Helt grunnløs bekymring forårsaker ofte ammestopp

Slik burde det ikke være

MANGE ENGSTER SEG: Viktig årsak til at mange slutter å amme. Foto: Scanpix ©
MANGE ENGSTER SEG: Viktig årsak til at mange slutter å amme. Foto: Scanpix © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste kvinner ønsker å amme, men likevel slutter mange å amme før enn de hadde planlagt. 

En vanlig bekymring: Har jeg ikke nok melk?

Solveig Thorp Holmsen, lege og medisinsk rådgiver Nasjonal kompetansetjeneste for amming, forteller at den vanligste bekymringen rundt amming er at man produserer for lite melk. Dette er også den vanligste grunnen til at kvinner slutter å amme tidlig.

– De aller fleste kvinner kan produsere nok melk til barnet sitt så for mange er dette en bekymring de ikke trenger å ha. Det kan være lett å tro at man har for lite melk for eksempel fordi barnet spiser ofte den første tiden og da kanskje spesielt ofte utover kvelden. Nyfødte har veldig liten magesekk og trenger å spise ofte så det er vanligvis ikke noen grunn til bekymring om for lite melk på grunn av dette.  Det at man ikke kan se hvor mye melk barnet drikker gjør at noen kvinner blir usikre på om deres baby får nok melk, forteller Thorp Homsen som understreker at hvis babyen går opp i vekt og ellers ser ut til å trives får den nok melk. 

– Foreldrene og helsepersonell på helsestasjonen skal følge med på dette.

LES OGSÅ: Slik vet du at babyen får nok melk

Engstelige kvinner ammer mindre

Engstelse og depressive tanker kan føre til at ammende kvinner bekymrer seg for om barnet får nok mat og for sikkerhets skyld enten avslutter ammingen eller sper på med morsmelkerstatning og grøt. Personligheten påvirker ammingen, viser resultater fra Den norske mor og barn-undersøkelsen ved Folkehelseinstituttet.

Negative følelser og personlighet hadde klar betydning for ammingen. Dersom kvinnen bekymret seg mye og hadde liten tillit til egen ammeevne, ammet hun mindre og kortere enn kvinner som ikke hadde slike personlighetstrekk.

 

Stoler ikke på sin egen evne til å produsere melk

JORDMOR TOVE NORDAHL: - Kvinnene tør ikke stole på sin egen evne til å produsere melk.
JORDMOR TOVE NORDAHL: - Kvinnene tør ikke stole på sin egen evne til å produsere melk. Vis mer

Jordmor Tove Nordahl fra klinikken Kvinnedoktor og Jordmora har sett mange eksempler på at kvinner slutter å amme tidlig. 

- Jeg opplever at kvinner ofte er redde for at barnet ikke får nok mat, de stoler ikke på sin egen evne til å produsere nok melk.

Nordahl forteller at nyfødte kan amme opp til 12-15 ganger i døgnet i starten.

- Nyufødte skal være sultne og suge ofte for at melkeproduksjonen skal stimuleres. Økedager har vi i hele ammeperioden, det er det samme prinsippet som gjelder senere også. Slipp det du har i hendene og konsentrer deg om å amme til melkeproduksjonen er på topp igjen, oppfordrer jordmoren.

Andre grunner til tidlig ammeslutt

LEGE SOLVEIG THORP HOLMSEN: Dette er de vanligste grunnene til alleslutt.
LEGE SOLVEIG THORP HOLMSEN: Dette er de vanligste grunnene til alleslutt. Vis mer

Solveig Thorp Holmsen forteller at de vanligste grunnene til at kvinner slutter å amme på et ralativt tidlig tidspunkt er

 • For lite mellk
 • At barnet ikke vil suge
 • Sugeproblemer
 • Såre brystknopper og brystbetennelse.

– Sårhet er smertefullt, mange klarer ikke å legge til barnet når de er såre. Det er viktig å søke hjelp og få riktig veiledning slik at de kan fortsette å amme. Infeksjon, både bakteriell og sopp er også svært smertefullt. Gjentatte infeksjoner får mange til å slutte å amme. Igjen – opplever du dette er det viktig å søke hjelp raskt og få riktig behandling, understreker Nordahl.

LES OGSÅ: Seks vanlige ammeproblemer - og løsningene! 

Baby blir «lat»  av flaske

Jordmoren forteller at flaske alltid er et tilbakevendende spørsmål. 

– Dersom barnet begynner tidlig med flaske så kan det bli litt «lat» da melken kommer med en gang. Når man ammer kan det noen ganger ta litt tid før melken kommer, en sulten baby kan fort bli utålmodig dersom det venner seg til at melken kommer raskere fra flasken.

Nordahl mener at fristelsen for å gi morsmelktillegg og annen føde alltid vil påvirke ammingen. 

Hun mener også at andre faktorer som at moren går tilbake i jobb, stress og lite tilrettelegging for ammepauser på jobb også kan medføre at mange slutter å amme før anbefalt.

– Noen barn får tenner og kan begynne å bite, da er det noen som avslutter ammingen, forståelig nok. Andre kvinner ønsker rett og slett å «få friheten og kroppen tilbake» som mange uttrykker det, sier Nordahl.

LES OGSÅ: 14 myter og sannheter om amming

Slik blir ammestarten god

En god ammestart med hyppig amming de første dagene og ukene forebygger at kvinnen får for lite melk.

Her er Solveig Thorp Holmsen råd:

NÆRHET FREMMER PRODUKSJONEN: Svært viktig de første dagene. Foto: Scanpix ©
NÆRHET FREMMER PRODUKSJONEN: Svært viktig de første dagene. Foto: Scanpix © Vis mer

 • Du kan selv passe på å amme hyppig -  lese barnets tidlige signaler på sult og legge barnet til når de vises, før barnet blir ordentlig sultent og begynner å skrike. 
 • Hvis barnet sover mye bør det ikke gå mer enn 3 timer mellom amminger på dagtid - da bør barnet vekkes og legges til brystet. 
 • Du må gjerne amme barnet to ganger hver natt de første månedene. 
 • Mye nærhet og hud mot hud kontakt mellom mor og barn og at man tar seg god tid til amming fremmer melkeproduksjonen. Hvis man stresser og er engstelig for å ha for lite melk kan det i seg selv virke negativt inn på utdrivingsrefleksen og som en konsekvens av dette gi dårligere melkeproduksjon
 • Hvis du har ammeproblemer eller ting du lurer på i forhold til ammingen eller den nye babyen -  ta kontakt med helsepersonell, gjerne på helsestasjon eller ammepoliklinikk.
 • Amming kommer ikke helt av seg selv. Det må læres. Oppfølging av helsepersonell med kunnskap om amming og gjerne observasjon av ammingen for å kunne korrigere ammeteknikken er viktig. 
 • Siden alle kvinner trenger opplæring i amming og hjelp underveis må helsepersonell ha kunnskap om dette og tid til å hjelpe kvinnene. 
 • Du må få nødvendig oppfølging før utreise fra sykehuset og god oppfølging fra helsestasjon etter hjemreise.  Noen trenger mer oppfølging enn andre og det er viktig hvis du får ammeproblemer  at du får kvalifisert veiledning og behandling. 
 • Sugetak og ammestilling kan vanligvis korrigeres slik at man unngår sårhet på brystknopper og infeksjon i brystet. Amming skal ikke være smertefullt eller gi sårhet på brystknoppene.   

Får mange og motstridende råd

– Vi helsearbeidere er en utfordring for ammekvinner, sier Nordahl.

– Barselkvinnen får mange og til dels motstridende råd. Kvinner som ikke har ammet før er usikre og sårbare, får lite hjelp når rådene er motstridende. Mange kvinner opplever oppholdet på barsel som frustrerende nettopp på grunn av dette. Det bør derfor være en bredere enighet om hva og hvordan vi informerer. Sykehusene bør bruke ressurser på å etterutdanne sine ansatte, både jordmødre og barnepleiere, påpeker jordmoren.

LES OGSÅ: Når ammingen ikke fungerer   

Ammeveiledning i 2. trimester

Thorp Holmsen peker på flere ting som viser et forbedringspotensial i ammeveiledningen til norsk helsetjeneste:

- Det finnes blant annet forskning som viser at kvinner bør få ammeopplæring allerede i svangerskapets i 2. trimester. De som går til jordmor vil få dette i en samtale med jordmor, mens de som ikke går til jordmor er mer avhengig av den enkelte lege. Det kan vel variere hvordan den enkelte lege eller jordmor informerer om dette, sier hun.  

Og her må jordmor Nordahl komme med et lite hjertesukk.

– De kvinnene som bare går til fastlegen får nok ikke den informasjonen de trenger om amming… Det tror jeg kan di med hånden på hjertet. Derfor synes jeg det er viktig at den gravide går til både lege og jordmor. 

Enkelte KAN faktisk ikke amme

Saken ble første gang publisert 2014-03-06. Oppdatert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer