Barnløs

Hege ville ikke ha barn, så ble ønsket altoppslukende

- Jeg følte at jeg ville dø om jeg ikke fikk barn.

BARNLØS: Hege var 30 år, singel og elsket livet. Så endret alt seg. Foto: Astrid Waller
BARNLØS: Hege var 30 år, singel og elsket livet. Så endret alt seg. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

«Fader, hva gjør jeg nå?»

Året er 2011. Hege Paulsen er 32 år, og har akkurat kommet hjem etter seks måneders oppdrag i Etiopia med Leger uten Grenser. Hun har bistått i fødsler, vaksinert landsbyer mot meslinger og lært opp lokale.

Lever livet hun drømt om lenge, eventyret som verdensomreisende sykepleier.

Men så har hun begynt å tenke mer og mer på Glenn. En tilfeldig fyr hun møtte på Slottsfjellfestivalen før hun reiste ut.

En som var gøy å kline med den kvelden, men som hun har holdt kontakten med under reisen, og som nå har blitt en hun ikke klarer å slutte å tenke på. En som setter henne i villrede, får alle fremtidsplanene til å krasje fullstendig.

Hjemmeværende

- Snø!

Det er november 2023, og Hege parkerer bilen utenfor eneboligen på Husøy i Tønsberg. Løfter toåringen ut fra baksetet.

- Masse snø!

Den lille gutten tar noen prøvende skritt på det tynne, hvite teppet som har lagt seg over bakken.

- Skal vi gå inn da, Ebbe?

Radioen står lavt på, og det knitrer i en peis i hjørnet. Hege varmer kanelboller i ovnen, kutter opp frukt mens den lyshårede gutten går inn og ut med en ny leke å vise frem.

Hun trodde aldri hun skulle være her. Hjemmeværende med en toåring på fulltid. For da hun valgte å utsette barnehagestart for sønnen med enda ett år, som KK tidligere har skrevet om, fikk hun ikke forlenget den ulønnede permisjonen som helsesykepleier.

BARNEHAGESTART: Hege tror det er underkommunisert hvor tøft det er å sende fra seg barna i barnehagen. - Jeg har hørt om mødre som sitter og gråter i bilen, og det var jeg ikke så gira på altså. Foto: Nora Lindtner.
BARNEHAGESTART: Hege tror det er underkommunisert hvor tøft det er å sende fra seg barna i barnehagen. - Jeg har hørt om mødre som sitter og gråter i bilen, og det var jeg ikke så gira på altså. Foto: Nora Lindtner. Vis mer

Men det var egentlig helt greit. For Hege ville være hjemme med sønnen. Gå turer i bæremeis, dra i åpen barnehage eller plukke skjell på stranda. Tilbringe mest mulig tid med det lille barnet, hun plutselig bare måtte ha.

«Jakten på kjærligheten»-paret Ben Frogner og Sigrid Tolsby snakker om fremtiden. Video: Lina Hekkli. Vis mer

- Aldri gammel og kjip

Men før kommer dit, må vi spole enda lenger tilbake.

Hege er 30 år da de andre rundt henne begynner å gifte seg og få barn.

«Jeg skjønner ikke at dere orker», tenker hun.

«Herregud, dere er så kjedelige!»

For hun er singel, reiser verden rundt som sykepleier, og elsker det. Tanken på å få barn er ensbetydende med å sitte hjemme og gå glipp av livet.

«Jeg vil bare ha en jobb som krever minst mulig av meg», sier en tidligere kollega, hun pleide å dra på fylla med.

«Å, herregud», tenker Hege da.

«Hører du hva du sier? Skal du ofre karrieren og deg selv, bare fordi du nå er mamma?»

Sånn skal hun aldri bli. Hun skal aldri bli gammel og kjip, sitte hjemme og spise taco og se på Gullrekka.

Hege ler nå.

- Men nå skjønner jeg godt hva hun mener, og synes jeg det er helt ålreit å slippe å fly på byen. Men det hadde jeg aldri trodd, man kan virkelig forandre seg.

- Klarer ikke å slutte

Hege drar ikke på flere oppdrag med Leger uten Grenser. Hun er forelsket, og det andre livet er ikke forenelig med et forhold. Da valget er tatt endres alt i hodet hennes, og gradvis vokser ønsket etter et barn.

Men de må begynne snart. Hege er tross alt 34 år, og den biologiske klokken tikker. Hun slutter på pillen, tror naivt på full klaff måneden etter.

Slik blir det ikke. Etter ett år med forsøk, begynner paret med prøverørsbehandling. Syv år, syv egguttak og 19 embryoer senere er de ikke noe nærmere babydrømmen.

«Jeg orker ikke mer, men jeg klarer ikke så slutte».

Hege sitter på badet med nok en negativ test i hånden. Hun er så nedkjørt, føler seg ko-ko av alle sprøytene med hormoner og medisiner.

«Nå er jeg ferdig», tenker hun flere ganger, mister håp for hver negative test. Så går det litt tid. Hun henter seg inn, og igjen kommer følelsen av det er umulig å slutte. Ønsket om barn blir altoppslukende.

- Jeg følte jeg kom til å dø om jeg ikke fikk barn.

- Ikke noe å vente på

Stadig flere barn kommer til verden gjennom assistert befruktning i Norge. Fra 2000 til 2020 hadde andelen mer enn doblet seg, fra cirka to til over seks prosent, opplyser Folkehelseinstituttet, (FHI).

FHI mener økningen har sammenheng med at kvinner venter lenger før de prøver å bli gravide.

Dette kan SSB bekrefte, og opplyser om at en viktig årsak til nedgangen i fruktbarhet de siste åra, er at stadig flere kvinner utsetter å få sitt første barn. Faktisk viser tall fra 2022 at snittalderen for nybakte mødre ligger på 30,2 år.

- Vi som jobber med barnløshet, møter mange som burde ha forsøkt før, bekrefter Nan Oldereid, gynekolog og sjef ved den private fertilitetsklinikken, Livio.

FERTILITETSSPESIALIST: Ungdom må ikke bare opplyses om hvordan de skal beskytte seg mot graviditet. Informasjon om egen fruktbarhet og alder er minst like viktig, mener Nan Oldereid, som også er forfatter av boka, «Hvorfor blir jeg ikke gravid.»
FERTILITETSSPESIALIST: Ungdom må ikke bare opplyses om hvordan de skal beskytte seg mot graviditet. Informasjon om egen fruktbarhet og alder er minst like viktig, mener Nan Oldereid, som også er forfatter av boka, «Hvorfor blir jeg ikke gravid.» Vis mer

Hun tenker da spesielt på de som har vært kjærester og samboere i mange år, men som har ventet med å få barn fordi det skjedde så mye annet.

- Hvis et par ønsker seg barn i fremtiden, og spesielt to eller tre barn, så er det ikke noe å vente på. Det kan nemlig bli vanskeligere med tiden, men dette vet man ikke før man prøver. Andre har i utgangspunktet lyst på barn, men mangler en partner og vil ikke bli mamma alene.

- Kan endre seg

Men som gynekolog har Oldereid også møtt de kvinnene som av ulike årsaker er frivillig barnløse. Noen gjør dette i frykt for fremtiden, og ønsker ikke å få barn i det de opplever som en utrygg verden.

- Men tanken om å være frivillig barnløs til å ønske seg barn kan endre seg over tid. For eksempel kan kjærlighet til en partner som kommer inn i livet gjøre at barneønsket blir veldig sterkt hos begge.

Ifølge Oldereid vil heldigvis de fleste som skifter mening i midten av 30 årene bli gravide.

- Hvis vi sammenligner tiden det tar for en kvinne på 30 år å bli graviditet, tar det omtrent dobbelt så lang tid for en kvinne som er fem år eldre. Etter fylte 40 år dobles tiden igjen, sier hun, men understreker at dette er sannsynligheter på gruppenivå.

- Tallene gjelder ikke for en enkelt kvinne. Her har også blant annet arvelige forhold og livsstilsfaktorer betydning.

- Finnes ikke ord

Ebbe løper inn i stua. Henter frem en kaktus som både beveger seg og spiller musikk.

- Skal du danse litt, Ebbe?

Det løser seg til slutt. Da Hege gjennomgår prøverørsbehandling med et egg donert fra en annen kvinne, blir hun gravid på første forsøk. De neste ni måneder er hun redd hele tiden. For etter alle nedturene føles dette for godt til å være sant.

Men i november 2021 kommer en liten gutt til verden. Han har ti fingre og ti tær, huden er bløt og varm, og han ser på Hege med et skeptisk blikk:

Et litt sånn: Hm, hvem er du?

- Herlighet, det finnes ikke nok ord til å forklare det. Etter flere år med kamp så var jeg endelig i mål. Hadde dette vidunderlige mennesket i armen, og ingenting annet betydde noe.

En sjans å ta

I fjor ble det målt rekordlav fruktbarhet i Norge, viser tall fra SSB.

Nedgangen er størst blant kvinner mellom 25 til 34, år, men også stadig flere 35 åringer er barnløse. I 2022 gjaldt dette 26 prosent, mens andelen for ti år siden lå nede i 21 prosent. Hvor mange av disse som er frivillig barnløse, vet man ikke. Men man kan anta at flere kvinner velger å ikke få barn av ulike grunner.

- Tror du en del vil angre?

- Det kan skje.

Hege drar på det.

- Selv om du føler deg helt sikker på at du ikke vil ha barn når du er 25 år, så kan det behovet endre seg. Det vet du ikke, det er en sjans å ta.

Samtidig synes 44-åringen at det er feil å få barn bare fordi man potensielt kan angre på et tidspunkt. For det er mye annet i livet som er fint, påpeker hun, og ikke minst enklere uten barn.

NY JOBB: Hege er i gang med å starte sin egen arbeidsplass som terapeut for andre som går gjennom assistert befruktning. Det vil gi henne mer fleksibilitet i hverdagen når Ebbe begynner i barnehagen. Foto: Nora Lindtner.
NY JOBB: Hege er i gang med å starte sin egen arbeidsplass som terapeut for andre som går gjennom assistert befruktning. Det vil gi henne mer fleksibilitet i hverdagen når Ebbe begynner i barnehagen. Foto: Nora Lindtner. Vis mer

- Mamma!

- Skal jeg sitte nærmere der?

- Ja.

Hege skyver stolen ved sin inntil Ebbe, legger en arm rundt han.

- Kos!

- Du altså, beste i hele verden å kose med.

Om hun skulle møtt den hun var for 15 år siden, hun som var singel og skulle reise verden rundt, ville hun sagt at A4-livet kan være fint det også. At det er ikke så farlig å gjøre som alle andre.

- Og at det å få barn er bedre enn man kan forestille seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet