<b> VAR HELDIG</b>: Heidi vet at datteren hennes lever takker være dyktige leger, jordmødre og sykepleiere. Foto: Anna Brandsdal
VAR HELDIG: Heidi vet at datteren hennes lever takker være dyktige leger, jordmødre og sykepleiere. Foto: Anna Brandsdal Vis mer

Hedda Elise ble nedkjølt i 72 timer

Den nyfødte jenta pustet ikke. Heidi takker sykehuset for at datteren lever

Publisert

- Man hører jo stort sett kun om alt negative som skjer på sykehusene, og kun det som går galt. Og nå har det siste året vært fokusert mye negativt på Akershus Universitetssykehus (ahus), forteller Heidi Kjekstad Hagen (38).

Hun har en helt annen opplevelse, og nøler ikke med å fullrose sykehuset – på tross av den dramatiske fødselen der hun nesten mistet datteren.

Tips oss om din historie

Barnet satt fast

Heidi har diabetes 1 og på grunn av stor vektoppgang på kort tid, samt høy puls hos fosteret, ble hennes fødsel satt i gang på sykehuset fem uker før termin.

Fødselen stopper opp helt på slutten. Babyen kommer ikke ut selv om Heidi presser alt hun kan. Fødselslegen tar beslutning om å sette sugekopp.

-De fant da ut at barnet lå feil og hadde satt fast skulderen, forteller Heidi.

Barnelegen har ankommet og står også klar. To jordmødre dytter på magen hennes og  til slutt kommer jenta ut. 

LES OGSÅ: Odnys nyfødte sønn ble lagt i respirator

AHUS SYKEHUS: - Personalet var fortjener ros, mener Heidi! Foto: NTB scanpix/Øijord, Thomas Winje
AHUS SYKEHUS: - Personalet var fortjener ros, mener Heidi! Foto: NTB scanpix/Øijord, Thomas Winje Vis mer

Hun pustet ikke

Men lettelsen varer ikke lenge.

Hun puster ikke. Barnelegen hører heller ikke hjertelyd.

- Fødselslegen og barnelegen startet med hjertelungeredning. De ringer en alarm, men alle forholder seg totalt rolige, forteller Heidi.

På tross av de dramatiske omstendighetene føler både Heidi og mannen hennes, Frode, at situasjonen er under kontroll og barnet er i de beste hender.

- Vi så på mens de reddet henne, hørte de snakket, hørte de telte kompresjoner, hørte alt som skjedde. Tårene rant nedover kinnet mitt, men barnepleieren og jordmoren var hele tiden ved vår side, forteller Heidi.

- De prøvde å redde Hedda sitt liv, de klarte å holde oss rolige, og tok seg av oss på samme tid.

- De ga seg ikke

Legene jobber intenst i 15 minutter og det utrolige skjer - de får liv i det nyfødte barnet.

- De ga seg ikke, og derfor reddet de min datters liv, slår Heidi fast.

- De løper avgårde til intensivavdelingen med henne, og kort tid etterpå ble hun transportert med luftambulanse over til Ullevål sykehus.

Hun forteller det var tøft å se på når luftambulansen kom med kuvøsen de skulle frakte henne i.

- Barnelegen strøk meg på ryggen, pleierne strøk meg på ryggen og sa at dette ser bra ut, mens tårene mine rant, husker Heidi.

Frode får kjøreforbud før han har sovet og personalet finner mat og en seng til ham, så både far og mor får sovet litt sammen før de reiser etter til Ullevål.  

- Fødselslegen kom senere tilbake til oss og snakket lenge med oss. Hun viste så fantastisk empati og medfølelse, og hun også hadde tydelig blitt preget av dette, erindrer Heidi.

LES OGSÅ: Dette brevet burde Eli aldri fått fra Ahus

NEDKJØLT I 72 TIMER: Behandlingen Hedda Elise fikk på sykehuset kan ha redusert skadene etter oksygenmangelen ved fødselen.  Foto: privat
NEDKJØLT I 72 TIMER: Behandlingen Hedda Elise fikk på sykehuset kan ha redusert skadene etter oksygenmangelen ved fødselen. Foto: privat Vis mer

Hadde en infeksjon

De neste 72 timene blir jenta behandlet på Ullevål for nedkjøling, før hun blir overført tilbake til Ahus. Nedkjøling brukes som behandling for barn som ved fødselen blir utsatt for oksygenmangel. 

- De var usikre på om Hedda hadde fått nok surstoff. Så de tok ingen sjanser. Vi fikk fortalt at det å få behandling med nedkjøling har reddet mange liv, sier Heidi.

Hedda Elise får også antibiotikabehandling og kommer seg gradvis.

I ettertid har Heidi og Frode fått forklart at det mest sannsynlig var en infeksjon som var årsak til pustestansen, men helt sikre er de ikke på hva som skjedde. Blodprøver viste utslag på infeksjon og hun ble behandlet med antibiotika. Hun hadde også lavt blodsukker. 

 HEIDI HOLDER DATTEREN FOR FØRSTE GANG: Uforglemmelig øyeblikk! Foto: privat
HEIDI HOLDER DATTEREN FOR FØRSTE GANG: Uforglemmelig øyeblikk! Foto: privat Vis mer

Oksygenmangel kan forårsake fødselsskade

Oksygenmangel, oppstår når barnets hjerne eller andre vitale organer får for lite oksygen under fødselen. Dette skjer ved cirka to av 1000 fødsler ved termin. Oksygenmangel kan forårsake alvorlig hjerneskade, cerebral parese, og i verste fall død.

Ved å kjøle ned nyfødte som har symptomer på oksygenmangel under fødsel, kan man unngå hjerneskader, ifølge nhi.no

Behandler 15-20 barn i året med nedkjøling

Seksjonsoverlege Tom Stiris: - 15-20 barn blir behandlet med nedkjøling hvert år hos oss. Foto: privat
Seksjonsoverlege Tom Stiris: - 15-20 barn blir behandlet med nedkjøling hvert år hos oss. Foto: privat Vis mer

Ullevål (UoS) var den første sykehuset i Norge som startet hypotermibehandling av nyfødte etter gjennomgått asfyksi (Oksygenmangel)

- Fra 2007 har vi behandlet 15-20 barn hver år med denne metoden, forteller seksjonsoverlege Tom Stiris, ved nyfødtintensivavdelingen ved Ullevål.

- Når hjernen får en skade settes det i gang en negativ mekanisme, der hjernen blir ytterligere skadet i timene og dagene etter skaden inntraff. Derfor vil nedkjøling bidra til å hindre sekundærskader hos barna, forteller han.
 
Han forteller det er tre indikasjoner på at nyfødte kan ha behov for nedkjøling:

 
-  Behandlingen ved sykehuset viser gode resultater, spesielt for barna med moderate alvorlighetsgrad der hjernen er påvirket pga for lite surstoff. Ingen alvorlige komplikasjoner har blitt oppdaget ved behandlingen. Det jobbes også med kliniske studier for medikamentell tilleggsbehandling som kan gjøre denne behandlingen enda mer effektiv, sier Stiris.

Barnet kjøles ned ved hjelp av madrass

Denne type behandling kan bare utføres ved noen sykehus, på intensivavdeling.

- Jo raskere man setter i gang nedkjølingen, jo bedre effekt. Protokollen sier at man skal starte denne behandlingen innen seks timer etter barnet er født, sier overlegen.

Stiris forteller barna blir nedkjølt ved hjelp av en vannmadrass. Vannets temperatur reguleres konstant for å gi barnet en stabil kroppstemperatur på 33 grader. Behandlingen pågår i tre døgn.

 

STOLT STORESØSTER: Linneah Antoinette (3,5) med lillesøster Hedda Elise  Foto: Anna Brandsdal
STOLT STORESØSTER: Linneah Antoinette (3,5) med lillesøster Hedda Elise Foto: Anna Brandsdal Vis mer

Får fortsatt oppfølging av sykehuset

Hedda Elise er i dag 5 måneder gammel og utvikler seg normalt. Hun er fortsatt under utredning på Ahus for mulig fødselsskade (Cerebral Parese) og får behandling av fysioterapeut for muskelsvakhet.

- Nå ruller hun selv fra mage til rygg, og rygg til mage og holder hodet sitt opp når hun ligger på magen. Hun kan ha fått CP, men det vet ikke legene ennå. Uansett er CP en betegnelse med stor variasjon. Mange har milde funksjonsforstyrrelser, og det trenger ikke være av stor betydning, mener Heidi som priser seg lykkelig for at alt gikk så bra.

Hun nevner mange eksempel på at personalet gjorde en fantastisk jobb med å ivareta familien mens de var på sykehuset og også i etterkant. Hun forteller om sykepleieren som gledestrålende løper inn på rommet hennes for å fortelle gode nyheter om fremgang hos datteren, og om jordmor som gir henne mailadressen og ber henne ta kontakt, når som helst, hvis hun trengte å snakke om det hun hadde opplevd.

LES OGSÅ: Vi er så utrolig stolt over jenta vår

Takker Ahus

Heidi sier at hun og Frode er fornøyd med to barn, men hvis hun likevel skulle bli gravid igjen føder hun med glede på Ahus igjen.

- Det var ikke en klem vi fikk. Vi fikk så mye mer! Varme ord, klemmer, håndtrykk, skulderklapp. Det var ubeskrivelig rett og slett. Det totale menneskelige ivaretagelsen, så utrolig god omtanke for en liten familie i krise.

- Hadde det ikke vært for dyktig personale på Ahus, ville jeg ikke hatt datteren min her. Og det syns jeg virkelig de fortjener å få høre. Selv om historien vår er dramatisk er det en lykkelig historie på grunn av disse menneskene! 

Vil du lese flere slike saker? Følg Mammanett på Facebook!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer