Foto: Mammanett ©
Foto: Mammanett © Vis mer

Hekta på fødsel

Publisert

Hun er utdannet doula, arrangerer kurs og seminarer om fødsel, selger fødebadekar og barselsitteringer, brenner for at alle kvinner skal oppleve fødelyst og fødeglede og har gravd ned sin egen morkake i hagen. Denne uken er hun også på Stortinget for å tale varmt om hjemmefødsel. Møt Elin - fullstendig hekta på fødsel!

Da Elin fødte sitt første barn for 5 år siden synes hun det var en fantastisk opplevelse. Hun og ektefellen Arne sendte takkebrev til sykehusets etter hjemkomsten fra fødeavdelingen. - I etterkant har jeg tenkt at jeg egentlig ikke hadde så høye forventninger til fødselen, jeg var bare så takknemlig for at vi begge overlevde og at det var over, forteller Elin. Jeg hadde lest bøker av Gro Nylander og skrevet fødebrev om hvordan jeg ville ha det, men da jeg kom til sykehuset overlot jeg alt ansvaret til jordmor og teknologien på sykehuset. Jeg tror det er flere enn meg som opplever det sånn.

Etter den første fødselen fikk Elin et stort behov for å lære mer om fødsel. Hun ønsket å vite mer enn det hun hadde lært på svangerskapskurset. Hun kastet seg over bøker og studier. Hun fikk raskt en bestemt følelse av at det er utrolig mye som kan gjøres med enkle midler for å påvirke en fødsel i positiv retning.

Hjemmefødsel

Da hun ble gravid med nummer to noen år senere var hun ikke i tvil - denne gangen velger jeg hjemmefødsel! - Et av de største privilegiene med hjemmefødsel er at du får bli kjent med jordmor på forhånd. Hun besøker deg flere ganger mens du er gravid, og du vet at hun kommer til å være sammen med deg gjennom hele fødselen. Ingen vaktskifter med bytte av jordmor, jordmor er der så lenge fødselen varer og en stund etterpå, forteller Elin entusiastisk.

Den dagen hun fødte hjemme var som en hvilken som helst annen dag. Stemningen var preget av ro og trygghet. Storesøster var hjemme og gjorde de tingene hun pleide å gjøre, hun hørte på lydbok i stua, tegnet litt og kikket innom kjøkkenet der mamma og jordmor var. Arne fyrte i peisen så det var godt og varmt. Han pumpet opp fødekaret og fylte det med varmt vann.

Datter nummer to ble født i de tidlige nattetimer i fødekaret. - Jeg følte meg trygg, det varme vannet lindret smertene og gjorde fødselen lettere og mer behagelig. Det var en stor opplevelse som ga meg tilbake tilliten til min egen kropp, sier Elin.

En fødsel for hele familien

Storesøster sov da lillesøster ble født. Elin mener at en hjemmefødsel kan være en opplevelse som involverer hele familien, og at det kan være en positiv opplevelse å være med på, også for søsken hvis de selv ønsker det. - Jeg tror kvinner i dag er mer fremmedgjort i forhold til fødsel enn vi var før. Tidligere hadde mange kvinner opplevd og sett mødre, søstre og andre kvinners fødsel før sin egen. De hadde en erfaring få kvinner har i dag. I dag får ofte kvinner høre skremselshistorier om fødsler, og ofte blir fødsler fremstilt som svært dramatiske. Mange er utrygge og redde for å føde, sier Elin.
- Min datter fikk oppleve at mamma gjorde seg klar til å føde uten at hun ble skremt av det. Hun så med egne øyne at mamma hadde det bra. Kanskje denne opplevelsen kan være med på å gjøre henne tryggere når hun en gang selv skal føde et barn?

Hedret egen morkake!

Den engasjerte tobarnsmoren kan fortelle oss at i mange land blir morkaken hedret ved seremonier. - Det er jo et fantastisk organ som har næret et lite menneske i 9 måneder. For oss så føltes det derfor fint å gjøre noe mer ut av det enn å bare kaste den, mener Elin. Hun og mannen ble derfor enige om å gi hennes morkake den respekten den fortjente. Etter hjemmefødselen gravde de ned morkaken i hagen under et tre. - Det treet får skikkelig god næring, ler hun. Senere har hun også kommet over et fantastisk produkt hvor man kan lage et trykk av morkaken. - Dette gjøres i mange land, sier hun. - Trykket av morkaken ser ut som et lite tre, der navlestrengen utgjør en stamme.

Borte bra, hjemme best?

Pappaen til Elin har vært fotballtrener, noe vokabularet til Elin også tidvis bærer preg av. - Alle vet jo at man er tryggest på hjemmebane, sier hun. Bortebane er uforutsigbart!
Elin opplevde fødsel nummer to som langt mindre smertefull enn den første. - Det er fantastisk med all høyteknologi og medisinsk kompetanse som kan redde liv. Men noen ganger kan omgivelsene sette i gang en dominoeffekt av tiltak hos den fødende kvinnen. En del av de medisinske tilbudene som er tilgjengelig på fødestua kan føre til komplikasjoner, fordi det å sette i verk ett tiltak kan føre til at det blir behov for å gjøre flere tiltak og så begynner snøballen å rulle. Elin er bekymret for at stramme tidsfrister gir mer utbredt bruk av riestimulerende midler enn det kvinnen trenger, og at dette igjen kan føre til mer behov for epidural som igjen øker risikoen for at det blir nødvendig med sugekopp eller keisersnitt. Elin benekter å mene at alle burde velge hjemmefødsel. - Jeg er ikke  opptatt av at alle skal føde hjemme, sier hun, men jeg er opptatt av at alle skal føle seg trygge der de føder!

På Stortinget for å tale varmt om hjemmefødsel

Denne uken skal Elin være talerør for interesseorganisasjonen Fødsel i Fokus på Stortingets Helse- og omsorgskomité. - Som interesseorganisasjon får vi stadig henvendelser fra gravide som ønsker å føde hjemme men som ikke kan fordi det ligger informasjonsmessige, praktiske og økonomiske hindringer i veien. Derfor vil vi be stortingsrepresentantene om konkrete tiltak for å gjøre det lettere å velge hjemmefødsel, og enklere å praktisere som hjemmefødselsjordmor. Dette vil være viktig for de kvinnene som ønsker å føde hjemme, men som per i dag ikke har mulighet fordi valget ikke er reelt, forteller Elin.

Startet nettbutikk

Før Elin fikk barn jobbet hun som journalist i Oslo. Da det første barnet var et par år flyttet hun og familien tilbake til hjemstedet Gjøvik. Etter hjemmefødselen med barn nummer to, fikk hun en idé om å starte en nettbutikk. Da hun planla sin egen hjemmefødsel kjøpte hun en del utstyr som ikke var tilgjengelig i Norge. Det var ganske mye styr med toll og moms for å motta varene hun bestilte fra utlandet. - Jeg ønsket å jobbe hjemmefra, og jeg ønsket at flere skulle kunne kjøpe disse produktene i Norge, forteller Elin.

Nettbutikken Heibaby.no ble lansert i mars 2009.
- Jeg har spesialisert meg på produkter til graviditeten, fødselen og den første tiden sammen med den nye babyen. Dette er ting jeg selv har hatt glede av, sier Elin. I kjelleren har Arne snekret mange hyllemeter hvor Elin lagrer nettbutikkproduktene. Elin viser frem bøker om fødsel, CD'er som mentalt kan gjøre deg bedre forberedt på fødsel, oppblåsbare fødekar med vannslange og pumpe, hudpleieprodukter til mor og baby, jordmorstetoskop i tre, fødeball og en hel del andre saker.

Heibabys varelager: Til venstre: Pynt til magen. Midten: Barselsittering. Til høyre: Stelleveske som også pappa liker.
Heibabys varelager: Til venstre: Pynt til magen. Midten: Barselsittering. Til høyre: Stelleveske som også pappa liker. Vis mer

Doula

Ikke lenge etter nettbutikklanseringen fullførte Elin en Doulautdannelse gjennom ODIS (Organisasjon for doulaer i Skandinavia). En doula er en erfaren og profesjonell fødselsledsager som gir følelsesmessig og praktisk støtte til den gravide og hennes partner både før, under og etter fødselen. Her kan du lese mer om hva en doula er. Etter utdannelsen har Elin vært med som doula på en fødsel, og håper det blir mange flere. Hun forteller at det var en stor opplevelse å få lov til å bidra under en fødsel, og at det var godt å oppleve at man kunne gjøre en forskjell. Jordmødrene på sykehuset tok også godt i mot Elin, og hun opplevde flere ganger å høre: "Så godt at du er her - vi har så dårlig tid!"
- Den typiske kvinne som ønsker en doula er en annengangsfødende med en tidligere traumatisk fødsel bak seg. Fødselangst er en av årsakene til at mange søker en doula, mener Elin.

Ekstatisk fødsel

Siden Elin gjorde fødsel til sitt levebrød, har hun allerede rukket å avholde et stort seminar om fødsel i Oslo, og seminar nummer to går av stabelen 5. desember. Sammen med hjemmefødseljordmor Kristina Jacobsen fra hjemmefodsel.no arrangerer hun kurset og minimessen "Aktiv fødsel" i Oslo. Målgruppa er kvinner, eller par som venter barn, og som vil høre mer om hvordan de kan få den fødselopplevelsen de ønsker seg. Dokumentarfilmen "Ekstatisk fødsel" vil bli vist, og her vil de fremmøtte få se at en fødsel kan være noe helt annet enn de skrekkhistoriene som dominerer i dag.

Elin håper at kurset vil kunne bidra til å gi kvinnene troen tilbake på at kvinnekroppen kan føde.
- Vet du hva? Det er faktisk helt realistisk å forvente at en fødsel går bra, sier Elin og slår ut med armene i begeistring. - Dette kan din kropp faktisk gjøre, og det er fantastisk! For hver kvinne som kan fortelle en annerledes historie, så vil denne holdningen spre seg, og våre døtre kan se frem til sin fødsel med glede.

Annonse:

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer