Da Hege Skuggen (24) var tjue år gammel, ble hun gravid med sitt andre barn. Hun fikk tidlig symptomer på graviditet, kvalmen kom i uke 5, og få uker etter kom det velkjente blodtrykksfallet sigende, som mange gravide kvinner opplever. Dette hadde hun også vært plaget med i svangerskapet med sønnen Alexander (6).
Bortsett fra det var formen grei, og det var ingenting som tydet på at morgenen i slutten av november skulle bli så dramatisk.
LES OGSÅ: Anneli trodde at hun bare hadde vondt i magen. I virkeligheten var hun døden nær.

Plutselig blind på ene øyet
Datoen er 19. november. 2012, og Hege har akkurat kjørt sønnen i barnehagen. For første gang på lenge var hun endelig i stand til å gjøre dette selv.
- Ettersom jeg var i så grei form med tanke på blodtrykket som jeg var så plaget med, hadde jeg avtalt å møte en venninne senere på dagen. Først skulle jeg bare legge med nedpå litt, forteller Hege.
Det var da hun skulle sette på alarm på mobilen sin, at hun merker at noe var galt. Hun så ingenting på venstre øye. Hun ropte på samboeren Marius, og like etter kom en voldsom kvalme og svimmelhet skyllende over henne. I tillegg fikk hun et voldsomt trykk mot pannen.
- Du må ringe jordmoren min, forteller hun med en nervøs stemme, til en allerede stresset samboer. Ingen av dem skjønte noe, men Hege kjente med hele seg at noe ikke var helt som det skulle.

Sendt til fødeavdelingen
Jordmoren gav raskt beskjed om at Hege måtte ringe til fødeavdelingen, og be om å få komme inn. Etter flere runder frem og tilbake, fikk hun omsider komme inn.
- Jeg insisterte på å få komme inn, og da de først så meg innså de alvoret ganske kjapt, forteller Hege.
I hui og hast ble alle slags undersøkelser gjort, og hun kunne høre personellet snakke seg imellom.
- Først var de sikre på at jeg hadde fått blodpropp i hjernen, eller hjerneblødning. Jeg var mildt sagt livredd, og tenkte på både mitt eget liv og den lille i magen.
"Du må ta hastekeisersnitt. Nå."
Hege kom inn på sykehuset klokken 12.00 denne formiddagen i november. Klokken 13.15 kom overlegen inn og fortalte henne de alvorlige nyhetene; blodprøvene viste flere utslag på den alvorlige svangerskapsforgiftningen HELLP-syndrom.
- Barnet må forløses med hastekeisersnitt nå, var overlegens ord.
- Jeg hadde sendt Marius ned for å kjøpe mat, men i heisen på vei tilbake fikk han telefon fra fødeavdelingen. Han måtte komme med én gang, keisersnittet kunne ikke vente, minnes Hege. Hun blir stille. Det er tydelig at minnene sitter hardt.
Marius løp, og det samme gjorde legene.
- Det var akkurat som på TV. De løp mens de trillet meg bortover gangene, og ropte seg imellom. Jeg var livredd, og i sjokk-tilstand, forteller hun.
LES OGSÅ: Svangerskapsforgiftning
Flaks

Klokken 13.45, en halv time etter at overlegen hadde fortalt Hege om diagnosen, ble vesle Linnéa (4) forløst med keisersnitt.
- Jeg visste lite om HELLP-syndrom på forhånd, heldigvis, egentlig. Det var ikke før noen dager senere at jeg fikk vite hvor alvorlig det hele egentlig var. Overlegen fortalte at dersom jeg ikke hadde kommet inn akkurat da, ville jeg ikke ha overlevd. Det er en ganske heavy beskjed å få, sier Hege.
Heldigvis har alt gått bra med både mor og barn. Hege kom seg raskt, og er i dag aktiv både på treningssenteret og på fjellet. Linnéa har rukket å bli tre og et halvt år gammel, og er både frisk og rask.
- Jeg er så takknemlig for at det hele gikk bra.
For Hege var det et tidspunkt hvor hun ikke kunne se for seg flere barn i frykt for at historien skulle gjenta seg, men hun lander sakte men sikkert på å stole på den tette oppfølgingen hun har krav på i et eventuelt fremtidig svangerskap.
- Man må jo bare stole på det, ikke sant? Vi får se hva tiden bringer, sier hun med et smil.
LES OGSÅ: Endelig kan Eline glede seg over å ha blitt mamma
HELLP er svært alvorlig
Jordmor Siri von Krogh er utdannet jordmor fra jordmorhøgskolen i Bergen, og har i flere år jobbet ved A-hus, både på føde- og barsel der. Hun forteller at HELLP er en følge av svangerskapsforgiftning.
- HELLP synes stort sett gjennom blodprøver, ved at man ser at koagulasjonsfaktoren i blodet er i ferd med å kollapse, for å si det veldig enkelt. Når det kollapser så slutter man ikke å blø, og det er dramatisknår man er gravid, forteller hun.
Dette er noe som skjer når en svangerskapsforgiftning blir kraftig.
- Som oftest skjer det før fødselen, men noen ganger etter. Det er derfor viktig at kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning følges tettere opp også etter fødselen de første dagene, sier von Krogh.
De som får HELLP behøver ikke å ha noen tegn på det, men mange får smerter der leveren ligger; litt høyt på høyre side av magen.
- Noen blir også kvalme. De fleste blir urolige og kjenner at noe er feil, men ikke alle. Alle som har svangerskapsforgiftning kan i prinsippet få HELLP, men det er heldigvis bare noen få som gjør det, forteller von Krogh.
Hun legger til at dersom man først har hatt det én gang, er man litt mer utsatt for det igjen.
- Disse kvinnene skal følges opp tett ved nye graviditeter.
Folkehelseinstituttet skriver dette om HELLP-syndrom:
"Vanlige symptomer ved HELLP-syndrom er smerter i mellomgulvet eller under ribbeine på høyre side, kvalme, hodepine eller synsforstyrrelser. Som oftest har mor svangerskapsforgiftning (høyt blodtrykk og protein i urinen) på forhånd, men syndromet kan også oppstå hos kvinner uten kjent svangerskapforgiftning på forhånd".