Har tenåringen fått seg kjæreste?

En gjenganger er konflikter om hvorvidt tenåringen og kjæresten skal få lov til å overnatte hos hverandre eller ikke.

DEN FØRSTE KJÆRLIGHETEN: Når kan man la tenåringen få lov til å overnatte hos kjæresten og har man grunn til bekymring dersom kjæresten er mye eldre? Foto: NTB scanpix
DEN FØRSTE KJÆRLIGHETEN: Når kan man la tenåringen få lov til å overnatte hos kjæresten og har man grunn til bekymring dersom kjæresten er mye eldre? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Som foreldre til tenåringer, er det viktig å strebe etter å ha et åpent hjem og en åpen dialog, sier Inger-Lise Køltzow, forfatter av «Tiden med barn».

Køltzow er pedagog, kursholder, firebarnsmamma og jobber som lærer i ungdomsskolen. Gjennom yrket sitt som lærer, har hun sett flere eksempler på at unge kan finne ordentlig kjærlighet veldig tidlig.

Hun har riktignok forståelse for at mange foreldre kan oppleve det som litt uvant å skulle forholde seg til at tenåringen har fått seg kjæreste.

– Jeg merket selv at jeg ble litt stresset første gang en av sønnene våre hadde med en jente han likte godt, hjem. Jeg sukket til en venninne og hun svarte: «Jeg har alltid sett på sønnene mine sine kjærester som kamerater, jeg.» Det var et godt råd og hjalp meg over kneika, med å slappe av i noe som var nytt for meg. Jeg så på kjærester som kamerater. Etterhvert, når barna blir større, er det utrolig hyggelig hvordan familien utvides, med både kjærester og samboere, sier hun med et smil.

LES OGSÅ: Tenåringsforeldre bør vurdere å senke kravene sine

LURT Å HA ET ÅPENT SINN: – Jeg tenker at når de unge har funnet en de er ekstra glad i, får vi forsøke å ha et åpent sinn, spørre akkurat passe mye, eller lite, sier pedagog Inger-Lise Køltzow. Foto: Privat
LURT Å HA ET ÅPENT SINN: – Jeg tenker at når de unge har funnet en de er ekstra glad i, får vi forsøke å ha et åpent sinn, spørre akkurat passe mye, eller lite, sier pedagog Inger-Lise Køltzow. Foto: Privat Vis mer

Krangler om overnattingsbesøk

Nina L. Behncke er coach og driver kurs og foredrag for tenåringsforeldre gjennom Modigmamma.no. Her hjelper hun tenåringsforeldre til å få en bedre dialog med tenåringen, bli bevisste, bygge selvfølelse og skape gode relasjoner. Når tenåringen får seg kjæreste sier hun det fort kan oppstå en ny type diskusjoner mellom tenåringen og foreldrene.

En gjenganger er konflikter om hvorvidt tenåringen og kjæresten skal få lov til å overnatte hos hverandre eller ikke.

– Det er opptil hver familie å sette rammene rundt dette, men den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Dette er blant annet for å sikre at tenåringen er moden nok til å ta et veloverveid valg, og det er viktig at begge kan sette grenser for seg selv og at disse blir respektert. Derfor synes jeg 16 år er et greit utgangspunkt å forholde seg til, sier hun og understreker at det ikke finnes noen fasitsvar på disse spørsmålene.

– Dersom foreldre også åpner for overnatting i ukedagene er det viktig å avklare forventninger. Det kan bety at ungdommene skal stå opp til en viss tid, komme seg på skolen, ta hensyn til resten av familien og forholde seg til hjemmets rutiner. Vi vet at uinnfridde forventninger skaper misnøye og innfridde forventninger skaper glede, sier hun.

Inger-Lise Køltzow erfarer også at overnattinger er en typisk kilde til konflikt.

– Å akseptere at de unge sover sammen, blir liksom litt det samme som å akseptere at de har sex, selv om vi selvfølgelig vet de kan ha det selv om vi nekter dem å overnatte hos hverandre. To av tre ungdommer debuterer seksuelt med en kjæreste. Det kan være greit å vite. De unge er opptatt av «timing». Debuten skal ikke være for tidlig og ikke for sent. Et skred av unge debuterer når de er 16-17 år. Forskning viser at gjennomsnittsalderen for å ha sex for første gang, er den samme i dag som på begynnelsen av 70-tallet, sier hun.

– I forhold til grenser, tenker jeg at de viktigste grensene handler om grensene de unge nå skal sette for seg selv, samtidig som de skal akseptere kjærestens grenser. Når det kommer til sex, må vi snakke med de unge om at et nei et nei. Et kanskje, er også et nei. Et fravær av et ja, er atter et nei. Dette er utrolig viktig at de unge vet. Klarer man å få til en prat om lyst uten skam, så er det flott. Å være sammen når de unge føler seg klare for det, er vakkert. Det skal skje når begge har lyst og er nysgjerrige, samt at prevensjon er i orden.

HOLDER KURS FOR TENÅRINGSFORELDRE: Overnattingsbesøk er ifølge coach Nina L. Behncke en typisk konflikt som dukker opp når tenåringen har fått seg kjæreste. Foto: Privat
HOLDER KURS FOR TENÅRINGSFORELDRE: Overnattingsbesøk er ifølge coach Nina L. Behncke en typisk konflikt som dukker opp når tenåringen har fått seg kjæreste. Foto: Privat Vis mer

Greit å sette rammer for samværet

Andre konflikter kan ifølge Nina L. Behncke oppstå når foreldre opplever at tenåringen endrer personlighet, bytter ut venner eller prioriterer all tid med kjæresten fremfor å hjelpe til hjemme og være en del av familien.

For noen blir kjæresteforholdet så altoppslukende at det påvirker skolearbeidet negativt.

Behncke synes foreldre derfor godt kan sette grenser eller rammer for samværet, spesielt når det gjelder yngre tenåringer.

– Tenåringshjernen er ikke ferdig utviklet før i starten av 20-årene. Det er særlig evnen til å vurdere risiko, planlegge og forstå konsekvenser av handlinger som utvikles sist. Når foreldre har en god dialog hjelper de å synliggjøre konsekvenser og lar tenåringen være med å bestemme innenfor rammene.

– Det er også viktig å være oppmerksom på at tenåringer kan trenge lenger tid for å åpne seg og snakke om ting. Det er derfor klokt å sette av tid og ikke bare slenge ut noen grenser i forbifarten. Når vi gir tid, viser oppmerksomhet og lytter til hva de har å si er det lettere å få en god dialog med tenåringen. Jo eldre tenåringene blir jo mer tillit er det viktig å gi dem, og da mener jeg tillit til de valgene de tar.

– For noen foreldre kan det være vanskelig å gi slipp på kontrollen. Når vi tørr å vise tillit styrker dette selvfølelsen til tenåringen og åpner opp for en god dialog. Vi trenger ikke alltid å være enig i valgene de tar, men når vi lytter og viser positiv oppmerksomhet er det lettere for oss å bli hørt og skape gode relasjoner.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og unge om overvekt

Bekymrer seg når kjæresten er mye eldre

En annen typisk bekymring for foreldre, kan ifølge Behncke være at tenåringen har fått seg kjæreste som er mye eldre – spesielt dersom tenåringen er under den seksuelle lavalderen.

– Bekymringen ved stor aldersforskjell er ofte at den yngste kan bli presset til å gjøre ting de egentlig ikke ønsker, og at det kan være vanskelig for dem å sette egne grenser. Ved stor aldersforskjell vil det derfor være ekstra viktig å få kontakt med kjæresten og bli kjent. Når tenåringen kjenner seg trygg på foreldrene og har en god dialog er det større sannsynlighet for at de tar med kjæresten hjem. Det vil være mer grunn til bekymring hvis tenåringen stenger foreldrene ute, sier hun.

- Lytt uten å fordømme

Noen foreldre opplever at de ikke får treffe tenårings kjæreste og at de derfor ikke kjenner vedkommende. Bør foreldre gjøre noe for å endre dette, eller må de bare akseptere at tenåringen ønsker å ha kjæresten litt hemmelig ovenfor dem?

– Hvis barnet ditt ikke vil vise fram kjæresten sin, kan det hende tenåringen er redd du skal mene for mye, sier Inger-Lise Køltzow.

– Jo eldre barnet blir, jo viktigere blir det å ta imot til tider ganske sjokkerende ting, med et pokeransikt. Det kan være de forteller om venner som har prøvd narkotika, eller porno de har sett på nett. Ved å lytte uten å fordømme, blir det lettere for de unge å dele med oss.

– Jeg tenker at når de unge har funnet en de er ekstra glad i, får vi forsøke å ha et åpent sinn, spørre akkurat passe mye, eller lite! Ved å ha en åpen holdning, blir det færre hemmeligheter. Ved å være interesserte uten å dømme, får vi innpass i de unges verden og kan veilede, der det fortsatt virkelig trengs, sier hun.

For å få et godt og naturlig forhold til tenåringens kjæreste, synes Nina L. Behncke det er viktig å ha et åpent sinn og et åpent hjem.

– Snakk med tenåringen din, og spill på lag. Fortell at du ønsker å bli bedre kjent med kjæresten. Bli enig om hvordan dere kan treffes, la de være med på å bestemme og legg til rette for hvordan dere kan være sammen slik at kjæresten føler seg velkommen!

LES OGSÅ: Dette er tegnene på at barnet ditt bruker narkotika

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer