Alvorlig svangerskapskvalme

Hege fikk ekstrem svangerskapskvalme: - Jeg tålte ikke lukten av min egen mann

Norsk studie viser at mer enn hver fjerde kvinne med alvorlig svangerskapskvalme vurderte abort, mens tre av fire vurderte å ikke bli gravide igjen.

ALVORLIG SVANGERSKAPSKVALME: På det verste var kvalmen så ille at Hege kastet opp mer enn ti ganger i døgnet. - Hverdagen handlet kun om å ligge på sofaen, forteller hun. FOTO: Privat
ALVORLIG SVANGERSKAPSKVALME: På det verste var kvalmen så ille at Hege kastet opp mer enn ti ganger i døgnet. - Hverdagen handlet kun om å ligge på sofaen, forteller hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Svangerskapskvalme er helt normalt. Undersøkelser viser faktisk at opptil 90 prosent av alle gravide opplever kvalme av en eller annen grad og at omtrent halvparten kaster opp.

Men for noen, rundt en til to prosent av de gravide, blir svangerskapskvalmen langt mer alvorlig. Hyperemesis gravidarum er den medisinske betegnelsen på den mest alvorlige formen for svangerskapskvalme og ifølge Relis rammer det cirka 1000 norske kvinner i året.

Da Hege Burø Tranberg (37) for seks år siden ventet barn, var svangerskapskvalmen så ille at hun ikke en gang tålte lukten av sin egen mann.

– Jeg reagerte på alt av lukter. Det var helt grusomt, men han måtte bare finne seg i det stakkar og han skjønte problemet. Det hjalp ikke at han byttet deodorant eller parfyme, jeg måtte til slutt legge meg i fotenden av senga for å slippe lukta, forteller hun.

Kvalmestillende medisiner hjalp lite

Hege forteller at de første symptomene kom da hun bare var cirka fire uker på vei. Venninneturen i Tyrkia ble ikke helt som planlagt da hun begynte å føle seg uggen i kroppen.

– Jeg var småkvalm, forstoppet og slet med å få i meg mat. Jeg var i generelt dårlig form, men skjønte ikke da at jeg kunne være gravid. Men da jeg ikke fikk mensen besluttet jeg meg for å ta en test idet jeg kom hjem fra ferien og den var meget positiv, smiler hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer