Helena og Frode (39) jobber full stilling og har åtte barn

- Tidsklemma – hva er det?

STOR FAMILIE:Mamma Helena (39), Nelly (16), Pappa Frode (39) med Dorotea (22mnd) på armen, Leander (12), Fiorella (10), Konstantin (8), Ferdinand (15), Sokrates (7). Abelone (18) var ikke med på bildet. Foto: Privat
STOR FAMILIE:Mamma Helena (39), Nelly (16), Pappa Frode (39) med Dorotea (22mnd) på armen, Leander (12), Fiorella (10), Konstantin (8), Ferdinand (15), Sokrates (7). Abelone (18) var ikke med på bildet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg tror at tidsklemma er som økonomi – ikke planlegg aktiviteter som krever mer timer enn døgnet har, sier Helena Smedsrud.

– Alt for mange i dag skal rekke både jobb, kvalitetstid, trening, barn og kjærestetid. Ro deg ned og senk kravene, du kan ikke både gi og ta, sier hun.

Savnet jobben

Helena er mamma til Abelone (18), Nelly (16), Ferdinand (15), Leander (11,5), Fiorella (10), Konstantin (7,5), Sokrates (6,5) og Dorotea (20 mnd.).

Selv om det i perioder har vært mest økonomisk lønnsomt for familien at hun har vært fulltids hjemmemamma, har Helena stort sett alltid vært yrkesaktiv. Hun har blant annet vært med på å starte klesforretning og har jobbet i flere år som butikksjef.

For litt siden begynte Helena å føle savn etter å komme tilbake i jobb igjen.

– Jeg begynte å bli veldig lei av å gå hjemme og følte meg rett og slett litt unyttig, smiler hun. – Dessuten koster det å ha barn, det koster å bo og det koster å ha bil. Listen med utgifter er lang, sier hun.

LES OGSÅ: - Vi kjøper brukte leker i gave til barna

<b>LAR SEG IKKE STRESSE:</b> Det meste kan løses med god planlegging, mener åttebarnsmor Helena. Foto: Privat
<b>LAR SEG IKKE STRESSE:</b> Det meste kan løses med god planlegging, mener åttebarnsmor Helena. Foto: Privat Vis mer

- Unger på jobb og unger hjemme!

Med en ektemann som jobber skift, ville en jobb i butikk med lange åpningstider bli vanskelig for henne.

– Noen rådet meg til å søke jobb i en barnehage. «Ikke søren» tenkte jeg, «unger på jobb og unger hjemme!». Men etter å ha tygget lenge på det fant jeg ut at jo, dette er noe jeg vil prøve. Jeg satte inn støtet med jobbsøking og allerede etter noen dager var jeg ute i jobb, forteller hun fornøyd.

Helena stortrives med å ha fått en 100 % vikariatstilling i en barnehage. – Jeg er kjempeglad i den nye jobben, har fått fantastiske kollegaer og en flott arbeidsplass. Arbeidstiden er perfekt og jobben kan kombineres med mannen min sin jobb, forteller hun.

LES OGSÅ: Sjekk de utrolige kommentarene familiene med mange barn får 

Viktig med god planlegging

Helena sier hun ikke synes familiens hverdag har forandret seg noe nevneverdig etter at hun kom ut i jobb igjen. Ekteparet har alltid vært flinke til å legge familiens «hverdags-puslespill» men hun sier at det nå er enda viktigere å planlegge ukedagene og at de vet hva som skal skje.

– Etter at jeg begynte å jobbe igjen føler jeg meg mer effektiv og får ting fortere unna, sier hun.

– Vi smører matpakke om kvelden og legger frem klær til de tre yngste. Selv står jeg opp klokken seks og prøver å få dusjet før Dorotea våkner. I syvtiden kjører jeg henne i barnehagen og reiser så hjem igjen for å være litt sammen med de andre før de også skal på skolen.

– Skolen ligger drøye 50 skritt fra huset og derfor klarer ungene å passe tiden selv og komme seg avgårde på egenhånd, sier hun. 

Som regel er det ektemannen Frode som tar seg av ungene på ettermiddagen og som lager middagsmaten. De dagene han jobber seint, bytter de om på rutinene. – Det er ofte veldig god hjelp å ha store barn i huset også. Noen lager mer enn gjerne middag og andre ønsker å hente i barnehagen når vi begge slutter sent, forteller Helena.

LES OGSÅ: - Løsningen for oss var en au apair

MANGE MATPAKKER: – Vi smører niste om kvelden og legger frem klær til de tre yngste, forteller Helena. Foto: Privat
MANGE MATPAKKER: – Vi smører niste om kvelden og legger frem klær til de tre yngste, forteller Helena. Foto: Privat Vis mer

Må være villig til å ofre noe

Helena tror de som klager over «tidsklemma» ofte er de som ikke er villig til å ofre noe i hverdagen, enten det dreier seg om jobb, egentid, trening og andre aktiviteter som opptar mye tid.

– Jeg tenker at de som har ett eller to barn er de som oftest klager mest og høyest. Jeg sier ikke alle, men mange.

– I dag jobber mange så mye at de må kjøpe tjenester for å ha tid til barna sine, som for eksempel vaskehjelp, middagsinnkjøp og så videre. Da tenker jeg «hva er viktigst - jobben eller barna?». Vi sitter med store dyre hus og biler og det meste vi tjener går med til å drifte nettopp dette. Mange har et enormt statusjag og ser seg aldri mette på materielle goder, sier hun.

LES OGSÅ: Familien Petterson tok et hvilkeår i Thailand

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer