Alvorlig svangerskapskvalme

Hege fikk ekstrem svangerskapskvalme: - Jeg tålte ikke lukten av min egen mann

Norsk studie viser at mer enn hver fjerde kvinne med alvorlig svangerskapskvalme vurderte abort, mens tre av fire vurderte å ikke bli gravide igjen.

ALVORLIG SVANGERSKAPSKVALME: På det verste var kvalmen så ille at Hege kastet opp mer enn ti ganger i døgnet. - Hverdagen handlet kun om å ligge på sofaen, forteller hun. FOTO: Privat
ALVORLIG SVANGERSKAPSKVALME: På det verste var kvalmen så ille at Hege kastet opp mer enn ti ganger i døgnet. - Hverdagen handlet kun om å ligge på sofaen, forteller hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Svangerskapskvalme er helt normalt. Undersøkelser viser faktisk at opptil 90 prosent av alle gravide opplever kvalme av en eller annen grad og at omtrent halvparten kaster opp.

Men for noen, rundt en til to prosent av de gravide, blir svangerskapskvalmen langt mer alvorlig. Hyperemesis gravidarum er den medisinske betegnelsen på den mest alvorlige formen for svangerskapskvalme og ifølge Relis rammer det cirka 1000 norske kvinner i året.

Da Hege Burø Tranberg (37) for seks år siden ventet barn, var svangerskapskvalmen så ille at hun ikke en gang tålte lukten av sin egen mann.

– Jeg reagerte på alt av lukter. Det var helt grusomt, men han måtte bare finne seg i det stakkar og han skjønte problemet. Det hjalp ikke at han byttet deodorant eller parfyme, jeg måtte til slutt legge meg i fotenden av senga for å slippe lukta, forteller hun.

Kvalmestillende medisiner hjalp lite

Hege forteller at de første symptomene kom da hun bare var cirka fire uker på vei. Venninneturen i Tyrkia ble ikke helt som planlagt da hun begynte å føle seg uggen i kroppen.

– Jeg var småkvalm, forstoppet og slet med å få i meg mat. Jeg var i generelt dårlig form, men skjønte ikke da at jeg kunne være gravid. Men da jeg ikke fikk mensen besluttet jeg meg for å ta en test idet jeg kom hjem fra ferien og den var meget positiv, smiler hun.

– Jeg tok da en ny test som kunne anslå hvor mange uker jeg var på vei og den viste cirka fire til seks uker. Dette fikk jeg også bekreftet av legen senere.

Hege blir sykemeldt og får kvalmestillende medisiner, men til tross for dette opplever hun at kvalmen bare blir sterkere.

Den intense kvalmen setter store begrensinger i dagliglivet hennes. På en «god dag» spyr hun seks ganger, mens hun på de dårlige dagene kaster opp et tosifret antall ganger.

– Jeg har en venninne som har vært gjennom det samme så jeg visste at jeg måtte passe på å drikke masse slik at jeg ikke skulle bli dehydrert. Men jeg var veldig slapp og lå mye på sofaen.

– Mannen min kjøpte til slutt en egen rosa bøtte som han med store bokstaver skrev «kosebøtta» på, fordi jeg alltid satt i sofaen og holdt rundt en bøtte, sier Hege med et smil.

Vanskelig å få i seg nok mat

Ifølge Helsenorge vil svangerskapskvalme hos de fleste starte i uke seks og vare frem til cirka uke 12-13, mens noen få kvinner er kvalme frem til uke 20. Verdens helseorganisasjon definerer alvorlig svangerskapskvalme som vedvarende kvalme og oppkast som starter før 22. svangerskapsuke.

Med visshet om at kvalmen hos de aller fleste gir seg etter noen uker, hadde Hege et stadig håp om at den skulle gå over av seg selv. Etter hvert som månedene gikk ble det riktignok vanskeligere og vanskeligere å holde humøret oppe.

– Hver morgen våknet jeg og kjente at det var «på’n igjen». Hverdagen handlet bare om å stå opp, ta en tur innom badet før jeg la meg på sofaen og forsøkte å få i meg litt mat.

– Stort sett alt jeg spiste kom i retur, det eneste jeg klarte å holde på var loff med smeltet ost. Følelsen av å ikke strekke til i hverdagen var også ille. Ikke var jeg duganes til å gå på jobb eller få gjort noe husarbeid. Det føltes veldig tungt.

Fikk god støtte av jordmor

Situasjonen fører til at Hege blir stadig mer deprimert. Den tidligere glade og aktive jenta gråter mye og synes livet som gravid er forferdelig.

– Jeg er glad i å være ute i naturen og er alltid på farten, men fikk aldri muligheten til å leve som vanlig da jeg dag ut og dag inn lå på sofaen. Jeg var faktisk inne på tanken om å avslutte svangerskapet fordi jeg ikke orket mer.

– Jordmoren min var en god samtalepartner og hjalp meg gjennom det. Hun ga meg ekstra oppfølging, viste stor forståelse og gjorde meg trygg på at det til tross for plagene ville gå bra. Hun var helt fantastisk!

– Også legen tok meg på alvor, men han hadde kanskje ikke noe særlig valg da jeg spydde i søppelbøtta på legekontoret, smiler Hege.

Etter hvert får Hege også andre svangerskapsplager. Barnet presser sånn mot lungene at hun sliter med pusten og må sove sittende i sengen, hun får også bekkenløsning. Den intense kvalmen skal vise seg å vare gjennom hele graviditeten og legger seg på toppen av alt det andre.

Men fordi hun får i seg nok væske og næring klarer Hege å holde det såpass i sjakk at hun ikke må legges inn på sykehuset før det er klart for fødsel.

– Fødselen gikk raskt og fint, til tross for at jeg kastet opp bare 20 minutter før datteren min ble født. Men selv om det ble en fin fødsel og jeg i dag har det bra, har det vanskelige svangerskapet ført til at jeg har valgt å ikke få flere barn. Mange sier at ingen svangerskap er like, men jeg tør rett og slett ikke ta sjansen på å oppleve dette en gang til, sier hun.

Alvorlig for dem som rammes

Malin Eberhard-Gran er professor i medisin ved Akershus universitetssykehus og spedbarnseksjonen på RBUP, og har i en årrekke forsket på psykisk helse i forbindelse med svangerskap.

Hun forteller at flere studier viser at Hege slett ikke er alene når det gjelder å ha denne typen tanker etter et svangerskap med alvorlig svangerskapskvalme.

En norsk studie viser for eksempel at mer enn hver fjerde kvinne med alvorlig svangerskapskvalme vurderte abort, mens tre av fire vurderte å ikke bli gravide igjen.

– Flere av dem forsøkte allikevel å bli gravide når det hadde gått litt tid og de hadde fått hendelsen på avstand, men det er ingen tvil om at dette er svært alvorlig for dem som rammes. Ekstrem svangerskapskvalme kan også føre til kraftig vekttap, dehydrering, elektrolyttforstyrrelser og dersom man ikke får hjelp kan man i sjeldne tilfeller faktisk dø av det, sier hun.

Trodde kun psykisk ustabile kvinner fikk kvalme

Ifølge Eberhard-Gran har svangerskapskvalme historisk sett vært en svært stigmatiserende tilstand.

– I eldre tider tenkte man at kvalmen skyldtes at moren ikke ønsket barnet. Det var til og med slik at de forsøkte å hindre kvinner i å gå ut på do for å kaste opp. Forestillingen var at det bare var psykisk ustabile kvinner som fikk svangerskapskvalme.

– Selv om de fleste av oss i dag er klar over at dette er en fysiologisk tilstand, er det fortsatt ikke en selvfølge enkelte steder i verden. Til og med i Tyskland blir det noen steder foretatt rutinemessig psykiatrisk vurdering av kvinner med ekstrem svangerskapskvalme, sier hun.

Depressive symptomer etter graviditeten

Sammen med en gruppe andre forskere har hun sett på om de psykiske vanskene varer over tid eller om kvinner bare sliter psykisk mens de har kvalmen. Resultatet var at desto mer kvalm du er, jo mer påvirker det psyken.

– Vi fant ut at de med alvorlig kvalme hadde mer depressive symptomer gjennom hele graviditeten og faktisk frem til seks måneder etterpå. Men etter halvannet år så vi ingen forskjell.

– Et par andre studier har også vist at de med ekstrem kvalme i større utstrekning har hatt symptomer på posttraumatisk stress. Dette gjør at de kan ha behov for psykologisk støtte også etter graviditeten, sier hun.

Studier viser at yngre kvinner har større risiko for å få svangerskapskvalme enn eldre. Sjansen øker også litt dersom du venter flerlinger eller en jente.

– Når det gjelder alvorlig svangerskapskvalme spiller også genetikk en rolle. Det vil si at dersom du har en mor som har hatt det, har du tre til fire ganger større risiko for å få det, sier hun.

En tommelfinger regel er at dersom du ikke får i deg mat eller drikke på mer enn ett døgn, føler deg svimmel og slapp eller går ned mer enn tre kilo, bør du kontakte lege. Eberhard-Gran mener det også er viktig å oppsøke hjelp dersom du sliter psykisk.

– Men du skal først og fremst søke hjelp mot kvalmen og ikke de psykiske symptomene ettersom de psykiske symptomene som regel er en konsekvens av kvalmen. Det kan naturligvis være slik at man trenger psykologisk støtte, men det er ikke indikasjon for psykologtimer eller antidepressiv medisinering. Ta isteden kontakt med fastlege eller jordmor, råder hun.

KAN GI PSYKISKE VANSKER: Ifølge professor Malin Eberhard-Gran er de fleste eksperter nå enige i at det er svangerskapskvalmen som fører til psykiske vansker og ikke omvendt. FOTO: RBUP
KAN GI PSYKISKE VANSKER: Ifølge professor Malin Eberhard-Gran er de fleste eksperter nå enige i at det er svangerskapskvalmen som fører til psykiske vansker og ikke omvendt. FOTO: RBUP Vis mer

Som regel ufarlig for fosteret

Noen gravide er kanskje urolige for at kvalmen fører til at de ikke får i seg nok mat og at det skal påvirke fosteret negativt. Men hvis du spiste bra og var i god form før du ble gravid, finnes det ingen holdepunkter for at et midlertidig endret kosthold vil påvirke fosteret.

Reservene i kvinnens kropp vil ifølge Eberhard-Gran være tilstrekkelige til kvalmen går over og du spiser som vanlig igjen.

– Barnet får det det trenger via mammaen, så det er mer moren det kan gå ut over dersom maten blir for ensformig. Små, men hyppige måltider kan være lurt. Kvalmen blir ofte verre på tom mage. Det er også viktig å holde blodsukkeret oppe slik at man ikke blir svimmel. Frisk luft og trening hjelper ofte. Ingefær har i lang tid og i mange kulturer blitt brukt mot kvalme og det har faktisk blitt vist i noen forskningsstudier at det kan ha en viss effekt.

Noen forskningsresultater tyder på at en viss grad av svangerskapskvalme kan være hensiktsmessig.

– Et par studier har koblet svangerskapskvalme til en noe lavere risiko for spontanabort. Det er også funnet en sammenheng mellom lavt energiinntak i begynnelsen av svangerskapet og en gunstig utvikling av morkaken. Men jeg vil presisere at disse resultatene foreløpig kun er vist i et par mindre studier, men dersom kvalmen er hensiktsmessig vil det jo kunne være en trøst for de som er rammet, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer