper mest på dette er de viljesterke barna med heftig temperament. Disse barna trenger strukturen mest, men de er også de som stiller størst krav til foreldrene når det gjelder å være konsekvente, sier hun.

LES OGSÅ: Hvordan takle en ekstrem mammadalt

MENER BARN TRENGER Å LÆRE IMPULSKONTROLL: – Dersom vi gir barnet all kosen nå uten at det trenger å anstrenge seg, berøver vi barnet fra evnen til utholdenhet og evnen til å vente, sier Anne Nielsen. Foto: Privat
MENER BARN TRENGER Å LÆRE IMPULSKONTROLL: – Dersom vi gir barnet all kosen nå uten at det trenger å anstrenge seg, berøver vi barnet fra evnen til utholdenhet og evnen til å vente, sier Anne Nielsen. Foto: Privat Vis mer

Overlater konflikten til andre

Barnehagebarn som ikke vil kle på seg selv om morgenen er ifølge Nielsen et typisk eksempel på en slik konflikt.

– Dette er en ting barn må lære seg å mestre, men mange foreldre kler på barnet lenge etter at det klarer det selv. Årsaken er at det å stå imot barnet kan medføre mye skrik og bråk, men det er like godt å gå inn i det med en gang i stedet for å la det vedvare, sier hun.

– Et godt råd kan være å gi barnet tid og mulighet til å øve på dette i de situasjonene hvor det ikke er så stort tidspress. For eksempel i helger og ferier. Husk at målet for alle barn er å klare seg uten deg. Selvstendighet læres i disse hverdagssituasjonene.

Noen foreldre unngår å ta konflikter med barnet sitt ved å overlate det til andre, som barnehagepersonalet eller lærere.

– For eksempel når barnet ønsker å ta med en leke i barnehagen utenom «ha med dagen». I stedet for å ta fighten på hjemmebane, lar foreldrene barnet få ta med seg leken i barnehagen og overlater til personalet å forklare reglene.

– Det er i slike situasjoner barnet lærer impulskontroll. De må få erfare at de vil ha det nå, men at de ikke dør om de ikke får det. Noen har en feiloppfatning om at alt skal gå smertefritt for seg og at barnet går i stykker om det er litt trist og lei seg. Men barn tåler mer enn man tror, så lenge det er en fornuftig forklaring og ikke urettferdig, sier hun.

LES OGSÅ: Mamma Kristine lar treåringen styre leggetiden selv

Gir etter på grunn av stress

Hun tror også at dagens foreldre er så ettergivende fordi de rett og slett er stresset.

– Da er det lett å velge kortsiktige løsninger. Men det trenger ikke være «enten eller». Man kan godt finne mange måter å ha det hyggelig med barna sine på, samtidig som man setter krav til dem. For eksempel gjennom å involvere dem i husarbeid som barn synes er gøy.

VIL IKKE STILLE KRAV: Jørn Isaksen er enig i at mange foreldre unngår å irettesette barnet sitt. Foto: Privat
VIL IKKE STILLE KRAV: Jørn Isaksen er enig i at mange foreldre unngår å irettesette barnet sitt. Foto: Privat Vis mer

Jørn Isaksen, forsker og forfatter av boken «Foreldrelappen», understreker at det i dag finnes flere forskjellige foreldretyper. Men han er enig i at mange foreldre unngår å irettesette barnet sitt.

– Det er en tendens til at foreldre unnlater å sette ned foten fordi de ikke ønsker det ubehaget det medfører når barnet blir utilpass og lei seg, sier han.

– Barn i dag er mindre selvstendige enn tidligere og de er vant til å bli servet på alle måter. Kos i seg selv er en bra ting, men hvis denne servingen innebærer at man unnlater å stille krav, er man på ville veier, sier han.

Isaksen tror det kan være mange årsaker til at dette har blitt en dominerende form for foreldresamhandling med barn.

– Mangel på tid kan være en årsak, men det kan også skyldes at foreldrerollen har blitt mer uklar. Tidligere var foreldre ansvarlige og hadde nærmest et samfunnsoppdrag som gikk på å oppdra sine barn, mens dagens foreldre inntar en kompis eller venninne rolle ovenfor ungene sine. En grunn til dette kan være at vi på mange måter overvurdere barna våre og tillegger dem et langt større ansvar på mange områder. Vi likestiller dem med voksne og involvere barna i avgjørelser som ikke er for barn, sier han.

LES OGSÅ: - Tenåringsforeldre bør vurdere å senke kravene sine

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer