Har studenter og alenemødre fortrinnsrett på barnehageplass?

RETTIGHETER: Turid Bardo er dvokat og faglig leder for juridisk avdeling i Private Barnehages Landsforbund. Se hennes svar om barnehageopptak.
RETTIGHETER: Turid Bardo er dvokat og faglig leder for juridisk avdeling i Private Barnehages Landsforbund. Se hennes svar om barnehageopptak. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Og kan man søke om plass før barnet er født? Se svarene fra nettmøtet med advokat og faglig leder for juridisk avdeling i Private Barnehages Landsforbund, Turid Bardo.

[adra015)

Søknadsfristen for opptak om barnehageplass går de fleste steder ut 1. mars. 

Bardo forteller at det er hver kommune som skal legge til dette for en samordnet opptaksprosess, jf. barnehagelovens § 12.

– Dette innebærer at barnehagene i kommunen, private og kommunale, skal samarbeide om opptak av barna. Fristen for opptak av barn vil variere fra kommune til kommune, slik at du bør sjekke nettsidene i din kommune for å finne hvilken frist som gjelder for opptak av barn, forteller hun.

Rett til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass.

LES OGSÅ: Alt om barnehagestart 

Krav på plass fra 1-årsdagen? 

«Maja. S» har termin i mars, og lurer på om hun har mulighet for å få plass allerede fra mars neste år, når barnet fyller ett år.

– Jeg råder deg til å søke barnehageplass fra det tidspunkt du ønsker, dvs. fra mars 2014, og innenfor årets frister for opptak av barn. Det kan være at du kan få barnehageplass på de supplerende opptak som gjøres i løpet av året i din kommune, og dermed være heldig å få fra mars 2014. Du må imidlertid være oppmerksom på at du etter barnehagelovens § 12a ikke har rett til barnehageplass før fra august 2014, sier Bardu. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer