Hårfarging, bleking og permanent ved graviditet

Publisert
Sist oppdatert

Svært mange kvinner farger håret jevnlig, bleker hår eller tar permanent. Dette gjelder også gravide kvinner. Men kan kjemikaliene i disse fargestoffene, og permanentoljen skade fosteret?

Etter det jeg kjenner til er det ikke gjort oppfølgingsstudier på bruk av slike produkter, men eksperter på fosterskadelighet tror at normal bruk av slike hårprodukter med høy sannsynlighet er trygt for fosteret. Stoffer tas trolig dårlig opp gjennom hodebunnen og derfor er det lite som når fosteret. Man bør likevel være klar over at hårfargingsprodukter er svært komplekse produkter og overdreven bruk bør unngås, sier farmasøyt Gro Cecilie Havnen ved Giftinformasjonen til Mammanett.

Om man skal velge å farge håret eller ikke avhenger også av hvor viktig kvinnen føler dette er for henne. Giftinformasjonen fraråder ikke gravide kvinner til å farge, bleke hår og ta permanent. For å redusere hudopptaket ved påføring bør  hårbehandlingen imidlertid foretas av en frisør eller av en annen medhjelper. Hvis den gravide skal behandle håret selv bør hun bruke beskyttende hansker. Det synes også lurt å velge produkter fra kjente produsenter fordi kontrollen med innholdsstoffene i disse produktene trolig er bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer