Tenåringer

Har tenåringen buret seg inne på rommet? Slik får du kontakt!

Per Asbjørn Risnes har (snart) klart å overleve to tenåringsdøtre. Her er hans beste tips til hvordan du snakker med tenåringen.

PAPPA TIL TO TENÅRINGSDØTRE: Forfatter Per Asbjørn Risnes ville forstå tenåringsdøtrene sine bedre og har samlet rådene han fikk i en bok til andre jentefedre. FOTO: Privat
PAPPA TIL TO TENÅRINGSDØTRE: Forfatter Per Asbjørn Risnes ville forstå tenåringsdøtrene sine bedre og har samlet rådene han fikk i en bok til andre jentefedre. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Humørsyke, impulsive og overdramatiske. Tenårene kan være en prøvelse, både for tenåringene selv og for familien rundt dem.

Men selv om det ikke alltid virker sånn, må vi ikke glemme at tenåringene fortsatt trenger å bli møtt med forståelse, kjærlighet og masse tålmodighet.

En som «takket være flaks og gode gener» foreløpig har kommet seg helskinnet gjennom denne perioden, er forfatter Per Asbjørn Risnes.

Som far til to tenåringsdøtre på 14 og 18 år har han førstehåndserfaring fra hvordan det oppleves at pappas lille prinsesse forvandles til en hormonell tenåring.

I et forsøk på å forstå døtrene sine bedre har Risnes samlet innspill og råd fra forskere, psykologer, fedre og andre tenåringer. Det har blitt til boken «Jentepappa. En far-til-far-manual for å overleve tenåringsdøtre».

– Mange undersøkelser viser at tenåringer er opptatt av å ha kontakt med foreldrene sine, selv om de ikke signaliserer det så tydelig. De stoler på oss og vi er viktige til tross for at vi kanskje ikke har så stor påvirkningskraft i denne perioden, sier han.

– For tenåringsjenter er nok mor en viktig rollemodell, men vi fedre er jo den første mannlige personen jenter har et forhold til, bortsett fra brødre. Vi påvirker hva de kan forvente av andre menn i fremtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer