Helseskadelige stoffer funnet i barnejakker

Verstingen er en norsk bestselger

BLE UNDERSØKT: Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad, Bergans og den svenske produsenten Didriksson har laget jakkene som ble testet. Foto: Forbrukerrådet
BLE UNDERSØKT: Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad, Bergans og den svenske produsenten Didriksson har laget jakkene som ble testet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerrådet har undersøkt seks barnejakker for helsefarlige fluorstoffer. Alle jakkene inneholdt flere stoffer av denne typen.

Danske myndigheter anbefaler at både barn og gravide unngår stoffene: De kan gi økt risiko for kreft, fosterskade og reproduksjonsskader.

Mange av stoffene er tungt nedbrytbare og hoper seg opp i kroppen. De kan overføres fra mor til barn via navlestrengen og etter fødsel via morsmelk. Forskerne frykter en rekke skadeeffekter som kreft, reproduksjonsskader og fosterskader.

– Bransjen må våkne når forskere sier at stoffene får alle varsellamper til å lyse, og det strømmer på med rapporter om hvor alvorlige stoffene er. Slutt å bruke fluorstoffer i produkter til barn. Det finnes tryggere alternativer, maner direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Her er bilsetene forbrukerrådet gir grønt lys

FAKTA OM FLUORSTOFFER:

  • Tungt nedbrytbare.
  • Hoper seg opp i mennesker.
  • Mistenkt kreftfremkallende.
  • Mistenkt hormonforstyrrende.
  • Kan være reproduksjonsskadelig.
  • Kan gi fosterskade hos mennesker.
  • Kan øke kolesterolet.
  • Kan bidra til overvekt.

 

Disse stoffene ble funnet i jakkene: 
PFHxA, PFHpA, 6:2 FTOH, PFBS, PFOA, PFNA, PFDA, PFUnDA, 8:2 FTOH, 10:2 FTOH, 8:2 FTAC, 10:2 FTAC, FTS-6:2.

Fem norske og en svenske

De norske produsentene Stormberg, Helly Hansen, Norheim, Skogstad, Bergans og den svenske produsenten Didriksson har laget jakkene som ble testet.

Testens versting er en bestselger fra Helly Hansen som inneholdt hele seks ulike fluorstoffer. Jakken inneholder PFOA som er blitt forbudt, og også flere andre fluorstoffer som det er knyttet alvorlig bekymring til.

Testen er utført av ALS Global på oppdrag fra Forbrukerrådet. Les hele testen her.

Behov for nytt lovverk

– Testen viser behovet for strengere regelverk og for et regelverk som regulerer hele stoffgrupper og ikke enkeltstoffer hver for seg. Barn er dessverre altfor dårlig beskyttet mot skadelige stoffer i hverdagsprodukter, sier forbrukerdirektøren.

– Det tar altfor lang tid å forby skadelige stoffer i produkter. I mellomtiden er det du og jeg, og våre barn som bærer risikoen på vegne av bransjen. Det er uholdbart, legger Flesland til.

Stortinget har vedtatt at det skal utarbeides en handlingsplan for en mer giftfri hverdag og Forbrukerrådet forventer nå en betydelig opptrapping av arbeidet for å sikre trygge produkter.

Denne bilstolen har en alvorlig feil

Vil kvitte seg med kjemikalene

– Jeg er ikke overrasket. Dette har vært brukt av produsentene i årevis, men bruken vil fase ut innen 2018. De midlertidige løsningen vi har er foreløpig ikke er gode nok, og kan være mer helseskadelig enn de som brukes nå, sier Richard Collier i Helly Hansen til VG.no

– Vi samarbeider med rådgivere, og vi mistenker at produktene har blitt forurenset hos våre produsenter i Asia. Men det er snakk om en veldig liten mengde fluorstoffer. Men som sagt, vi har ambisjoner om å kvitte oss med disse kjemikaliene. 

Representanter fra de andre norske merkene sier også til VG at de jobber med å finne miljøvennlige alternativer. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer